Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Σαν σήμερα 26/11 στις τέχνες...

Σαν σήμερα στις τέχνες...

1847 Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι «Ιερουσαλήμ» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.

1865 Εκδίδεται στις ΗΠΑ το μυθιστόρημα του Λιούις Κάρολ «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων», ένα από τα αριστουργήματα της παιδικής λογοτεχνίας.

1875 Η όπερα του Ζακ Όφενμπαχ «Ταξίδι στο Φεγγάρι» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.

1909 Ο Ραλφ Βον Ουίλιαμς παρουσιάζει στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ τη μουσική που έγραψε για την κωμωδία του Αριστοφάνη «Σφήκες».

1942 Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η ταινία - θρύλος του Μάικλ Κέρτιζ «Καζαμπλάνκα», με πρωταγωνιστές τους Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν.

1968 Οι Cream δίνουν το αποχαιρετιστήριο κοντσέρτο τους στο Royal Albert Hall του Λονδίνου. Μαζί τους εμφανίζονται οι Yes και οι Taste.

1976 Οι Sex Pistols κυκλοφορούν το πρώτο τους σινγκλ υπό τον τίτλο «Anarchy in the UK».

2005 Την έκτη θέση του διαγωνισμού Eurovision Junior κατακτούν ο 15χρονος Αλέξανδρος Χούντας και η 13χρονη Κάλλι Γεωργέλλη με το τραγούδι «Τώρα είναι η σειρά μας». Στον τρίτο διαγωνισμό τραγουδιού για παιδιά που διοργανώθηκε στο Χάσελτ του Βελγίου συμμετείχαν 16 χώρες.

2006 Με την απονομή των βραβείων, ολοκληρώνεται το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του 47ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Ο Χρυσός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία «Οικογενειακοί δεσμοί» του Νοτιοκορεάτη Κιμ Τάε Γιονγκ. Στην ίδια ταινία απονεμήθηκε και το βραβείο σεναρίου εξ ημισείας με την βραζιλιάνικη παραγωγή «Ο ουρανός της Σουελί» και καλύτερης ηθοποιού. Ο Αργυρός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία «Μία Παρασκευή απόγευμα» της Ιρανής, Μόνα Ζαντί Χαγκίγκι.

2007 Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, ήταν ο θριαμβευτής των φετινών Κρατικών Κινηματογραφικών Βραβείων Ποιότητας του 48ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η ταινία του «El Creco», απέσπασε το Πρώτο Μεγάλο Βραβείο Μυθοπλασίας καθώς και βραβεία σκηνοθεσίας, φωτογραφίας, σκηνογραφίας, μουσικής, ήχου, μοντάζ και μακιγιάζ.

Γεννήσεις:
1909 Ευγένιος Ιονέσκο, γαλλορουμάνος θεατρικός συγγραφέας, εισηγητής του Θεάτρου του Παραλόγου. («Η Φαλακρή Τραγουδίστρια») 
1910 Σίριλ Κιούζακ, ιρλανδός ηθοποιός του θεάτρου.
1922 Τσαρλς Σουλτζ, αμερικανός καρτουνίστας, δημιουργός του Τσάρλι Μπράουν και του Σνούπι, καθώς και της σειράς κόμικ «Πίνατς».
1927 Νίκος Φώσκολος, έλληνας σκηνοθέτης, σεναριογράφος και συγγραφέας.
1938 Τίνα Τάρνερ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Άννα Μέι Μπούλοκ, αμερικανίδα τραγουδίστρια.
1970 Χρήστος Αντωνιάδης, έλληνας λαϊκός τραγουδιστής.
1990 Ρίτα Όρα, βρετανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός, αλβανικής καταγωγής.

Θάνατοι:
1855 Άνταμ Μίτσκιεβιτς, εθνικός ποιητής της Πολωνίας.
1956 Τόμι Ντόρσεϊ, αμερικανός διευθυντής ορχήστρας, τρομπονίστας και συνθέτης της χρυσής εποχής της τζαζ.
1959 Άλμπερτ Κέτελμπι, άγγλος συνθέτης.
1983 Στρατής Δούκας, έλληνας πεζογράφος.
2004 Φιλίπ Ντε Μπροκά, γάλλος σκηνοθέτης του κινηματογράφου.
2008 Γιώργης Παυλόπουλος, έλληνας ποιητής.
2009 Δημήτρης Βράσκος, έλληνας βιολονίστας, εξάρχων στη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ από το 1984 έως το 1992, συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι.
2009 Πίτερ Φοράκις, ελληνοαμερικανός εικαστικός καλλιτέχνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.