Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Είδαμε "Οθέλλος, ο Μαύρος της Βενετίας" από τους MANETUWAK στο Πολυχώρο Vault


Ο Πολυχώρος Vault για ακόμα μία φορά μας εκπλήσει, και μας εκπλήσει ευχάριστα με τις παραστάσεις που ανεβάζει και το βήμα που δίνει σε νέους καλλιτέχνες!
Οι Manetuwak, η νέα θεατρική ομάδα σε αυτή τους τη νέα δουλειά επιχειρούν σε ένα κλασσικό θεατρικό έργο. Το σκοτεινό έργο του Σαίξπηρ έχει αποδοθεί άψογα από τους Αλέξανδρο Αχτάρ και Παναγιώτη Μπρατάκο. Η σκηνοθεσία τους ευρηματικότατη και η μεταφορά στην σημερινή εποχή είναι καθόλα επιτυχημένη. Αυτό που πραγματικά με εντυπωσίασε ως πρωτοποριακή σκηνοθετική ματιά ήταν το "παιχνίδι" με τους φωτισμούς. Οι ίδιοι οι ηθοποιοί "φωτίζουν" τη σκηνή ανάβοντας και κλείνοντας διακόπτες, εξαιρετικά επιτυχημένο όπως και οι προβολές των βίντεο που συνάδουν απόλυτα με την πλοκή και δίνουν μία νότα μυστηρίου!
Ως θεατής πραγματικά δεν ξέρω που πρέπει πρώτα να δώσω τα συγχαρητήρια μου στους σκηνοθέτες Αχτάρ και Μπρατάκο ή στους ηθοποιούς; Ως σκηνοθέτες ήταν απόλυτα εύστοχοι και καθόλα εξαιρετικοί από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Το έργο ξεκινά με το τέλος σε προβολή σε βίντεο και με τους ηθοποιούς να ακούγονται μόνο οι φωνές τους ζωντανά. Όμως... όχι δεν θέλω και δεν πρέπει να πω περισσότερα για την σκηνοθεσία, πρέπει να πάτε στο Θέατρο Vault και να το ζήσετε και έχετε την εμπειρία στο πόσο υπέροχο είναι!
Η ερμηνεία του Παναγιώτη Μπρατάκου ως Ιάγου είναι πραγματικά υπέροχη, καθηλωτική και συνάμα συγκλονιστική. Απέδωσε έναν Ιάγο στο 100%, κυνικό,  υποχθόνιο και κόλακα. Ο Αλέξανδρος Αχτάρ, ο Οθέλλος, ήταν ακριβώς όπως ο καθένας μας φαντάζεται τον Οθέλλο και μαζί με την Δυσδαιμόνα - Κατερίνα Αθανασιάδη φτιάχνουν ένα ανεπανάληπτο δίδυμο. Ο Νίκος Γκέλια, η Βασιλική Δρακοπούλου και η Άννα Χαραλάμπους πλαισιώνουν τους τρεις πρωταγωνιστές με αριστουργηματικό τρόπο. Έξι νέοι, υπερταλαντούχοι ηθοποιοί που πραγματικά αξίζει να τους δείτε και να επικροτήσετε την υπέροχη παράσταση τους! Γιατί ναι θα περάσετε δύο ώρες γεμάτες τέχνη σε μία σκηνή που πλημμυρίζει από ταλέντο!
Έφυγα πραγματικά εντυπωσιασμένος για άλλη μία φορά από το Vault, ένα θέατρο που παράγει και προάγει τον πολιτισμό.
Συγχαρητήρια σε όλες και όλους τους συντελεστές και σε κάθε ένα ξεχωριστά!
Την συστήνω ανεπιφύλακτα!

Ο Πολυχώρος VAULT
παρουσιάζει
την
 παράσταση
των

MANETUWAK

ΟΘΕΛΛΟΣ: Ο ΜΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ

του
William Shakespeare
σε
σκηνοθεσία
Αλέξανδρου Αχτάρ -  Παναγιώτη Μπρατάκου


Ο Πολυχώρος VAULT παρουσιάζει την παράσταση των MANETUWAK, ΟΘΕΛΛΟΣ: Ο ΜΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ, την γνωστή τραγωδία του William Shakespeare σε μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, από το Σάββατο 28 Ιανουαρίου έως την Κυριακή 9 Απριλίου 2017, κάθε Σάββατο στις 18:15 και Κυριακή στις 21:15.

 

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως η ανθρωπότητα είναι ένα πλήθος από πιόνια έτοιμα να κινηθούν στα χέρια σου; Ο Ιάγος το σκέφτεται συνέχεια.

Πόσο ψύχραιμα θα αντιδρούσες αν ο μεγαλύτερος έρωτας της ζωής σου σε απατούσε με τον καλύτερό σου φίλο; Ο Οθέλλος δολοφόνησε  τη Δυσδαιμόνα.

Έχεις μεθύσει δημόσια κατά τη διάρκεια της εργασίας σου; Ο Κάσσιος μέθυσε τη βραδιά που ήταν επικεφαλής της  φρουράς.

Ποια είναι η πιο ακραία πράξη που έχεις κάνει για χάρη του έρωτα; Ο Ροδερίγος πούλησε όλη του την περιουσία

Μέχρι που θα έφτανες για να σώσεις τον γάμο σου; Η Αιμιλία πρόδωσε την καλύτερή της φίλη.


Έξι νέοι ηθοποιοί (Κατερίνα Αθανασιάδη, Αλέξανδρος Αχτάρ, Νίκος Γκέλια, Βασιλική Δρακοπούλου, Παναγιώτης Μπρατάκος, Άννα Χαραλάμπους) αναλαμβάνουν να λύσουν τον γρίφο  της περίφημης τραγωδίας του πάθους και της ζήλιας, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμα της νεοσύστατης θεατρικής τους ομάδας. Με οπλοστάσιο την μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη, τη σκηνική αθωότητα και τη σωματική τους ενέργεια προσεγγίζουν από την αρχή την υπόθεση της δολοφονίας της Δυσδαιμόνας από τον σύζυγό της Οθέλλο και αναζητούν την αλήθεια πίσω από τα γεγονότα  Πόσο απλή τελικά μπορεί να είναι η υπόθεση ενός εγκλήματος πάθους και τι κρύβεται στη σκοτεινή πλευρά του έρωτα;

Η υπόθεση
 
Ο μαύρος. Ο αλλόθρησκος. Ο ξένος. Αυτές είναι οι ταμπέλες που ο Οθέλλος αντιμετωπίζει, καθώς ανεβαίνει τα στρατιωτικά κλιμάκια. Νικηφόρος μισθοφόρος του βενετικού στρατού, αφού επέζησε από τη μία μάχη μετά την άλλη σε άγριες χώρες, η μεγαλύτερη τραγωδία της ζωής του τον περιμένει ανάμεσα στους τοίχους της οικίας του και στους αγαπημένους του ανθρώπους: τον έμπιστο φίλο του, την αγαπημένη του γυναίκα και τον συμπολεμιστή σημαιοφόρο του. 
Η υπόθεση του έργου είναι γνωστή: Ο Οθέλλος, υψηλόβαθμος μισθοφόρος του βενετικού στρατού, έχει αδυναμία στη γυναίκα του Δυσδαιμόνα, στην οποία εναποθέτει την ύψιστη ιδέα του για τον άνθρωπο και την εμπιστοσύνη του για τη ζωή. Αυτήν την αδυναμία του εκμεταλλεύεται ο αξιωματικός του Ιάγος και οργισμένος από το γεγονός πως ο Οθέλλος επέλεξε για υπασπιστή του όχι αυτόν, αλλά τον Μιχαήλ Κάσσιο, αποφασίζει να τον καταστρέψει, διαβάλλοντας τη Δυσδαιμόνα και συκοφαντώντας την πως δεν του είναι πιστή. Τότε για τον Οθέλλο αρχίζει το μαρτύριο της ζήλειας (η διάσημη σαιξπηρική τραγωδία είναι γνωστή ως η «τραγωδία της ζήλιας»). Οι βασανιστικές υποψίες του Οθέλλου αυξάνουν το ερωτικό του πάθος, η λογική υποχωρεί μπροστά στην οργή και η αθώα κοπέλα δολοφονείται από τα χέρια του. Όταν η απάτη του Ιάγου αποκαλύπτεται, ο Οθέλλος, τσακισμένος από τον πόνο και τις τύψεις, αυτοκτονεί.

Η ομάδα MANETUWAK
Οι MANETUWAK δημιουργήθηκαν από τον Αλέξανδρο Αχτάρ και τον Παναγιώτη Μπρατάκο  το καλοκαίρι του 2016. Το ινδιάνικο όνομα της ομάδας πρεσβεύει την αντίληψη πως «δεν υπάρχει τίποτα γύρω μας χωρίς τη δική του ψυχή, ακόμα και όσα μάθαμε να θεωρούμε άψυχα» και φωτογραφίζει την αντίληψη και την ηθική της ομάδας απέναντι στη θεατρική πράξη. Πρόθεση της ομάδας είναι να υπηρετήσει ένα θέατρο κοινωνικό και πολιτικό με έμφαση στην αλήθεια, τη σκηνική απλότητα και αμεσότητα, ένα «αθώο θέατρο» που συνδυάζει στην  πράξη και άλλες παραστατικές τέχνες, όπως ο κινηματογράφος, για να ευαισθητοποιήσει, να ψυχαγωγήσει και να προβληματίσει τον θεατή.


ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Συγγραφέας:  William Shakespeare
Μετάφραση: Δημήτρης Δημητριάδης
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αχτάρ, Παναγιώτης Μπρατάκος
Σκηνοθεσία κινηματογραφημένων προβολών/Φωτογραφίες: Γιώργος Βασσάλος
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Άρτεμις Μπρατάκου,  Παντελής Πολίτης
Σκηνογραφία, ενδυματολογία: Ιωάννα Καραγιώργου
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Make up artist: Γιάννα Μαρματάκη
Sound Design: Γιάννης Γιαννακόπουλος
Κάμερα: Λουδοβίκος Βάγγερ, Τάκης Μπάμπαρης
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Καρνάβα

Παίζουν: 
Κατερίνα Αθανασιάδη, Αλέξανδρος Αχτάρ, Νίκος Γκέλια, Βασιλική Δρακοπούλου, Παναγιώτης Μπρατάκος, Άννα Χαραλάμπους
ΙNFO
ΟΘΕΛΛΟΣ: Ο ΜΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ
28 Ιανουαρίου 2017 - 9 Απριλίου 2017


ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Σάββατο                         18:15
Κυριακή                         21:15
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 100 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Τιμές Εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 12,00 ευρώ
Μειωμένο: 8,00 ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων/ ΑμΕΑ
Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)
Ατέλειες: 5,00 ευρώ
Προπώληση VIVA: 10,00 ευρώ : viva.gr
Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00)
Email: vaultvotanikos@gmail.com
Facebook Fan Page

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.