Το "Ουρλιαχτό" HOWL είναι ένα ποίημα σταθμός γραμμένο από τον ποιητή Alen Ginsberg που τάραξε την κοινωνία της Αμερική τη δεκαετία του 60' και άλλαξε την ιστορία της σύγχρονης λογοτεχνίας.
O Ginsberg ανήκει στους βασικούς εκπροσώπους του BEAT κινήματος μαζί με τον Jack Kerouac και τον Willam Burroughs. Η πρώτη ανάγνωση από τον ίδιο στις 7 Οκτωβρίου του 1955 στη Six Gallery του San Francisco έφερε πολλές αντιδράσεις από τη συντηρητική αμερικανική κοινωνία αλλά και την άμεση έκδοσή του από τον Lawrence Ferlinghetti ο οποίος οδηγήθηκε σε δίκη επειδή εξέδωσε ένα αιρετικό, χυδαίο και προσβλητικό σύγγραμμα. Η δίκη κερδήθηκε υπέρ του ευτυχώς και το ποίημα κυκλοφόρησε ελεύθερα σε όλη τη χώρα και την Ευρώπη. Η γλώσσα του αιχμηρή παραληρηματική, άκρως ποιητική και σκληρή. Προδίδει την επήρεια του ποιητή στα drugs και το αλκοόλ. Η πολιτική, η θρησκεία, η κοινωνία, το σεξ, ο θάνατος, τα ναρκωτικά, το παράλογο της ανθρώπινης μοίρας μπαίνουν στο μικροσκόπιο και θίγονται με το πιο ωμό και ταυτόχρονα συναισθηματικό τρόπο. Κάθε φράση ουρλιάζει από τον πάτο της ψυχής αυτού του ποιητή προσπαθώντας να ακουστεί από κάποιον εκεί έξω. Προσπαθώντας να ξυπνήσει, να αφυπνίσει, να σταματήσει τη ροή της καθημερινής ψεύτικης ζωής. Να αλλάξει την κοινωνία, τον τρόπο σκέψης, να αλλάξει τον κόσμο όπως είναι. Αμερικανικό όνειρο, πυρηνικές δοκιμές, τράπεζες, οικονομική κρίση, περιστασιακό σεξ, όλα τα χτυπάει με τις σιδερένιες γροθιές των λέξεων (BEAT them). Λόγος που σχεδόν δεν έχει τελείες και όλο κορυφώνεται φτάνοντας σε ένα παραλήρημα σχεδόν μεταφυσικό. Ο ποιητής σκάβει μέσα του τόσο βαθιά ψάχνοντας να βρει εκείνα τα πρωτογενή στοιχεία ανθρωπιάς που θα τον ενώσουν με το αγνό και θείο στοιχείο του. τα πιο άγρια ζωώδη ένστικτα μπλέκονται με τα πιο άυλα και πνευματικά. Όπως είναι τελικά στην ουσία της η φύση του ανθρώπου.
Αυτό το ποίημα επέλεξε ο ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Στέφανος Κακαβούλης για να στήσει μια θεατρική περφόρμανς με τη μορφή μονολόγου. Μαζί του στη σκηνή ο μουσικός κρουστών Μάνος Βεζύρης που με τους ρυθμικούς "χτύπους" απαντά, συνοδεύει, σχολιάζει, τονίζει συνδιαλέγεται με τον ποιητικό λόγο.
Τρεις παραστάσεις 21-22-23 Σεπτεμβρίου στο θέατρο FAUST στις 21.30 (Αθηναϊδος 12 & Καλαμιώτου 11, Μοναστηράκι)
τηλ κρατήσεων: 2103234095 Εισιτήριο: 10 ευρώ
Μετάφραση: Γιάννης Λειβαδάς
Φωτογραφίες: Διονύσης Κούτσης - Αντώνης Διασκούρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.