Κυριακή 1 Απριλίου 2018

Σαν σήμερα 01/04 στις τέχνες...

Σαν σήμερα στις τέχνες...

1747: Το ορατόριο του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ "Ιούδας Μακαβαίος" κάνει πρεμιέρα στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου.

1753: Γεννιέται ο Ζοζέφ Ντε Μεστρ, γάλλος φιλόσοφος, από τους σημαντικούς εκπροσώπους του συντηρητισμού και του αντιδιαφωτισμού.
1784: Το Κουιντέτο για πιάνο, Κ. 452, του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.

1815: Ο ποιητής Ούγος Φώσκολος εγκαταλείπει το Μιλάνο και καταφεύγει ως πολιτικός εξόριστος στην Ελβετία.

1821: Ο άγγλος ποιητής Πέρσι Σέλεϊ πληροφορείται από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο για την Επανάσταση στη Μολδοβλαχία και αρχίζει να γράφει το ποιητικό δράμα "Hellas".

1823: Η καντάτα του Τζοακίνο Ροσίνι "Ποιμενικό Αφιέρωμα" κάνει πρεμιέρα στο Τρεβίζο.

1849: Ο Ρίχαρντ Βάγκνερ διευθύνει την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν στη Δρέσδη. Μεταξύ των ακροατών βρίσκεται και ο πάπας του Αναρχισμού Μιχαήλ Μπακούνιν, ο οποίος συγχαίροντας τον μαέστρο Βάγκνερ μετά τη συναυλία, του λέει: "Ακόμα και αν όλα τα πράγματα καταστραφούν στο μέλλον, αυτό το έργο τέχνης πρέπει να μείνει ανέπαφο, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής μας". 

1866: Γεννιέται ο Φερούτσιο Μπουζόνι, ιταλός πιανίστας και συνθέτης.

1873: Ο Τζουζέπε Βέρντι στα διαλείμματα των προβών της "Αΐντα" στη Νάπολη γράφει το Κουαρτέτο για έγχορδα σε μι, το μοναδικό του έργο δωματίου. Το παρουσιάζει στους φίλους και συνεργάτες του στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του. Αργότερα, θα πει: "Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, αλλά ξέρω ότι είναι κουαρτέτο".

1890: Το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Εξοχική Λαμπρή" πρωτοδημοσιεύεται στην "Εφημερίδα".

1902: Γεννιέται η Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια της νεορομαντικής σχολής από την Καλαμάτα. Η Μαρία Πολυδούρη ανήκει στη λογοτεχνική γενιά του '20, που καλλιέργησε το αίσθημα του ανικανοποίητου και της παρακμής. Ο έρωτας και ο θάνατος είναι οι δύο άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η ποίησή της. Είναι μεστή από πηγαίο λυρισμό που ξεσπά σε βαθιά θλίψη και κάποτε σε σπαραγμό, με εμφανείς τις επιδράσεις από τον Καρυωτάκη και τα μανιάτικα μοιρολόγια. Οι συναισθηματικές και συγκινησιακές εξάρσεις της Πολυδούρη καλύπτουν κάποιες φορές τις τεχνικές αδυναμίες και της στιχουργικές ευκολίες της ποίησής της. Η Μαρία Πολυδούρη άφησε και δύο πεζά έργα: Το "Ημερολόγιο" της και μια ατιτλοφόρητη νουβέλα, με την οποία ανελέητα σαρκάζει το συντηρητισμό και την υποκρισία της εποχής της.

1905: Η διεύθυνση του Ωδείου της Αγίας Πετρούπολης αποβάλλει όσους σπουδαστές συμμετείχαν στα επεισόδια διαμαρτυρίας της 31ης Μαρτίου και απολύει τον καθηγητή και συνθέτη Νικολάι Ρίμσκι - Κόρσακοφ για την κριτική που της άσκησε. Η Ρωσία εκείνη την εποχή βρισκόταν σε επαναστατικό αναβρασμό.

1913: Το μουσικό έργο του Μανουέλ ντε Φάλια «La Vide Breve» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

1913: Γεννιέται ο Μέμος Μακρής, διακεκριμένος έλληνας γλύπτης.

1917: Πεθαίνει ο Σκοτ Τζόπλιν, ο αποκαλούμενος και "βασιλιάς του Ragtime", μαύρος αμερικανός συνθέτης.

1927: Αποσπάσματα από τον "Θαυμαστό Μανδαρίνο" του Μπέλα Μπάρτοκ παρουσιάζονται στο Σινσινάτι.

1929: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η μικρού μήκους ταινία του Λουίς Μπουνιουέλ "Ένας ανδαλουσιανός σκύλος", σε σενάριο Σαλβαδόρ Νταλί, που θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα του σουρεαλισμού στο χώρο της 7ης τέχνης.

1929: Γεννιέται ο Μίλαν Κούντερα, τσέχος συγγραφέας με γαλλική υπηκοότητα. Γεννήθηκε στο Μπρνο της πρώην Τσεχοσλοβακίας και ζει στη Γαλλία από το 1975. Έγινε ιδιαίτερα γνωστός με τα έργα του "Η Αβάσταχτη Ελαφρότητα του Είναι", "Το Βιβλίο του Γέλιου και της Λήθης" και "Το Αστείο". Έχει συγγράψει τόσο στην τσέχικη όσο και στη γαλλική γλώσσα, ενώ επιμελείται προσωπικά όλες τις γαλλικές μεταφράσεις των βιβλίων του, προσδίδοντάς τους ισχύ πρωτοτύπου και όχι μεταφρασμένου έργου. Κατόπιν λογοκρισίας, η κυκλοφορία των έργων του ήταν απαγορευμένη στη γενέτειρά του έως και την πτώση της Κομμουνιστικής κυβέρνησης κατά τη Βελούδινη επανάσταση του 1989.

1932: Γεννιέται η Ντέμπι Ρέινολντς, αμερικανίδα ηθοποιός.

1937: Γεννιέται ο Γιλμάζ Γκιουνέι, από τους κορυφαίους τούρκους σκηνοθέτες.

1945: Γεννιέται ο Τζον Μπαρμπάτα, αμερικανός ντράμερ, μέλος των συγκροτημάτων Turtles, Jefferson Starship και C.S.N&Y.

1946: Γεννιέται ο Ρόνι Λέιν, άγγλος μπασίστας, μέλος των συγκροτημάτων Small Faces, Faces και Jeff Beck Group.

1948: Γεννιέται ο Τζίμι Κλιφ, τζαμαϊκανός τραγουδιστής της ρέγκε. ("Many rivers to cross")


1954: Γεννιέται ο Τζεφ Πορκάρο, αμερικανός ντράμερ και ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Toto.

1955: Ο Τζορτζ Μάρτιν, μετέπειτα μάνατζερ των Beatles, αναλαμβάνει υπεύθυνος ρεπερτορίου της Parlophone.

1961: Οι Beatles αρχίζουν τις εμφανίσεις τους στο Top Ten Club του Αμβούργου. Θα παίξουν για 92 συνεχόμενα βράδια.

1963: Γεννιέται ο Γιάννης Σαββιδάκης, Έλληνας τραγουδιστής,

συνθέτης, στιχουργός και ηθοποιός. Από μικρός έδειξε το πάθος του για τη μουσική. Στα 12 του χρόνια ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας και βιολιού. Καθώς έδειχνε ιδιαίτερη ικανότητα στο να αποστηθίζει τον ρυθμό και τους στίχους των τραγουδιών, η οικογένειά του υπήρξε το πρώτο του ακροατήριο σε κάθε ανάλογη περίσταση. Αποφοίτησε από τη Γυμναστική Ακαδημία και μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες για μεταπτυχιακές σπουδές. Το 1987 μετακομίζει στην Ολλανδία, όπου δημιουργεί το μουσικό σχήμα "Just Us". Αργότερα επέστρεψε στα πάτρια εδάφη. Η πρώτη του εμφάνιση στο ευρύ κοινό ήταν στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision τo 1989 με τη Μύρινα, γνωστή φωνή της εποχής. Εκπροσωπώντας την Κύπρο έλαβαν, μαζί με τη Φανή Πολυμέρη, την 11η θέση με το τραγούδι «Απόψε Ας Βρεθούμε».

1966: Η Pye Records κυκλοφορεί το πρώτο σινγκλ του Ντέιβιντ Μπόουι με τίτλο "Do Anything You Say".

1966: Οι Troggs ηχογραφούν τη μεγάλη επιτυχία τους "Wild Thing" στο Λονδίνο.

1969: Οι Beach Boys μηνύουν τη δισκογραφική τους εταιρεία Capitol, επειδή τους χρωστά 2 εκατομμύρια δολάρια από τα δικαιώματα των τραγουδιών τους.

1970: 50 μουσικοί ηχογραφούν τα ορχηστρικά μέρη των τραγουδιών των Beatles "The Long And Winding Road" και "Across the Universe".

1970: Ο συναυλιακός χώρος Earls Court στο Λονδίνο, λαμβάνει πάνω από ένα εκατομμύριο αιτήσεις αγοράς εισιτηρίων για τις έξι συναυλίες που πρόκειται να δώσουν οι Rolling Stones στη βρετανική πρωτεύουσα.

1974: Η Λυρική Σκηνή παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη την όπερα του Μπιζέ "Αλιείς Μαργαριταριών".

1976: Κλέφτες μπαίνουν στο σπίτι του κιθαρίστα των Pink Floyd Ντέιβιντ Γκίλμορ και αφαιρούν κιθάρες αξίας 7.000 λιρών.

1985: Ο Ντέιβ Λι Ροθ αφήνει τους Van Halen για να ακολουθήσει σόλο καριέρα.

1989: Οι Bangles ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι "Eternal Flame".

1989: Η Μαντόνα ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ "Like A Prayer".

1991: Πεθαίνει η Μάρθα Γκράχαμ, αμερικανίδα χορεύτρια και

χορογράφος. Για την Γκράχαμ, ο χορός έμοιαζε με ιερή αποστολή: Ήθελε να αποτυπώσει μέσα από την κίνηση, το γράφημα της ανθρώπινης καρδιάς. Έτσι άρχισε να διαμορφώνει ένα σύστημα κίνησης, εντελώς στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή στην οποία βάδιζαν οι δάσκαλοί της. Όταν όλοι εξερευνούσαν αυτό που συνέβαινε στις ξένες χώρες, Η Γκράχαμ στράφηκε προς την ανθρώπινη ψυχή. Αυτό που την ενδιέφερε πρωτίστως, ήταν να φωτίσει τα κίνητρα, τις εσωτερικές συγκρούσεις, τα ψυχικά πάθη, τις σκοτεινές προθέσεις που καθορίζουν τις πράξεις των ανθρώπων.


2000: Οι Santana ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι "Maria Maria".

2004: Οριστικός νικητής της δικαστικής διένεξης με τον Τζίμη Πανούση αναδεικνύεται ο Γιώργος Νταλάρας, καθώς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απορρίπτει την αίτηση αναίρεσης της καταδίκης σε πεντάμηνη φυλάκιση, που έχει επιβληθεί στον πρώτο. Η δικαστική διαμάχη των δύο γνωστών καλλιτεχνών χρονολογείται από το 1997, όταν ο Τζίμης Πανούσης, κατά τη διάρκεια μουσικού προγράμματος, εμφάνιζε τον Γιώργο Νταλάρα να τραγουδά σε βιντεοκλίπ και με ειδική μίξη εικόνας εμφανιζόταν να τρέχουν χρήματα από το στόμα του. 


2006: Πεθαίνει η Χρύσα Ρωμανού, κορυφαία εικαστική καλλιτέχνις της γενιάς του 1960 και από τους σημαντικότερους εκφραστές του εικαστικού μοντερνισμού στη χώρα μας.

2007: Οι Modest Mouse ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ "We Were Dead Before the Ship Even Sank". Στο δίσκο συμμετέχει και ο πρώην κιθαρίστας των Smiths, Τζόνι Μαρ, που εντάχθηκε στο συγκρότημα τον Μάιο του 2006.    

2007: Πεθαίνει ο Απόστολος Τεγόπουλος, έλληνας σκηνοθέτης και ιδρυτής της εταιρίας παραγωγής "Κλακ Φιλμς".

2015: Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2014 απονέμεται κατά πλειοψηφία στον συγγραφέα Σάκη Σερέφα, για το έργο του "Δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω" των εκδόσεων "Μεταίχμιο".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.