Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Σαν σήμερα 31/03 στις τέχνες...

Σαν σήμερα στις τέχνες...

1596: Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος Ρενέ Ντεκαρτ γνωστότερος στην Ελλάδα ως Καρτέσιος, γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός. Έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του "σκέφτομαι, άρα υπάρχω".

1732: Γεννιέται ο Αυστριακός συνθέτης κλασικής μουσικής Γιόζεφ Χάιντεν, ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους της Δυτικής Μουσικής, με καθοριστική παρουσία και συμβολή στην κλασσική της περίοδο. 

1809: Γεννιέται ο Ουκρανός θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος Νικολάι Γκόγκολ.Έγραψε πολλά διηγήματα, ένα -το κορυφαίο του έργο - μυθιστόρημα, τις «Νεκρές ψυχές», θεατρικά έργα - από τα καλύτερα του παγκόσμιου δραματολογίου, όπως «Ο επιθεωρητής», καθώς και κάποια ποιήματα. Τα έργα του συγκαταλέγονται στα μεγαλύτερα αριστουργήματα της ρωσικής ρεαλιστικής λογοτεχνίας στο 19ο αιώνα και θεωρείται εφάμιλλος μεγάλων συγγραφέων όπως οι Λέων Τολστόι, Ιβάν Τουργκένιεφ, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι κι ο ποιητής Αλεξάντρ Πούσκιν.

1837: Πεθαίνει ο Βρετανός ζωγράφος John Constable, ένας από τους πιο σημαντικούς Ευρωπαίους τοπιογράφους. Διακρίθηκε επίσης στην προσωπογραφία.

1855: Πεθαίνει η Αγγλίδα συγγραφέας Σαρλότ Μπροντέ.

1914: Γεννιέται ο Μεξικανός ποιητής, συγγραφέας και διπλωμάτης, κάτοχος Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας (1990) Οκτάβιο Παζ. Θεωρείται από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα και τους μεγαλύτερους ισπανόφωνους ποιητές όλων των εποχών. Υπήρξε πολύ παραγωγικός συγγραφέας τού οποίου η δουλειά εκτείνεται σε πολλές γενιές και τα έργα του περιλαμβάνουν ποιητικά θέματα, δοκίμια και μεταφράσεις.

1921: Γεννιέται ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες και τραγουδοποιούς της Blues, o Lowell Fulson. Το τραγούδι του "Reconsider Baby" βρίσκεται στην λίστα του Rock and Roll Hall of Fame με τα 500 τραγούδια που διαμόρφωσαν το Rock and Roll.

1930: Στις ΗΠΑ τίθεται σε εφαρμογή ο κώδικας κινηματογραφικών παραγωγών, που επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στον τρόπο, που θα παρουσιάζονται οι σκηνές, που προβάλουν σεξ, εγκλήματα, θρησκείες και βία. Ο κώδικας έμεινε σε εφαρμογή για 40 χρόνια.

1935: Γεννιέται ο Αμερικανός τρομπετίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός Herb Alpert. Έγινε γνωστός με τη μπάντα του ως Herb Alpert and the Tijuana Brass. Το 1962 παρέα με τον Jerry Moss, ίδρυσαν τη δισκογραφική εταιρεία A & M Records, η οποία αργότερα πουλήθηκε στην Universal Music Group. Μια από τις μεγάλες του επιτυχίες υπήρξε το τραγούδι "Wonderful World", το οποίο ερμήνευσε πρώτος ο Sam Cooke. Στην πολύχρονη καριέρα του κατάφερε να κερδίσει έξι βραβεία Grammy και να πουλήσει πάνω από ογδόντα εκατομμύρια άλμπουμ. 

1935: Γεννιέται ο αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης και τραγουδιστής Richard Chamberlain. Αναδείχθηκε σε ίνδαλμα της αμερικανικής νεολαίας ερμηνεύοντας το ρόλο του "Dr Kildear", στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά (1961-1966) που του χάρισε έναν "Χρυσό Σκούφο" και το έπαθλο του πιο δημοφιλή άνδρα ηθοποιού τις χρονιές 1962, 1963 και 1964. Ο Τσάμπερλεϊν πρωταγωνίστησε σε δεκάδες ταινίες και σίριαλ που του πρόσφεραν πολλές διακρίσεις. Πιο χαρακτηριστική ήταν η συμμετοχή του στις τηλεοπτικές παραγωγές "Σόγκουν" (από την ομώνυμη νουβέλα του James Glavell "Shogun"), για την οποία βραβεύθηκε με το "Χρυσό Σκούφο" του 1981 και "Τα Πουλιά Πεθαίνουν Τραγουδώντας" ("The Thorn Birds") όπου επίσης κατέκτησε "Χρυσό Σκούφο" (1984), όπως και στην ταινία "Κόμης Μοντεχρίστο" ("The Count of Monte Cristo") (1975).

1967: Ο Jimy Hendrix δίνει συναυλία στο Λονδίνο και καίει για πρώτη φορά την κιθάρα του.

1971: Γεννιέται ο Σκοτσέζος ηθοποιός Ewan Gordon McGregor. Έχει συμμετάσχει σε ταινίες υψηλού προϋπολογισμού, αλλά και σε ανεξάρτητες ταινίες. Είναι ίσως καλύτερα γνωστός για τον ρόλο του ως Μαρκ Ρέντον στο δράμα Trainspotting του 1996, όπου υποδυόταν έναν άντρα εθισμένο στην ηρωίνη, για το ρόλο του ως Τζεντάι Όμπι-Ουάν Κενόμπι στην τριλογία πρίκουελ του Πολέμου των Άστρων (1999–2005), ως Κρίστιαν στο κινηματογραφικό μιούζικαλ Moulin Rouge! (2001) και ως ο αφηγητής Έντουαρντ Μπλουμ στην ταινία του Τιμ Μπάρτον Big Fish: Απίθανες Ιστορίες (2003). Έχει λάβει διθυραμβικές κριτικές για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στις θεατρικές παραστάσεις Guys and Dolls (2005–07) και Οθέλος (2007–08). Ο ΜακΓκρέγκορ κατατάχθηκε στην 36 θέση στη λίστα του περιοδικού Empire για το 1997 με τους 100 Κορυφαίους Κινηματογραφικούς Σταρ Όλων των Εποχών.

1976: Γεννιέται ο Ιρλανδός ηθοποιός Colin Farrell. Ξεκίνησε την καριέρα του από την βρετανική τηλεόραση ενώ έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινία του Τιμ Ροθ The War Zone (1999). Έγινε γνωστός από τις ταινίες του Τζόελ Σουμάχερ Tigerland (2000), Phone Booth (2000), Veronica Guerin (2003). Άλλες ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει είναι οι: Minority Report, The Recruit, S.W.A.T., Daredevil, Intermission, Alexander, The New World, Miami Vice, Ask the Dust, Cassandra’s Dream, In Bruges (για το οποίο κέρδισε Χρυσή Σφαίρα), Pride and Glory, The Imaginarium of Dr Parnassus. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ταινία Ondine του απονεμήθηκε το βραβείο IFTA (το αντίστοιχο BAFTA της Ιρλανδίας) καλύτερου Α΄ αντρικού ρόλου.

1982: Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κερδίζει το Όσκαρ για τη μουσική επένδυση του φιλμ "Chariots of Fire" που αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 1924.

1992: Τα Όσκαρ καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, προσαρμογής σεναρίου, πρώτου γυναικείου στην Τζόντι Φόστερ και πρώτου ανδρικού ρόλου στον Άντονι Χόπκινς αποσπά η ταινία "Η σιωπή των αμνών".

1993: Στη διάρκεια γυρισμάτων της ταινίας "Το Κοράκι" ο ηθοποιός Μπράντον Λι (γιος του Μπρους Λι) δέχεται από ατύχημα σφαίρα και πεθαίνει. Ήταν μόλις 28 ετών.

1995: Δολοφονείται η Αμερικανομεξικανή τραγουδίστρια Selena. Διέπρεψε στα μουσικά είδη tex-mex και ranchera. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες Λατίνες τραγουδίστριες με πωλήσεις πάνω από 40 εκατομμύρια αντίτυπα. Ξεκίνησε την καριέρα της 9 ετών και ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο στην ηλικία των 12. Η φήμη της εκτοξεύτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλη την Λατινική Αμερική για το "πάντρεμα" που έκανε στην μουσική tejano με την pop, κάτι που θεωρήθηκε πρωτοπορία για τα μουσικά δεδομένα της εποχής. Το 1994, το άλμπουμ της Selena Live! κέρδισε βραβείο Grammy, ενώ προτάθηκε για Grammy και ο επόμενος δίσκος της Amor prohibido την επόμενη χρονιά. Το πιο εμπορικό άλμπουμ της καριέρας της είναι το "Dreaming of you" του 1995 το οποίο πούλησε πάνω από 12 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έγινε 35 φορές πλατινένιο στις ΗΠΑ. Η Σελίνα δολοφονήθηκε σε ηλικία 23 ετών από την Yolanda Saldivar, την πρόεδρο του φαν κλαμπ της. Στις 12 Απριλίου του 1995, δύο εβδομάδες από την γέννησή της , ο Τζορτζ Μπους, κυβερνήτης του Τέξας, ανακήρυξε την ημέρα των γενεθλίων της "Μέρα της Σελίνα". Η ζωή της μεταφέρθηκε στο κινηματογράφο το 1997 στη ταινία "Selena" με πρωταγωνίστρια την Τζένιφερ Λόπεζ. Το 1998 εγκαινιάζεται μουσείο στο Τέξας στη μνήμη της το οποίο επισκέπτονται ετησίως χιλιάδες θαυμαστές.

2008: Πεθαίνει σε ηλικία 94 ετών ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και σύντροφος της Μελίνας Μερκούρη, Jules Dassin.  Οι ταινίες του εκτείνονται από το αστυνομικό γκανγκστερικό φιλμ νουάρ ως τον κοινωνικό ρεαλισμό και τον λυρικό εξπρεσιονισμό. Μετά το γάμο του με τη Μελίνα Μερκούρη συνέδεσε τη ζωή του με την Ελλάδα και θεωρούσε τον εαυτό του Έλληνα. Προς το τέλος της ζωής του έγινε επίτιμος Έλληνας πολίτης ως ύψιστη αναγνώριση της πολιτιστικής προσφοράς του στην Ελλάδα. Έλεγε χαρακτηριστικά: "Ήμουν Έλληνας πριν γνωρίσω τη Μελίνα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.