Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Είδαμε "Check in! (επιτέλους)" στο Θέατρο Τόπος Αλλού

Γίνεται η Κλυταιμνήστρα, η Μήδεια, η Ωραία Ελένη και η Αντιγόνη να συνυπάρξουν στην ίδια σκηνή;
Βεβαίως και γίνεται!

Μπορεί να μην το σκέφτηκαν οι αρχαίοι τραγικοί συγγραφείς, αλλά το εμπνεύστηκε ο Αντώνης Τσιπιανίτης. Θα μου πείτε, καλά πως είναι δυνατόν να γίνει αυτό; Αν εξαιρέσουμε τις αδελφές Κλυταιμνήστρα και Ελένη οι υπόλοιπες δύο δεν κολλάνε... Στον απάνω κόσμο όχι! Στον κάτω κόσμο όμως; Για σκεφτείτε το. Εκεί ακριβώς βρίσκουμε τις ηρωϊδες αρχαίων και όχι μόνο έργων - για άλλες πάρα πολλών και για άλλες λιγότερων! - Δηλαδή περίπου... στον προθάλαμο του Κάτω Κόσμου και μπροστά στον κριτή! Επειδή λοιπόν ήταν καλά κορίτσια όλα, δηλαδή, σχεδόν όλα, άλλα από μόνα τους, άλλα λόγω οικογενείας, ο κριτής δεν τους επιτρέπει την είσοδο και επιστρέφουν στη γη ως φαντάσματα και εμείς οι θεατές ως φαντάσματα τις βρίσκουμε να τα πίνουν σε ένα μπαρ! Και εκεί ακριβώς ξεκινάει η απίστευτη διασκέδαση μας!

Η παράσταση είναι καθόλα άρτια και αρχιστοτεχνικά "δεμένη", από το κείμενο, τη σκηνοθεσία μέχρι την κίνηση - χορογραφία και βέβαια την ερμηνεία! Μπαίνοντας στο Θέατρο, βρίσκουμε τις ηθοποιούς στη σκηνή και στην έναρξη απαγγέλλουν τους δραματικούς μονολόγους τους. Αυτό πραγματικά το βρήκα υπέροχο! Η σκηνοθεσία της Δέσποινας Πολίτου είναι ευρηματικότατη και με πολλές και καίριες συμβολικές πινελιές! Είμαι από τους ανθρώπους που τους αρέσει η μινιμαλιστική σκηνογραφία έτσι ώστε να δίνεται έμφαση στους ηθοποιούς και στις ερμηνείες. Το θέατρο είναι και πρέπει να μείνει ανθρωποκεντρικό και ακριβώς αυτό επιτυγχάνεται εδώ. Τα συγχαρητήρια μου στη σκηνοθέτη της παράστασης! 


Οι ηθοποιοί είναι όλοι απλά και με μία λέξη υπέροχοι. Είναι λες και ο ρόλος τους ήταν γραμμένος κατά παραγγελία και ειδικά για αυτούς. Σκορπούν άφθονο γέλιο όλοι, όχι μόνο από τις ξεκαρδιστικές τους ατάκες αλλά και από τις εκφράσεις τους. Πάντα είχα μία συμπάθεια στην Κλυταιμνήστρα, δεν ξέρω γιατί αλλά πάντα τη συμπονούσα εν αντιθέσει με το τέρας που περιγράφεται, η Γωγώ Βογάσαρη με έκανε όχι απλά να την συμπαθήσω, αλλά να την αγαπήσω! Δεν έχω λόγια για την αποκάλυψη της Κέλλυ Ανυφαντή ως "Μήδεια", μόνο συγχαρητήρια! "Παιδί μου" το βλέμμα σου με τρομάζει!!!! Η Ωραία Ελένη της καρδιάς μου. Ίριδα Δασκαλοπούλου, μία σταρ επί σκηνής! Η "αναρχική" Αντιγόνη, υπέροχη Σαββίνα Πετρίδου, το αθώο αλλά και πονηρό της βλέμμα πραγματικά "μιλάει" σε αντίθεση με αυτά που μπορεί να λέει το κείμενο! Τέλος ο άντρας της παρέας, ο Κριτής Άγγελος Θεοφίλου, πανταχού παρών, εξαιρετικός!

Δεν νομίζω ότι υπάρχει συνταγή για το γέλιο, αλλά αν υπήρχε ή αν υπάρχει νομίζω πως όλοι οι συντελεστές της παράστασης πραγματικά την έχουν βρει! Και είναι πραγματικά υπέροχο στις εποχές που ζούμε να σκορπίζεται το γέλιο τόσο απλόχερα από τόσο, μα τόσο ταλαντούχους ανθρώπους! 

Τα θερμά μου συγχαρητήρια!

ΣΠΕΥΣΤΕ! Πληροφορίες για την παράσταση με ένα "click" ΕΔΩ!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.