Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Οι ταινίες της εβδομάδας

Αυτήν την εβδομάδα ο Γουίλεμ Νταφόε γίνεται ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ και βραβεύεται στο Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν ενώνει τον «Διχασμένο» με τον «Άφθαρτο» στο «Glass».

Glass
Φέρνοντας τη γειωμένη υπερηρωική ιστορία του «Άφθαρτου» στον ίδιο κινηματογραφικό χωροχρόνο με τον ψυχαναλυτικό «Διχασμένο», ο Μ. Νάιτ Σιάμαλαν δημιουργεί ένα σίκουελ όπου ο άτρωτος χαρακτήρας του Ντέιβιντ Νταν (Μπρους Γουίλις) θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με το παντοδύναμο Κτήνος του Τζέιμς Μάκαβοϊ και τις μηχανορραφίες του δαιμόνιου Ελάιζα Πράις, γνωστού και ως Mr. Glass (Σάμιουελ Τζάκσον).


Στους Διαδρόμους
Με δάφνες από το Φεστιβάλ Βερολίνου, όπου για πολλούς ήταν η καλύτερη ταινία του Διαγωνιστικού Τμήματος, αλλά και το Διεθνές Φεστιβάλ Αθήνας, όπου κέρδισε το βραβείο σεναρίου, έρχεται το νέο φιλμ του Γερμανού Τόμας Στούμπερ («Teenage Angst»). Ήρωάς του ο εσωστρεφής και ντροπαλός Κρίστιαν, ο οποίος ξεκινά να εργάζεται σε ένα τοπικό σούπερ μάρκετ και παθιάζεται σε εμμονικό βαθμό τόσο με τη δουλειά του όσο και με μια συνάδελφό του.


Στην Πύλη της Αιωνιότητας
Βιογραφική προσέγγιση του βίου του σπουδαίου Βίνσεντ Βαν Γκογκ με ενσαρκωτή τον Γουίλεμ Νταφόε, ο οποίος παρά τα 25 χρόνια που τον χωρίζουν από την υποτιθέμενη ηλικία του πρωταγωνιστή, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας για την ερμηνεία του και κέρδισε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Ο σκηνοθέτης Τζούλιαν Σνάμπελ έχει και στο παρελθόν αναμετρηθεί με την κινηματογραφική αναπαράσταση της ζωής ενός καλλιτέχνη («Basquiat», «Πριν Πέσει η Νύχτα»), ενώ εδώ έχει και την πολύτιμη σεναριακή βοήθεια του σπουδαίου Ζαν-Κλοντ Καριέρ, μόνιμου συνεργάτη του Λουίς Μπουνιουέλ.


Κάτω από το Δέντρο
Στα προάστια του Ρέικιαβικ η κόντρα δύο οικογενειών που μένουν σε διπλανά σπίτια, η οποία θα ξεκινήσει από ένα δέντρο που ρίχνει τη σκιά του στη διπλανή αυλή, θα οδηγήσει σε μια κωμικοτραγική κι εξωφρενική κατάσταση, σε μια μαύρη κωμωδία που αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Ισλανδίας για το περσινό Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Περιμένοντας τη Νονά
Ένα απροσδόκητο γεγονός σε συνδυασμό με την ανάγκη διευθέτησης ενός κληρονομικού ζητήματος οδηγούν δύο επιστήθιους φίλους, τον Ηρακλή και τον Αγησίλαο, να εγκαταλείψουν την Αθήνα και να ταξιδέψουν στη Νάξο. Εκεί θα κάνουν όποια δουλειά τούς προσφερθεί για να επιβιώσουν, ενώ θα συναντήσουν και την ελληνικής καταγωγής Φαίδρα από τη Γερμανία που κάνει το παρθενικό της ταξίδι στην Ελλάδα παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας της.


Αστερίξ: Το Μυστικό του Μαγικού Ζωμού
Πιστό στο οπτικό και σεναριακό πνεύμα των Γκοσινί και Ουντερζό, το «Αστερίξ: Η Κατοικία των Θεών» του 2014 ήταν μια τρισδιάστατη καρτούν περιπέτεια πρώτης γραμμής, γεμάτη γλαφυρούς χαρακτήρες, σικάτο χιούμορ και κοφτερή σάτιρα. Οι δημιουργοί της ταξιδεύουν τώρα για άλλη μία φορά στη ρωμαϊκή Γαλατία, όπου ο Πανοραμίξ, ο δρυΐδης του μοναδικού ανυπότακτου χωριού, αποφασίζει πως είναι καιρός να αποσυρθεί, αφού πρώτα βρει τον διάδοχό του. Έτσι ξεκινάει με τον Αστερίξ και τον Οβελίξ ένα –γεμάτο απρόοπτα– ταξίδι αναζήτησης ταλέντων, οι περιπέτειες του οποίου βασίζονται σε πρωτότυπο σενάριο και όχι κάποιο συγκεκριμένο κόμικς.

Η Ιστορία της Πράσινης Γραμμής
Κυπριακό δράμα του Πανίκκου Χρυσάνθου, με κεντρικό ήρωα τον Κύπρο, έναν Ελληνοκύπριο στρατιώτη που υπηρετεί στην πράσινη γραμμή της Λευκωσίας, ο οποίος ανακαλύπτει ότι ένας από τους απέναντι, ο Μουράτ, μένει στο κατεχόμενο σπίτι του. Όταν ο Μουράτ του φέρνει από το σπίτι του μια φωτογραφία με τον νεκρό του πατέρα, αποδέχεται την πρότασή του να κάνουν κι οι δυο τους ένα κρυφό ταξίδι στην «άλλη πλευρά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.