Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Έρθα Κιτ (Eartha Kitt)

Η Ertha Kitt γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1927 σε μία φοιτεία βαμβακιού της Βόρειας Νότιας Καρολίνας. Ήταν ηθοποιός, τραγουδίστρια, χορεύτρια και show woman με τεράστια καριέρα που εκτείνεται σε 6 δεκαετίες!

Η ίδια για πολλά χρόνια έλεγε ότι η γέννησή ήταν αποτέλεσμα βιασμού της βιολογικής της μητέρας (έγχρωμη Cherokee) σε ηλικία μόλις 14 ετών από τον (λευκό) γιο του ιδιοκτήτη της βαμβακοφυτείας στην οποία δούλευε η μητέρα της. Το ιδιαίτερο του χρώματός της και της νεαρής ηλικίας της μητέρας της, την δυσκόλεψαν πάρα πολύ στα παιδικά της χρόνια, αφού δεν έγινε δεκτή ούτε από την λευκή ούτε από την έγχρωμη κοινότητα της μικρής επαρχιακής πόλη.

Σε ηλικία 8 ετών, η μητέρα της την έστειλε να ζήσει με μία θεία της στο Harlem της Νέας Υόρκης, και αυτό ήταν που της άλλαξε τη ζωή…

Το 1948 γύρισε την πρώτη της ταινία, το «Casbah», ενώ ο Orson Welles της έδωσε τον πρώτο της ρόλο στο θέατρο, στην παραγωγή του «Dr. Faustus» το 1950. Τότε μάλιστα μεταξύ τους αναπτύχθηκε και ένα σύντομο αλλά περιπετειώδες ειδύλλιο.


Η μεγάλη της χρονιά όμως στην Αμερική ήταν το 1952, όταν και εμφανίστηκε στο «New Faces of 1952» show στη Νέα Υόρκη, το οποίο είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που οδήγησε και σε περιοδεία σε ολόκληρη τη χώρα και σε κινηματογραφική μεταφορά απλά ως «New Faces» το 1954.

Όλα τα υπόλοιπα χρόνια της δεκαετίας του ’50 αλλά και του ’60, η Eartha Kitt δοκίμασε σχεδόν τα πάντα. Από μεγάλες χρυσές επιτυχίες όπως τα «C’est Si Bon», «I Wanna Be Evil» και » Old Fashioned Millionaire», αλλά και το χριστουγεννιάτικο κλασικό «Santa Baby», κινηματογραφικές ταινίες δίπλα στον Sammy Davis και τον Nat King Cole, θέατρο, καμπαρέ και τηλεόραση, με πιο χαρακτηριστική της εμφάνιση στον τρίτο κύκλο της cult πλέον τηλεοπτικής σειράς Batman, στο ρόλο της Catwoman.


Από το 1968 και μετά όμως η καριέρα της γνώρισε μεγάλη πτώση στην Αμερική, κυρίως λόγω του «σάλου» που προκάλεσαν δηλώσεις της κατά του πολέμου του Βιετνάμ σε επίσημο δείπνο στον Λευκό Οίκου, μπροστά στον Πρόεδρο τότε της χώρας Lyndon Johnson. Δηλώσεις που την οδήγησαν σε αποκλεισμό από την βιομηχανία ψυχαγωγίας της χώρας για αρκετά χρόνια.

Η Ευρώπη φυσικά την καλοδέχτηκε, και συνέχισε εκεί την καριέρα της, για να επιστρέψει θριαμβεύοντας το 1974 στο Broadway, με την μεγάλη επιτυχία «Timbuktu!».


Από τότε έως και πρόσφατα, η Eartha Kitt ήταν απολύτως δραστήρια. Περιοδείες, συναυλίες, καμπαρέ, θεατρικά μιούζικαλς, δισκογραφία, κινηματογράφος, βραβεία Emmy, Grammy, Tony, και παγκόσμια αναγνώριση για την διαχρονική «γατούλα του σεξ» Eartha Kitt έως και τα Χριστούγεννα του 2008… Πέθανε σε ηλικία 81 ετών ύστερα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνου του παχέος εντέρου, ανήμερα Χριστουγέννων έχοντας στο πλευρό της μόνο την κόρης της, και manager της, Kitt Shapiro.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.