Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Είδαμε το "ΣΟΚ", το κύκνειο άσμα του Γιώργου Σκούρτη στο Studio Κυψέλης

Είναι η πρώτη φορά που έχουμε καθυστερήσει να γράψουμε κάτι για μια παράσταση που έχουμε δει και μας άρεσε. Για να είμαστε ακριβείς μας σόκαρε! Χρειάστηκαν περίπου 20 και μέρες, δύο φορές θέαση και ανάγνωση του κειμένου. Δεν είναι ότι δεν είχαμε τι να γράψουμε, είναι πως δεν ξέραμε τι να πρωτογράψουμε.

Το τελευταίο πόνημα του αείμνηστου Γιώργου Σκούρτη ονομάζεται δικαίως "ΣΟΚ". Είναι ένα ψυχογράφημα της ελληνικής κοινωνίας που σοκάρει με τις αλήθειες του, την ωμότητα και την αφοπλιστική ειλικρίνεια του! Είναι ό,τι βλέπουμε να συμβαίνει γύρω μας και δεν τολμάμε να το πούμε, να το φωνάξουμε και να αντιδράσουμε γι αυτό! Ένα έργο σπονδυλωτό που χωρίζεται σε δύο μέρη, τους "κάτω" και τους "πάνω" με διάφορες και εντελώς διαφορετικές σκηνές που συνδέονται όμως μεταξύ τους και ολοκληρώνεται με ένα πάρτι όπου ο καταιγισμός φράσεων αληθινών είναι ανελέητος και χτυπάει τον θεατή με επαναλαμβανόμενα χαστούκια!
Ο Γιώργος Σκούρτης αφήνει παρακαταθήκη αυτό το αριστούργημα σχολιάζοντας με τον πιο απλό αλλά και με τον πιο σαρκαστικό τρόπο την παθογένεια της ελληνικής οικογένειας και εν γένει της ελληνικής κοινωνίας. Είναι πάρα πολλές αλήθειες που βλέπουμε να συμβαίνουν στην σκηνή. Πολλές  και οι "εικόνες" που εναλλάσσονται η μία μετά την άλλη, πολλές και ωμά αληθινές που είναι γροθιά στο στομάχι. Δεν έχει νόημα να περιγράψουμε τις σκηνές, πρέπει οπωσδήποτε το κοινό να το δει αυτό το έργο. Και όταν το δει θα καταλάβει πως πραγματικά σε όλο αυτόν τον καταιγισμό που συμβαίνει δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κάτι για να το αναφέρεις ακόμα και ενδεικτικά. Ίσως η τελευταία σκηνή του πάρτι, που είναι ένα κολάζ από αληθινές ατάκες που χαρακτηρίζουν την κάθε πτυχή της παθογένειας της κοινωνίας μας.
Ο Γιώργος Λιβανός για άλλη μία φορά μας αποδεικνύει πόσο μεγάλος θεατράνθρωπος είναι. Πιστεύουμε ότι απέδωσε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό σκηνοθετικά το όραμα του Σκούρτη για αυτό το έργο. Θεωρούμε δε μεγάλη μας τιμή που είναι φίλος μας και μεγάλη τιμή για το Art Magazino που είναι χορηγός επικοινωνίας του χώρου που λέγεται Studio Κυψέλης, ενός χώρου που παράγει και προάγει πολιτισμό! Υπέροχη και η πλειάδα των ηθοποιών που φέρνουν σε πέρας αυτό το υπέροχο έργο με μπροστάρισα την μοναδική και μεγάλη μας πρωταγωνίστρια Καίτη Ιμπροχώρη. Όλοι τους είναι υπέροχοι στους πολλούς ρόλους που καλούνται να ενσαρκώσουν και το πετυχαίνουν εξαιρετικά! Μαζί τους η Νίκη Γκουντούμη στο πιάνο. Τα υπέροχα τραγούδια της παράστασης σε στίχους του συγγραφέα και μουσική του Σάκη Τσιλίκη γεμάτα αλήθειες που μένουν στο μυαλό και μας συντροφεύουν μέρες μετά.
Είναι μία καθόλα άρτια παράσταση που την προτείνουμε ανεπιφύλακτα! Είναι μία παράσταση που ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος θα πρέπει να δει. Ένα είναι σίγουρο, δεν θα χρειαστεί μόνο μία φορά να το δει κάποιος, χρειάζονται πολλές αναγνώσεις! 


Για πληροφορίες για την παράσταση κάνετε ένα κλικ εδώ: ΣΟΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.