Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Είδαμε «Η ψιλικατζού» της Κωνσταντίνας Δελημήτρου στον Πολυχώρο Vault

Είχαμε την τιμή και την χαρά να παρακολουθήσουμε την δεύτερη παράσταση της «Ψιλικατζούς» στον Πολυχώρο Vault. Μία υπέροχη διασκευή και μεταφορά στην σκηνή του best seller βιβλίου της Κωνσταντίνας Δελημήτρου. Η διασκευή είναι το ίδιο συγκινητική και «γλυκόπικρη» όπως ακριβώς και το βιβλίο!

Ανεβαίνοντας τις σκάλες του Vault για την Ά σκηνή βλέπουμε το installation του Μάριου Βουτσινά, μια υπέροχη σύλληψη που ξυπνάει όμορφες μνήμες για τους παλαιότερους και δημιουργεί ωραίες εντυπώσεις για τους νεότερους! Μπαίνοντας στην σκηνή του Vault εντυπωσιαζόμαστε από το σκηνικό! Με κίτρινο χρώμα επέλεξε ο Μάριος Βουτσινάς να ντύσει την σκηνή. Καθόλου τυχαίο πιστεύουμε όπως και το χρώμα του φορέματος της πρωταγωνίστριας που είναι πράσινο. Αν και πολλοί λένε πως αντιπροσωπεύει το μίσος ή και την δειλία, εμείς πιστεύουμε ότι ο Μάριος Βουτσινάς μέσα από την εικαστική ματιά με την επιλογή του κίτρινου ήθελε να προσδώσει το φως, την λιακάδα, την φιλοδοξία, την ζεστασιά σε συνδυασμό με το πράσινο του φορέματος, του χρώματος δηλαδή της αναγέννησης, της γονιμότητας, της ελπίδας για την ζωή. Όμως ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

«Η ψιλικατζού» είναι ένα best seller βιβλίο της Κωνσταντίνας Δελημήτρου όπου η συγγραφέας περιγράφει την αγωνία της και τον «γολγοθά» της να γίνει μητέρα. Η ιστορία μιας υποψήφιας μητέρας που διατηρεί ένα ψιλικατζίδικο στην Νίκαια, ένα ψιλικατζίδικο που είναι το επίκεντρο της γειτονιάς. Πριν γίνει βιβλίο το blog http://psilikatzoy.blogspot.com/ της Δελημήτρου ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα. Αυτό το βιβλίο πήρε ο Δημήτρης Καρατζιάς ως πρώτη ύλη και το απογείωσε με την διασκευή και την σκηνοθεσία του. Προσέδωσε στην «Ψιλικατζού» το ύφος και τις εικόνες που είχαμε φτιάξει στο μυαλό μας ως αναγνώστες! Μιας «σταχτομπούτας» όπως αναφέρει η πρωταγωνίστρια που μας λέει την ιστορία της! Σε αυτήν την «γλυκόπικρη» ιστορία της περιλαμβάνεται όλη η  μικρογραφία μιας κοινωνίας, της κοινωνίας μας, όπως αυτή παρελαύνει από το ψιλικατζίδικο. Ανάμεσα σε δόσεις γέλιου ο Καρατζιάς αριστοτεχνικά ενσωματώνει αλήθειες που συμβαίνουν γύρω μας, σε κάθε γειτονιά, από τον ρατσισμό και την ξενοφοβία μέχρι τον αποκλεισμό ανθρώπων από την υιοθεσία. Και αυτές οι αλήθειες μας κάνουν να σκεφτούμε και να προβληματιστούμε! Είναι ένα ψυχογράφημα της κοινωνίας μας. Όπως η πρώτη ύλη του βιβλίου είναι εξαιρετική έτσι και η δραματουργική επεξεργασία, διασκευή και σκηνοθεσία είναι καθόλα άρτια, καίρια και σε πολλά σημεία τόσο συναισθηματικά φορτισμένη, όσο πρέπει για να μην γίνεται υπερβολική. Η υπέροχη μουσική και το τραγούδι του Μάνου Αντωνιάδη έντυσε άψογα το έργο.


Οι δύο ηθοποιοί είναι εκπληκτικές. Τόσο η Ελένη Ουζουνίδου που έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, όσο και η «αδελφή» της Άννα Ψαρρά. Η Ελένη Ουζουνίδου ενσαρκώνει την «Ψιλικατζού» τόσο ρεαλιστικά που είναι ίδια η Κωνσταντίνα Δελημήτρου, τουλάχιστον όπως την είχαμε φανταστεί όσοι έχουμε διαβάσει το βιβλίο. Αλλά και όσοι δεν το έχουν διαβάσει καταλαβαίνουν πως είναι αυτή η γυναίκα. Μέσα από το χιούμορ προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις αντιξοότητες που της συμβαίνουν. Ένας ρόλος δύσκολος και γεμάτος αλήθεια που η Ουζουνίδου του δίνει την διάσταση που πρέπει, χωρίς υπερβολές αλλά με συναισθηματική φόρτιση που αγγίζει και τον πιο δύσπιστο θεατή! Αυτό δεν θα ήταν δυνατό αν δεν είχε δίπλα της την εξίσου υπέροχη Άννα Ψαρρά που της δίνει τις «πάσες» με πολύ ωραίο τρόπο αλλά και ενσαρκώνει παράλληλα εκτός από την αδελφή της ψιλικατζούς και τις δύο γιατρούς εμβρυολόγους της. Είναι παρούσα καθ’ όλη την διάρκεια του έργου και μας μαγεύει με την συναισθηματική ένταση που η κάθε σκηνή απαιτεί από εκείνη. 

Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα έργο σύγχρονο, που θίγει όχι μόνο το θέμα της υπογονιμότητας που αντιμετωπίζουν πολλά ζευγάρια αλλά και εκείνη της ίδιας μας της κοινωνίας, που είναι αρτηριοσκληρωμένη και ανίκανη να δεχτεί την διαφορετικότητα και την αλλαγή ώστε να γίνει γόνιμη και να προχωρήσει. Συγχαρητήρια σε όλους για αυτό το σπουδαίο αποτέλεσμα που περιλαμβάνει εν αρμονία τόσες πολλές τέχνες!
Για περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση κάνετε ένα "click" εδώ: Η ψιλικατζού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.