Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2018

Θέατρο Αγγέλων Βήμα: Πρόγραμμα παραστάσεων 2018-2019

14η ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2018-19
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΑΒΥΣΣΟΣ Η ΨΥΧΗ…
Πέντε καταιγιστικές εβδομάδες έρχονται στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ!
Τέλος Οκτώβρη κιόλας! Ποτέ άλλοτε, τέτοια εποχή, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ δεν ήταν τόσο «σιωπηλό». Ίσως γιατί, ποτέ άλλοτε, δεν ήταν τόσο σίγουρο για τον εαυτό του και για τις επιλογές του.

Τώρα, με τον Νοέμβρη να ξεκινά, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ ανοίγει την αυλαία και αναγγέλλει τις εκδηλώσεις που ξεκινούν μέσα στις επόμενες πέντε εβδομάδες κατά σειράν εκκίνησής τους:

1. Αδελφές Papin. Κείμενο – Σκηνοθεσία Ανδρονίκης Αβδελιώτη (Πανελλήνια Πρώτη μετά την μία και μοναδική παράσταση στο Off Off Festival του Επί Κολωνώ) Η συγκλονιστική σκηνική εξομολόγηση της Λεά και της Κριστίν Παπέν, των δύο υπηρετριών που συντάραξαν την κοινή γνώμη της Γαλλίας το 1933 δολοφονώντας την κυρία τους και την κόρη της και ενέπνευσαν τον Ζενέ να γράψει τις εμβληματικές «Δούλες» του. Στους ρόλους οι: Μαίρη Άσπρου, Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Γιώργος Ανδράκης. Κάθε Πέμπτη στις 19.00 από 1-11-18.

2. La Ronde του Arthur Schnitzler σε μετάφραση Μαργ. Δαλαμάγκα-Καλογήρου και σκηνοθεσία Θοδωρή Βουρνά Το δίπολο Άνδρας-Γυναίκα σε οκτώ διαφορετικές εκφάνσεις. Το έργο που επί εκατό και πλέον χρόνια απαγορευόταν ως πορνογραφικό, τώρα, απίστευτα επίκαιρο, παρουσιάζεται ιδωμένο με κινηματογραφική ματιά από έναν θεατρικό σκηνοθέτη που έχει εγγράψει σοβαρή υποθήκη και στον χώρο της 7ης Τέχνης. Στους ρόλους η Τζούλι Τσόλκα και ο Αποστόλης Ψαρρός. Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15 από 7-11-18.

3. Ρόζα Εσκενάζυ, H Bασίλισσα του Ρεμπέτικου, του Παναγιώτη Μέντη σε σκηνοθεσία Αντώνη Λουδάρου Η «ναζιάρα» Ρόζα ξαναζεί στον φυσικό της χώρο, στην οδό Σατωβριάνδου, όπου ερχόταν κάθε πρωί στο τέλος της ζωής της με τις παντόφλες και την ρόμπα για το καφεδάκι της στο Καφενείο των Μουσικών. Και, μαζί με την ζωή και τις μουσικές της, ξεδιπλώνει μπροστά μας την ιστορία της Ελλάδας από το τέλος του 19ου μέχρι τον 20ό αιώνα. Ρόζα η Νεφέλη Ορφανού. Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις 19.30 από 14/11/18.

4. Grace & Glorie του Tom Ziegler σε μετάφραση Μαργ. Δαλαμάγκα-Καλογήρου και σκηνοθεσία Γιάννη Λασπιά (Πανελλήνια Πρώτη συγγραφέα και έργου) Μια ενενηντάχρονη αγρότισσα με καταλυτικό χιούμορ και μεταδοτική αισιοδοξία και μια σαραντάχρονη γιάπισσα του Χάρβαρντ γεμάτη πίκρα και οργή συναντιούνται στα πανέμορφα βουνά της Βιρτζίνια, μετριούνται με την ζωή τους και με την Ζωή, αποκαλύπτουν μυστικά και ανακαλύπτουν την ουσία και την αξία της Αγάπης. Τους ρόλους που έχουν ερμηνεύσει διεθνούς φήμης συνάδελφοί τους σε σκηνές του Μπροντγουέι και του Χόλυγουντ εδώ ερμηνεύουν η κυρία Αλεξάνδρα Παντελάκη και η Δώρα Χρυσικού. Κάθε Σάββατο στις 21.15 και κάθε Κυριακή στις 19.00 από τις 16/11/18.

5. De Profundis του Oscar Wilde. Μετάφραση-θεατρική διασκευή-σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου Ο Όσκαρ Ουάιλντ, καταδικασμένος ως ομοφυλόφιλος, μέσα από την φυλακή, γράφει μία επιστολή στον εραστή και υπαίτιο της καταδίκης του, η οποία, στην παράσταση, γίνεται όπλο ενός δικηγόρου που ζητά από τους θεατές/ενόρκους μία νέα ετυμηγορία παρασύροντάς τους σε ένα ταξίδι στον έρωτα και τον υπέροχο κόσμο του Όσκαρ Ουάιλντ. Ερμηνεύει ο Νίκος Νίκας. Δευτέρα και Τρίτη στις 19.30 από 19/11/18.

6. Ο Εραστής του Harold Pinter σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Μπουραζάνα. Ποτέ πια δεν θα μπορούν δυο ερωτευμένοι να πούνε Σ’ ΑΓΑΠΩ χωρίς να κρύβονται πίσω από μάσκες. Σε αυτό το έργο του Πίντερ, οι ήρωές του κρύβονται πίσω από προσωπεία, πίσω από ρόλους προκειμένου να μπορούν να αρθρώσουν τις λέξεις που ντρέπονται και τα αισθήματα που νιώθουν με τον φόβο πως, αν χαθούν τα προσωπεία, θα χαθούν όχι μόνο τα αισθήματα, αλλά και οι ίδιοι. Στους ρόλους ο Ντίνος Γκελαμέρης και η Δανάη Τωράκη. Κάθε Κυριακή στις 21.15 από 2/12/18.

7. Η Μητέρα του Άγιου του Αντώνη Τσιπιανίτη σε σκηνοθεσία Ρέινας Εσκενάζυ σε Πανελλήνια Πρώτη Η διαδρομή μιας Ελληνίδας μητέρας από την υποχρεωτική εγκράτεια και την αγιοποίηση του γιού της, από την εγκατάλειψη, την απόλυτη μοναξιά και την κοινωνική περιθωριοποίηση μέχρι την συναισθηματική και σεξουαλική της ολοκλήρωση και την νέα της εγκατάλειψη. Ποια θέση έχουν, άραγε, στην ιστορία της κάποιοι μαζικοί φόνοι, ο απρόβλεπτος πλούτος και ένας οίκος ανοχής; Το έργο γραμμένο σε μία γραφή ανατρεπτική, σαρκαστική και γάργαρη ερμηνεύει η Φωτεινή Ντεμίρη. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15 από 3/12/18.

8. ΟΙ ΑΤΡΩΤΟΙ του Torben Betts σε μετάφραση Μαργ. Δαλαμάγκα-Καλογήρου και σκηνοθεσία του Σταύρου Στάγκου (Πανελλήνια Πρώτη συγγραφέα και έργου). Σπάνιος συγκερασμός σπαρταριστής κωμωδίας και σπαρακτικού δράματος, όταν η οικονομική κρίση φέρνει δίπλα-δίπλα, κάπου στην Βόρεια Αγγλία ένα ζευγάρι μεσοαστών διανοούμενων εκ Λονδίνου και ένα λαϊκό ζευγάρι ντόπιων. Το μοναδικό καλοκαίρι συνύπαρξής τους θα είναι γεμάτο εκπλήξεις και ανατροπές που θα τούς αναγκάσουν να ξαναδούν τον εαυτό τους και να συνειδητοποιήσουν την θέση τους σε έναν κόσμο που παραπαίει. Στους ρόλους οι: Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μιχάλης Μαρκάτης, Ειρήνη Μπαλτά, Γιάννης Μπουραζάνας. Κάθε Παρασκευή στις 21.15 και κάθε Σάββατο στις 19.00 από τις 7/12/18.

9. Επίσης, από την Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου 2018, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ φιλοξενεί στην γκαλερί του την πολύ σημαντική έκθεση εικαστικών της Dorothea (Δωροθέας Σαμανίδου) σε επιμέλεια της πολύτιμης συνεργάτιδάς του καθηγήτριας Α.Π.Θ κυρίας Ρεγγίνας Αργυράκη με τίτλο Those in the Trees. Η έκθεση είναι επισκέψιμη καθημερινά από 18.30 έως 21.30.

Αυτά προς το παρόν, μέχρι τον Ιανουάριο του 2019. Τότε, το ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ θα αναγγείλει και το υπόλοιπο συγκεντρωτικό πρόγραμμά του για το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαϊου 2019 που αφορά επτά ακόμη θεατρικά και ένα μουσικοθεατρικό έργο καθώς και πέντε ακόμη εκθέσεις εικαστικών, πάντα με την ανεκτίμητη επιμέλεια της Ρεγγίνας Αργυράκη. Μεταξύ των θεατρικών έργων που ακολουθούν είναι και τα δύο θεατρικά έργα της φετινής χώρας αναφοράς (Νότια Αφρική), τα οποία έχουν ήδη αναγγελθεί. Από τα συνολικώς οκτώ έργα που έπονται, δύο έχουν γραφτεί ειδικώς για να παρουσιαστούν κατά την καλλιτεχνική περίοδο που τώρα αρχίζει στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, τέσσερα θα είναι Ελληνικά και τέσσερα θα παρουσιαστούν σε Πανελλήνια Πρώτη. Μάλιστα το ένα σε Πανελλήνια Πρώτη τόσο για το έργο όσο και για τον συγγραφέα (σε παράσταση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.