Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Είδαμε η «Κυρά της Θάλασσας» στο Θέατρο Εκάτη!


Είχαμε την χαρά και την τιμή να παρακολουθήσουμε την εξαιρετική παράσταση η «Κυρά της Θάλασσας» στο ανακαινισμένο θέατρο Εκάτη. 

Κατεβαίνοντας τα σκαλιά του θεάτρου, μαγεύεσαι από την μελωδική μουσική που σε μεταφέρει στο πνεύμα και το ύφος της εποχής που διαδραματίζεται το έργο. Γραμμένο το 1888, θεωρείται το πρώτο δράμα φυγής, έργο εσωτερικότητας, έργο που θέτει στοχασμούς και ερωτήματα για το αν είμαστε τελικά ελεύθεροι στην καθημερινή μας ζωή, αν δρούμε αυτόνομα ή οι συνθήκες πολλές φορές μας αναγκάζουν να συμβιβαζόμαστε με πράγματα που δεν επιθυμούμε, που δεν μας κάνουν τελικά ευτυχισμένους. Και τελικά τι είναι ευτυχία;
Βασική πρωταγωνίστρια στο μοναδικό αυτό έργο του Ίψεν είναι η «Κυρά  της Θάλασσας» η Ελίντα, που την ενσαρκώνει εκπληκτικά η Δώρα Τζερουνιάν. Η Ελίντα ζει σε μια απομονωμένη επαρχιακή πόλη της Νορβηγίας, ουσιαστικά δυστυχισμένη σε ένα καθαρά συμβατικό γάμο. Συμβιώνει με τον άνδρα της και τις δύο κόρες του από τον πρώτο του γάμο. Μεγάλη της αγάπη η θάλασσα, που στα μάτια και την ψυχή της γίνεται ερωτικό υποκατάστατο, την γεμίζει χαρά, ευτυχία ή μήπως της θυμίζει και κάτι απαγορευμένο από το παρελθόν της που έρχεται ξανά στην επιφάνεια; Μήπως η πρωταγωνίστρια κρύβει ένα μυστικό που θα αλλάξει για πάντα την ζωή της και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό που αγαπάει περισσότερο και από την ίδια της τη ζωή, τη θάλασσα; 
Η Δώρα Τζερουνιάν μας εκπλήσσει με το ταλέντο της, λιτή στη σκηνή έχει μπει απόλυτα στην εσωτερική διάθεση της ηρωίδας, το ηχόχρωμα της φωνής της, οι εκφράσεις του προσώπου της, η ερμηνεία της είναι κάτι το εντυπωσιακό. Μας συμπαρασύρει στην ιστορία και το δράμα που βιώνει από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της παράστασης. Αν και το έργο γραμμένο πριν 130 χρόνια είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: ανεκπλήρωτος έρωτας, συμβατικός γάμος, μπορούν να συνυπάρξουν και τι κερδίζει στο τέλος; Ερωτήματα που πάντα θα μας ταλανίζουν.
Δίπλα στην εξαιρετική ερμηνεία της πρωταγωνίστριας στέκονται επάξια τα υπόλοιπα μέλη του Θιάσου Λεπτουργείον: Γιώργος Καλόξυλος, Ποπέτα Σούκου, Ελένη Σταυράκη, Γιώργος Ανδρουτσόπουλος και Κωνσταντίνος Καρακώστας.
Η σκηνοθεσία της Βαλεντίνη Λουρμπά είναι μοναδική. Εκμεταλλεύεται με μοναδική μαεστρία το υπέροχο σκηνικό της παράστασης. Πολλά συγχαρητήρια και στον σκηνογράφο-ενδυματολόγο Μιχάλη Πανώριο και στον μουσικό επιμελητή Ευστράτιο Κυβέλο που συνδράμουν μοναδικά στο ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα.
Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να δείτε την παράσταση στο φιλόξενο Θέατρο Εκάτη που μας έχει συνηθίσει στο ανέβασμα παραστάσεων με ήθος, αξιοπρέπεια, ουσία και υψηλό επίπεδο. 



Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.