Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Το Πρόσωπο του Μήνα - Γιάννης Λεκόπουλος, ερμηνευτής

To Art Magazino, ο Παναγιώτης Πετρόπουλος και ο Γιώργος Λιναρίτης, έχουν τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούν τον αγαπημένο ερμηνευτή Γιάννη Λεκόπουλο ως Πρόσωπο του Μήνα Σεπτεμβρίου 2018. Ο Γιάννης ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκληση τους και τους παραχώρησε σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Θέλουμε να σε γυρίσουμε κάποια χρόνια πίσω και να μας μιλήσεις για τα παιδικά σου χρόνια, που γεννήθηκες, που μεγάλωσες και ποιο ήταν το πρώτο έναυσμα ώστε να ασχοληθείς με την μουσική;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Θεσσαλονίκη. Τα παιδικά μου χρόνια ήταν γεμάτα μουσική. Θυμάμαι πως όποτε έβρισκα ευκαιρία τραγουδούσα αγαπημένα τραγούδια που άκουγα στο ραδιόφωνο. Από πολύ νωρίς ξεκίνησα να μελετάω την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Τότε δεν είχα σκεφτεί  ότι θα ασχοληθώ επαγγελματικά με το τραγούδι, απλά ήταν κάτι αυθόρμητο, που με ευχαριστούσε και με γέμιζε χαρά. Έπειτα ήταν επόμενο να συμμετείχα στη χορωδία του σχολείου όλα τα χρόνια. Αργότερα  γράφτηκα σε ωδείο, όπου παρακολούθησα μαθήματα μονωδίας, βυζαντινής και θεωρίας της μουσικής.




Η πρώτη σου επαφή με το κοινό ήταν σε μπουάτ και σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης. Θες να μας μιλήσεις λίγο για εκείνη την περίοδο και πώς αισθάνθηκες όταν βγήκες στην σκηνή και αντίκρισες τον κόσμο;
Επαγγελματικά ξεκίνησα στα δεκαεννέα στη μπουάτ ΜΕΛΩΔΙΑ στη Θεσσαλονίκη, με τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Μ.Λοίζου, Γ. Γλέζου και Στ. Κουγιουμτζή. Τότε ήταν και η περίοδος που συνειδητοποίησα πως το τραγούδι είναι για μένα κάτι παραπάνω από χόμπι… Στις πρώτες εμφανίσεις θυμάμαι είχα πολύ άγχος. 



Το 2007 κερδίζεις το 3ο Βραβείο στο φεστιβάλ ευρωπαϊκού τραγουδιού «The Crown of Ternovgrad» και ειδικό βραβείο δημοσιογράφων στην Βουλγαρία. Μίλησες μας λίγο για αυτή την εμπειρία σου;
Όντως  ιδιαίτερα ξεχωριστή εμπειρία ήταν αυτή η συμμετοχή μου στο φεστιβάλ ευρωπαϊκού τραγουδιού «THE CROWN OF TURNOVGRAD».Με είχε προτείνει να συμμετέχω η τότε δασκάλα μου φωνητικής και τραγουδίστρια κ.Βίκυ Αλμαζίδου. Ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος και δεν πίστευα πως θα μπορούσα να διακριθώ. Γνώρισα εξαίρετους συναδέλφους με διαφορετική κουλτούρα και με καλλιτεχνικές ευαισθησίες που με συγκίνησαν. Το ειδικό βραβείο δημοσιογράφων που μου έδωσαν ήταν να ηχογραφήσω σε δική τους παραγωγή, με την Big band της Σόφιας, το CANZONE ARRABBIATA του Νino Rota.



Ποιοι άνθρωποι θεωρείς πως έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική σου πορεία; Υπάρχει κάποιος Έλληνας ή ξένος καλλιτέχνης που θαυμάζεις ιδιαίτερα;
Στη μέχρι τώρα πορεία μου στο χώρο συνάντησα γενναιόδωρους καλλιτέχνες, που με βοήθησαν να πιστέψω και να συνεχίσω με την ίδια αγάπη και ενθουσιασμό. Θα αναφέρω ενδεικτικά την Καλλιόπη Βέττα, την Λήδα Χαλκιαδάκη , τους συνθέτες  Νίκο Πιτλόγλου και  Μιχάλη Ανδρονίκου καθώς και την καθηγήτρια μονωδίας Βάλια  Μαυρίδου.
Ναι, είναι αρκετοί οι καλλιτέχνες που θαυμάζω και υπήρξαν για μένα πηγή έμπνευσης. Ενδεικτικά θα αναφέρω τους Χαρούλα Αλεξίου, Ελένη Βιτάλη, Τάνια Τσανακλίδου, Μαρία Φαραντούρη και Σωτηρία Μπέλλου. Από τραγουδιστές τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Γρηγόρη  Μπιθικώτση, τον Γιώργο Νταλάρα  και τον  Δημήτρη Μητροπάνο.



Τι είναι για σένα μουσική και ποια είδη μουσικής σε εκφράζουν περισσότερο;
Η μουσική είναι έρωτας, πάθος, αγάπη... είναι μέρος της ζωής μου από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Είναι τρόπος ζωής, μέσο έκφρασης και επικοινωνίας, που ενώνει τους ανθρώπους και τους ταξιδεύει. Με εκφράζει κυρίως το έντεχνο και το καλό λαϊκό τραγούδι.



Τι είναι για σένα επιτυχία;
Επιτυχία είναι να μπορείς να δημιουργείς και να επικοινωνείς μέσα από τα τραγούδια σου, να εμπνέεις, να ψυχαγωγείς και να μοιράζεσαι τα όνειρα σου .



Ποια είναι τα χόμπι σου; Τι κάνεις στον ελεύθερο σου χρόνο;
Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο χόμπυ. Μου αρέσουν πολύ οι εκδρομές και με την παρέα, όποτε βρούμε  ευκαιρία  αλλάζουμε παραστάσεις. Επίσης πότε δεν λέω όχι σε μια καλή παράσταση στο θέατρο ή σε μια καλή προβολή στον συνοικιακό κινηματογράφο. Όταν θέλω να ξεφύγω... παίζω με τις γάτες μου, καθώς είναι χνουδωτοί δυναμίτες αισιοδοξίας και θετικής ενέργειας. Πεθαίνω στα γέλια μαζί τους... 



Μίλησέ μας λίγο για τα μελλοντικά σου σχέδια.
Έχουμε ετοιμάσει ένα νέο τραγούδι με τη συνθέτρια Αρετή Κοκκίνου σε στίχους της Μαρίας Παπαδάκη, που αναμένεται κάποια στιγμή να κυκλοφορήσει διαδικτυακά.
Επίσης με την Αρετή έχουμε μια σειρά από εμφανίσεις στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου θα είμαστε στη μουσική σκηνή "Ρότα", στη Σόλωνος. Καλεσμένοι μας θα είναι οι ερμηνεύτριες Πένυ Ξενάκη και Μόρφω Τσαϊρέλη, καθώς  και το μελοδραματικό συγκρότημα hip hop Soul Destiny. Μαζί μας στο ακκορντεόν  η Μαρία Νίττη.
Επίσης το Σάββατο 20 Οκτωβρίου, θα ξαναεμφανιστούμε στο Cafe-Bistrot "Foka+Negra", στην Κυψέλη.
Στα μέσα φθινόπωρου θα κυκλοφορήσει το CD "Σε αυτή τη γη που η σιωπή δακρύζει" των  Soul Destiny από την Fm Records, στο έχω οποίο συμμετέχω με ένα τραγούδι σε μουσική της  Αρετής Κοκκίνου, όπου τους στίχους έχει γράψει ο Παναγιώτης Πούλιος.



Θες να στείλεις ένα μήνυμα στα νέα παιδιά που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους και θέλουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα;
Να μην εγκαταλείψουν τα όνειρα τους, να κάνουν πάντα αυτό που αγαπούν και να έχουν υπομονή και επιμονή. Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα δικαιωθούν γι'αυτό…!


photo ©  Αγγελική Παπαϊωάννου, Δημήτρης Μαυρόπουλος και Νανά Καρά.

Επιμέλεια Παναγιώτης Πετρόπουλος, Γιώργος Λιναρίτης
© Art Magazino / 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.