Τάσος Γιαννόπουλος, Χρόνης Εξαρχάκος, Κώστας Καραγιώργης, Θανάσης Μυλωνάς, Χρήστος Νέγκας κ.ά. σίγουρα θα πρόσφεραν πολλά ακόμα…
Ο Τάσος Γιαννόπουλος, ήταν ένας σπουδαίος κωμικός ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1931 στη Μεσσηνία. Αρχικά εργάστηκε ως κονφερανσιέ και από το 1959 εμφανίστηκε στο μουσικό θέατρο. Τη δεκαετία του ’60, πρωταγωνίστησε σε πολλά θεατρικά έργα. Στην επιθεώρηση, δημιούργησε τον ρόλο του τσέλιγκα Κίτσου, που τον έκανε ιδιαίτερα δημοφιλή. Πρωταγωνίστησε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες. Το 1967 μάλιστα, ίδρυσε τη δική του εταιρεία παραγωγής ταινιών («Πράκτωρ Κίτσος Καλεί Γαστούνη», «Έμπαινε Κίτσο», «Ο Κίτσος και τ’ Αδέλφια του», «Γαμπρός απ’ τη Γαστούνη» κ.ά.). Ο Τάσος Γιαννόπουλος, ήταν και εκπληκτικός μίμος. Χαρακτηριστικό είναι το ότι μπορούσε να μιμηθεί τις φωνές όλων σχεδόν των «ιερών τεράτων» του ελληνικού σινεμά. Δυστυχώς, προσβλήθηκε από κίρρωση του ήπατος και έφυγε από κοντά μας στις 8 Νοεμβρίου 1977.
Ένας ακόμα σπουδαίος ηθοποιός, ήταν ο Χρόνης Εξαρχάκος. Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο, ήταν Πολυχρόνης Έξαρχος. Γεννήθηκε το 1932 στην Ερμούπολη της Σύρου. Εργάστηκε αρχικά στο θέατρο ως «χειριστής ήχων». Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Πέλου Κατσέλη. Το 1963 έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο, στο έργο του Γεράσιμου Σταύρου «Η Βίλα των Οργίων». Η καριέρα του στο θέατρο, ήταν πολύ μεγάλη, καθώς πρωταγωνίστησε σε δεκάδες έργα ως το 1980. Αλλά και στον κινηματογράφο οι ερμηνείες του ήταν ξεχωριστές: «Διαζύγιο αλά Ελληνικά», «Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια», «Γοργόνες και Μάγκες», «Μαριχουάνα Στοπ», «Το κοροϊδάκι της Πριγκηπέσας» κ.ά. Πρωταγωνίστησε επίσης στην τηλεοπτική σειρά «Ένας Απίθανος Ντετέκτιβ», ενώ στο θέατρο εργάστηκε και ως σκηνοθέτης. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 αρρώστησε σοβαρά. Υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο Λονδίνο, χωρίς επιτυχία. Πέθανε νικημένος από την επάρατη νόσο στις 27 Σεπτεμβρίου 1984. Ένα χρόνο αργότερα, πέθανε από κατάθλιψη και η μητέρα του, στην οποία είχε πολύ μεγάλη αδυναμία. Βασικά χαρακτηριστικά του Χρόνη Εξαρχάκου στις ερμηνείες του, ήταν η μοντέρνα τεχνοτροπία και η εκφραστική του αμεσότητα.
Ο Κώστας Καραγιώργης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ έκανε και μουσικές σπουδές (πιάνο). Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του «Εθνικού Ωδείου». Από το 1960 ως τον θάνατό του, πρωταγωνίστησε σε δεκάδες θεατρικά έργα. Στον κινηματογράφο πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, στις ταινίες «Ουρανός», «Εκδρομή», «Τα χρόνια της Οργής», «Χωρίς Φόβο και Πάθος», στην ξένη παραγωγή «Μάσκα του Διαβόλου» κ.ά. Λαμπρή ήταν και η τηλεοπτική του καριέρα. Ποιος δεν θυμάται τον λοχαγό Έκτορα Ψάχο που ενσάρκωσε μοναδικά στον «Άγνωστο Πόλεμο»; Πρωταγωνίστησε επίσης στις σειρές: «Εν Τούτω Νίκα», «Κοκορόμυαλη», «Το Κανάλι των Παρανόμων», «Δέκατο Τρίτο Ανακριτικό Γραφείο» κ.ά. Πέθανε στο Τορόντο του Καναδά, στις 13 Μαΐου 1989, από ανακοπή καρδιάς ενώ βρισκόταν σε θεατρική περιοδεία. Και ο γιος του Νίκος Καραγιώργης, είναι εξαίρετος ηθοποιός.
Η Χάρις Λουκέα, γεννήθηκε το 1936 και έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο το 1962. Έκανε σπουδαία θεατρική καριέρα, ενώ συμμετείχε και σε κινηματογραφικές ταινίες: «Ο Αγαπητικός της Βοσκοπούλας» (1955), «Ο Άρχοντας του Κάμπου», «Δέσπω», «Μιράντα Αγάπη μου», «Η Φωνή Μιας Αθώας» κ.ά. Σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στη διάρκεια θεατρικής της περιοδείας το 1978.
Ο Πέτρος Λοχαΐτης, γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα. Πρωτοεμφανίστηκε το 1954, με το «Εθνικό Θέατρο» στο έργο του Σπύρου Μελά «Ο Μπαμπάς Εκπαιδεύεται». Για 20 περίπου χρόνια, έκανε σπουδαία θεατρική καριέρα. Στενός φίλος και συνεργάτης της μεγάλης Αλίκης Βουγιουκλάκη, πρωταγωνίστησε, κυρίως, σε ταινίες του Αλέκου Σακελλάριου. Μερικές από αυτές: «Περάστε την Πρώτη του Μηνός», «Η κόρη μου η Σοσιαλίστρια», «Ο Εξυπνάκιας», «Η Αρχόντισσα και ο Αλήτης», «Ένα Αστείο Κορίτσι» κ.ά.
Σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, στον Θεολόγο της Φθιώτιδας, όπου διατηρούσε εξοχικό σπίτι, στις 29 Μαΐου 1976. Το αυτοκίνητο που οδηγούσε, καρφώθηκε σε βράχο. Μετά τον θάνατό του, ακούστηκαν διάφορα, για προσωπικά προβλήματα, για οδήγηση υπό επήρεια αλκοόλ κλπ.
Ο Δημήτρης Μπισλάνης, γεννήθηκε το 1933 (κατά τον Θόδωρο Έξαρχο το 1930), στη Θεσσαλονίκη. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1961, με τον θίασο του Δημήτρη Μυράτ. Εκτός από τη σπουδαία θεατρική του καριέρα, εμφανίστηκε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως σε ρόλο «κακού»: «Αμόκ», «Το Δόλωμα», «Λόλα», «Κοινωνία Ώρα Μηδέν», «Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο», «Στεφανία» κ.ά. Στην τηλεόραση, εμφανίστηκε στις σειρές: «Η Γειτονιά μας», «Αστυνομικές Ιστορίες», «Αληθινές Ιστορίες», «Βασίλισσα Αμαλία» κ.ά. Πέθανε το 1977 στη Γερμανία.
Ο Θανάσης Μυλωνάς, γεννήθηκε στο Μπογιάτι (Άγιο Στέφανο) Αττικής, το 1937. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή «Θεάτρου Τέχνης» του Κάρολου Κουν. Σπουδαία ήταν η θεατρική αλλά και η κινηματογραφική καριέρα του. Εμφανίστηκε σε περίπου 70 ταινίες: «Το Ραντεβού της Κυριακής», «Έγκλημα στα Παρασκήνια», «Συνοικία το Όνειρο», «Οι Γενναίοι του Βορρά», «Εφιάλτης» κ.ά. Έλαβε μέρος επίσης, σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Υπήρξε συνθιασάρχης με τη σύζυγό του, ηθοποιό Κατερίνα Βασιλάκου. Πέθανε το 1990.
Ένας ακόμα σπουδαίος ηθοποιός, ήταν ο Χρήστος Νέγκας. Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1936. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στο έργο του Αλέξη Γαλανού «Κόκκινα Φανάρια», συμμετέχοντας στον θίασο του Αλέξη Δαμιανού. Εκτός από το θέατρο, έκανε μεγάλη καριέρα στον κινηματογράφο: «Το Αγρίμι», «Χίλιες Παρά Μία Νύχτες», «Κάτι να Καίει», «Αντίζηλοι», «Τόσα Όνειρα στους Δρόμους», «Αέρα! Αέρα! Αέρα!». Πρωταγωνίστησε επίσης στην ξένη παραγωγή «Ο Μεγκρέ στην πιο Μεγάλη του Υπόθεση» κ.ά. Πρωταγωνίστησε στις τηλεοπτικές σειρές: «Ξενοδοχείον ο Έβδομος Ουρανός», «Κρουαζιερόπλοιο», «Φάκελος 38» κ.ά.
Πέθανε στις 26 Ιουνίου 1981, ενώ κολυμπούσε στην Ανάβυσσο, σε ηλικία μόλις 45 ετών. Κόρη του είναι η δημοσιογράφος, συγγραφέας και ραδιοφωνική παραγωγός Αθηναΐς Νέγκα.
Ο Αλέξης Σμόνος, γεννήθηκε στη Γουριά Μεσολογγίου το 1931. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη. Επίσης, ήταν απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών (φιλόλογος). Πολύ σημαντική ήταν η θεατρική του καριέρα, ως τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Πέθανε το 1988.
Ο Λευτέρης Βουρνάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1941 και αποφοίτησε από τη Σχολή του Σωματείου Ηθοποιών Κινηματογράφου το 1961. Την ίδια χρονιά, έκανε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση, στον θίασο του Αλέξη Δαμιανού. Συμμετείχε στο έργο του Λ. Χέλμαν "Μικρές Αλεπούδες". Στο θέατρο, είχε πολύ σημαντική παρουσία, καθώς συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα, όπως: Δ. Χορν, Ε. Λαμπέτη, Ν. Ρίζο, Τ. Καρέζη, Λ. Κωνσταντάρα, Ξ. Καλογεροπούλου, Γ. Φέρτη, Γ. Κωνσταντίνου, Ζ. Λάσκαρη, Θ. Καρακατσάνη κ.ά. Στον κινηματογράφο, πρωτοεμφανίστηκε ως σπουδαστής δραματικής σχολής, το 1959, στην ταινία του Κ. Ανδρίτσου "Μπουμπουλίνα". Έκανε μεγάλη καριέρα ως ζεν πρεμιέ. Αναφέρουμε, ενδεικτικά, μερικές από τις δεκάδες ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε: "Φυγή" (1963), "Αμόκ" (1963), "Ίλιγγος" (1963), "Μια Γυναίκα Κατηγορείται" (1967), "Νατάσα" (1970), "Το Κοροϊδάκι της Πριγκιπέσσας" (1971), "Η Χαραυγή της Νίκης" (1971), "Η Αμαρτία της Ομορφιάς" (1972), "Παύλος Μελάς" (1974) κ.ά. Πρωταγωνίστησε επίσης στις τηλεοπτικές σειρές: "Συνταγματάρχης Λιάπκιν", "Η Κραυγή των Λύκων", "Ο Δικός μας Άνθρωπος" κ.ά. Η καριέρα του όμως, έληξε πρόωρα και άδοξα, καθώς χτυπημένος από μια ανίατη και επώδυνη ασθένεια, έδωσε τέλος στη ζωή του (1987).
Ο Βάσος Α(ν)δριανός γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1943. Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Βασίλης Παπαδόπουλος.
Σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή έγινε με τον θίασο του Λυκούργου Καλλέργη το 1968. Από το 1974, άρχισε να εμφανίζεται στο θέατρο και ως συνθιασάρχης ενώ το 1978, ίδρυσε τον πρώτο προσωπικό του θίασο. Έγραψε πολλά θεατρικά έργα, που υπέγραφε με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο. Ιδιαίτερα δημοφιλής έγινε από τον ρόλο του ως γεωπόνος (Αλέξης), στο σίριαλ "Μεθοριακός Σταθμός" (1974-1981). Το χωριό Καλαμιά, όπου εκτυλίσσονταν οι ιστορίες της σειράς, βρισκόταν, υποτίθεται, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (από εκεί και ο τίτλος του σίριαλ). Ωστόσο, τα γυρίσματα γίνονταν λίγο… πιο κοντά στην Αθήνα, στις Αφίδνες (Κιούρκα)! Συμπρωταγωνίστριά του στο σίριαλ ήταν η σύζυγός του Ρένα Βουτσινά. Από τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις, αναφέρουμε: "Η Ώρα της Αλήθειας", "Συμμορία Εραστών", "Τι 30, τι 40, τι 50" κ.ά. Στις 21 Δεκεμβρίου 1999, ο Βάσος Α(ν)δριανός έπεσε από το μπαλκόνι του σπιτιού του στην Κηφισιά. Αρχικά, έγινε λόγος για ατύχημα, ωστόσο, μάλλον επρόκειτο για αυτοκτονία.
Η Βίκυ Βανίτα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου (1967) και την ίδια χρονιά, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή, με τον θίασο του Μάνου Κατράκη. Το 1968, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο, στην ταινία "Θύελλα στο Σπίτι των Ανέμων". Πρωταγωνίστησε, μεταξύ άλλων, στις ταινίες: "Θυμήσου Αγάπη μου" (1969), "Ο Τρελοπενηντάρης" (1971), "Ναι μεν αλλά…" (1972), "Παραγγελιά" (1980), "Ρεμπέτικο" (1983), "Εδώ Είναι Βαλκάνια" (1984) κ.ά. Στη μικρή οθόνη, εμφανίστηκε στα σίριαλ: "Γιούγκερμαν", "Καταδίωξη", "Το Γυμνό Κορίτσι", "Το Ρετιρέ", "Εγκλήματα", "Δυο Ξένοι", "Επιθυμίες", "Στο Παρά 5" (2 επεισόδια, 2006) κ.ά. Πέθανε το 2007, χτυπημένη από την επάρατη νόσο.
Πηγή: protothema.gr , athensmagazine.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.