Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

«Έρωτες και θρήνοι γυναικών» για μία και μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο!


Οι «Έρωτες και θρήνοι γυναικών» ανεβαίνουν στη σκηνή του Ηρωδείου για μία μοναδική παράσταση, την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, σε σύμπραξη με το Ίδρυμα Σπίτι του Ηθοποιού και τον πολιτιστικό οργανισμό sound & picture theatre production. 

Μία σκηνική σύνθεση που φέρνει σε κοινό χρόνο και τόπο εμβληματικές γυναικείες φιγούρες από τις τραγωδίες του Ευριπίδη «Άλκηστις», «Ανδρομάχη», «Μήδεια», «Ιφιγένεια», «Ελένη», «Εκάβη», «Ηλέκτρα», αλλά τις πάει κι ένα βήμα παρακάτω, καταθέτοντας ένα ουσιαστικό σχόλιο για τη γυναικεία προσωπικότητα. Αφετηρία για να ξεδιπλωθεί η κάθε ηρωίδα αποτελεί η δραματική πλοκή μέσα από την οποία γεννήθηκε, όμως μέσα από τη συνύπαρξη και τη συνδιαλλαγή τους, πλέκεται μία νέα ενιαία διάσταση δραματικού χωροχρόνου.


Οι μονόλογοι των γυναικών που πρωταγωνιστούν στα έργα του «τραγικότερου» των τραγικών, από τραγωδίες και χορικά, γίνονται ο κεντρικός δραματουργικός άξονας της παράστασης με απώτερο σκοπό να αναδείξουν τη γυναίκα, όπως την έπλασε ο Ευριπίδης. Ως ιδανικός ψυχογράφος, αξιοποιώντας την ιδιαιτερότητα του φύλου των ηρωίδων, αποδίδει το γυναικείο ψυχισμό με ρεαλισμό και αναφορικά με τις κοινωνικές συνθήκες της εποχής του, ενώ ανάγει τη δράση ως απόρροια της γυναικείας φύσης τους. Η αυτοθυσία και η δυναμική της κάθε ηρωίδας πλέκεται με τη σύγκρουση της λογικής με το άλογο στοιχείο της ανθρώπινης ύπαρξης και το υπέρμετρο πάθος, για να θίξει επί σκηνής θέματα σχετικά με την ισότητα των φύλων, την καθημερινότητα των γυναικών, τη σχέσης τους με το άλλο φύλο και τον ενεργό δυναμικό ρόλο τους στην κοινωνία.
Αναμένουμε την ανακοίνωση όλων των ονομάτων, καθώς το καστ περιλαμβάνει σπουδαίες ελληνίδες ηθοποιούς, ανάμεσα τους η Νόρα Κατσέλη και η Άννα Φόνσου, σε σύμπραξη με δωδεκαμελή γυναικείο χορό. 

Τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στο Ίδρυμα Σπίτι του Ηθοποιού.

Πηγή: athinorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.