Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Οι αξέχαστοι «Πέρσες» του Άρη Μπινιάρη επιστρέφουν!


Έθεσε ψηλά τον πήχη των προσδοκιών με τους «Πέρσες» του Αισχύλου ο Άρης Μπινιάρης και πέτυχε. Αν δεν είδατε την πολυσυζητημένη παράσταση του ΘΟΚ έχετε μία ακόμα ευκαιρία. 

Ακόμα συντροφεύει τη σκέψη μας η επιβλητική εικόνα της Καρυοφυλλιάς Καραμπέτη-Άττοσα σε μια μαγική ιεροτελεστία που ολοκληρώνεται με έναν δερβίσικο στροβιλισμό στους αξέχαστους «Πέρσες» δια χειρός Άρη Μπινιάρη! Αυτό ήταν το σημαντικότερο εύρημα-αλλά όχι το μόνο- της παράστασης που μίλησε στην καρδιά χιλιάδων θεατών όπου κι αν παρουσιάστηκε, από την Επίδαυρο και την Αθήνα μέχρι την Κύπρο. Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανέθεσε τη σκηνοθεσία της παλαιότερης σωζόμενης ελληνικής τραγωδίας στον ραγδαία εξελισσόμενο σκηνοθέτη Άρη Μπινιάρη κι εκείνος συνεργαζόμενους με ορισμένους από τους ωραιότερους ηθοποιούς του ελληνικού και κυπριακού θεάτρου την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, το Νίκο Ψαρρά, τον Αντώνη Μυριαγκό, το Χάρη Χαραλάμπους κ.ά. έκανε τόσο μεγάλη επιτυχία, που δικαίως, η παράσταση επαναλαμβάνεται και φέτος.
Το μόνο σωζόμενο έργο βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα πραγματεύεται την ήττα της αλαζονείας του Ξέρξη και των Περσών στη Σαλαμίνα. Ο ίδιος ο Αισχύλος συμμετείχε στον πόλεμο αυτό, έχασε τον αδελφό του, τους φίλους του κι έτσι αποφάσισε να γράψει ένα έργο από την πλευρά των ηττημένων αναδεικνύοντας τον θρίαμβο των Ελλήνων εξυψώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τους Σαλαμινομάχους, που ήταν παρόντες στο κοινό του 472 π.Χ, οχτώ χρόνια μετά την τραγική ναυμαχία. Ο Μπινιάρης τοποθετεί την παράσταση σ’ έναν άπειρο χωροχρόνο της Ανατολής, κάπου στην περσική αυτοκρατορία, γεγονός που υπηρετεί τα αισχυλικά αρχέτυπα και σύμβολα που ανάγουν τους «Πέρσες», τραγωδία επίκαιρη στην εποχή της, σε έργο διαχρονικό, εκπληρώνοντας τον ουσιαστικό κοινωνικό και πολιτικό ρόλο της τέχνης. Η μουσικότητα είναι η οδός που ακολουθεί ο σκηνοθέτης μαζί με τους ηθοποιούς του για να αναδείξει την παράσταση σ’ ένα παράλληλο θεατρικό και μουσικό γεγονός, όπως λέει κι ο ίδιος, «μια ζωντανή σύνθεση ποιητικού λόγου, μουσικής και θεατρικής δράσης» που καταφέρνει να μας απασχολεί και σήμερα. 
Η πανελλαδική περιοδεία των «Περσών» ξεκινά από το Θέατρο Κάστρου Καλαμάτα την Πέμπτη 14 Ιουνίου. Στην Αττική θα παιχτεί την Κυριακή 1 Ιουλίου στο Ηρώδειο και στο Βεάκειο του Πειραιά την Τετάρτη 25 Ιουλίου. 
Η προπώληση έχει ξεκινήσει μέσω viva.gr.

Πηγή: athinorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.