Σάββατο 26 Μαΐου 2018

Είδαμε την "Δίκη του Σωκράτη" της Γιούλης Ζήκου στο Θέατρο Τζένη Καρέζη!


Βράδυ Παρασκευής και πρεμιέρα στο Θέατρο Τζένη Καρέζη για την παράσταση η "Δίκη του Σωκράτη" της Γιούλης Ζήκου με τον Γιάννη Μόρτζο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. 

Με μια σύγχρονη σκηνοθετική ματιά η Γιούλη Ζήκου μας φέρνει πολύ κοντά με τρόπο άμεσο και αντιληπτό στην δίκη και καταδίκη του μεγαλύτερου φιλοσόφου στοχαστή Σωκράτη και πόσο επέδρασε στην πορεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Οι ιδέες του Σωκράτη που αποτελούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη του παγκόσμιου πνευματικού πολιτισμού, όπως προβάλλουν μέσα από το θείο λόγο του Πλάτωνα του Ξενοφώντα και το νευρώδη, καυστικό και χιουμοριστικό λόγο του Βάρναλη, αναδύονται ανάγλυφα κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης και ταξινόμησης του υλικού για τη συγγραφή της διπλωματικής εργασίας μιας φοιτήτριας κι ενός φοιτητή. Ένας από τους δικαστές που παρευρέθηκαν στη δίκη και ψήφισε υπέρ της αθώωσης του Σωκράτη, καθώς και ένας από τους αγαπημένους και φανατικούς μαθητές του Σωκράτη έρχονται από το βάθος του χρόνου για να εμπλακούν καθοριστικά μέσα από μια εικονική πραγματικότητα στα σκηνικά δρώμενα.
Αυτή η πολύ ωραία δοσμένη συμπόρευση παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος μας φέρνει με πολύ ευχάριστο τρόπο σε επαφή με το πνευματικό μεγαλείο του αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου.
Τα σκηνικά-κουστούμια του Φαίδωνα Πατρικαλάκη ήταν σύμφωνα με το πνεύμα της εποχής.
Η μουσική του Χριστόδουλου Χάλαρη καθηλωτική.
Ο Γιάννης Μόρτζος ως Σωκράτης μέσα από την απλότητα της ερμηνείας του μας συγκλονίζει. Μαζί του πολύ καλοί στις ερμηνείες τους και η αφηγήτρια Ελεάννα Πουλίδα, ο Μανώλης Γεραπετρίτης ως Δικαστής, οι φοιτητές Γιώργος Μαγκίνης και Ελεάννα Πουλίδα και ο Ηλίας Γκογιάννος ως μαθητής του μεγάλου Έλληνα Φιλοσόφου.
Πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές. Μην την χάσει κανείς!

Λιναρίτης Γιώργος

Πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.