Τρίτη, 17 Απριλίου 2018

Αρχίζει η μουσική παράσταση Νέκυια Έκ-σταση στο Tempus Verum – Εν Αθήναις από 18 Απριλίου έως 10 Μαίου!


Η μουσική παράσταση Νέκυια ¨Εκ-σταση ονομάστηκε έτσι γιατί έχει σαν σκοπό την δημιουργία μιας υπερβατικής κατάστασης, μίας τρανς, στην οποία ο ακροατής- θεατής συμμετέχει, πάλλεται, συν-κινείται βιώνοντας το ταξίδι του Οδυσσέα στον Άδη σαν μία προσωπική, δυνατή εμπειρία αυτογνωσίας, καθώς αναμοχλεύονται μέσα του τα πιο θεμελιώδη υπαρξιακά ζητήματα : ο σκληρός αγώνας της επιβίωσης, της επιστροφής στη μοναδική εσώτερη Ιθάκη, της αποδοχής του θανάτου. 

Η σκηνοθετική ματιά της Φένιας Παπαδόδημα εμπνέεται από τους γκριό (griots), σύγχρονους αφρικανούς ραψωδούς, τους οποίους έκανε γνωστούς στην Ευρώπη ο Πήτερ Μπρουκ. Έχουν πολλά κοινά στοιχεία με τους αρχαίους έλληνες ραψωδούς. Οι αμερικάνοι ράπερς είναι σαφώς απόγονοι τους.
Σε όλους τους αρχέγονους πολιτισμούς η προφορική μεταφορά της παράδοσης, διατηρείται χάρις στο μουσικό μέλος. Κεντρικός ερμηνευτής του ομηρικού λόγου ως Οδυσσέας, στην μοναδική μετάφραση του Δ. Μαρωνίτη, αυτή τη φορά είναι ο MC Yinca.
Όπως υποδηλώνει η ιδιότητα του, ο MC – master of ceremony- πρόκειται να μας οδηγήσει σε μία τελετουργία μέσα από τη μουσικότητα και τον ρυθμό του ομηρικού λόγου.
Ο MC Yinca παραπέμπει στο εδώ και το τώρα της δικής του αναζήτησης μιας αληθινής Ιθάκης όπως την βιώνει ο ίδιος στα πλαίσια της σύγχρονης Αθήνας, στην Κυψέλη όπου μεγάλωσε.
Η Φένια Παπαδόδημα έχει γράψει τη μουσική με τη συνεργασία του Γιώργου Παλαμιώτη. Μεταφέρει την έμμετρη μουσική διάσταση του ομηρικού λόγου, μέσα από μία πειραματική αυτοσχεδιαστική φωνητική προσέγγιση εμπνευσμένη από τη σύγχρονη τζαζ αρμονία αλλά και την ανατολική και βυζαντινή μουσική. Έχει τον ρόλο του Τειρεσία και της Αντίκλειας.
Με τη συνοδεία της αφρικάνικης άρπας (γκόνι) εντάσσει στην αφήγηση αυθεντικά μουσικά θέματα και παραδοσικά τραγούδια. Μέσα τους ενυπάρχει η μεταφυσική διάσταση του έπους και ο απόηχος του βυζαντινού μέλους. Μαζί τους η Χριστίνα Κωστέα ως Καλυψώ.
Η ραψωδιακή παράδοση μεταφέρεται μέσα σε ένα σύγχρονο μουσικοθεατρικό και αυτοσχεδιαστικό πλαίσιο χάρις στη δημιουργική συμμετοχή τεσσάρων εξαιρετικών και καταξιωμένων μουσικών της σύγχρονης ελληνικής τζαζ σκηνής, του Παναγιώτη Κωστόπουλου, του Γιάννη Παπαδόπουλου, του Λεωνίδα Σαραντόπουλου και του Γιώργου Παλαμιώτη που δημιούργησαν το Nekyia quintet.

ΤΕΤΑΡΤΕΣ & ΠΕΜΠΤΕΣ
Από 18 Απριλίου έως 10 Μαίου (18-19/4, 25-26,/4, 2-3/5, 9-10/5)
Έναρξη 21.00

* Παράλληλες εκδηλώσεις τις μέρες της παράστασης :

TETAΡΤΕΣ 18/4 και 25/4, “ Μεράκι που το έχω να υπάρξω ακόμα” σε σκηνοθεσία Κατερίνας Γεωργουδάκη, βασισμένο σε ποίηση του Ν. Καρούζου.
Έναρξη 19.30.

TEMPUS VERUM εν Αθήναις
Ιάκχου 17, Γκάζι
Τηλ: 2103425170

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.