Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Σαν σήμερα 08/04 στις τέχνες...

Σαν σήμερα στις τέχνες...

1708: Ο Αρκάτζελο Κορέλι διευθύνει σε πρώτη εκτέλεση στη Ρώμη το ορατόριο του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ «Η Ανάσταση».

1781: Τρία νέα έργα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κάνουν πρεμιέρα στην Αρχιεπισκοπή του Ζάλτζμπουργκ: «Κοντσέρτο - ρόντο για σόλο βιολί, δύο όμποε, δύο κόρνα και έγχορδα, Κ.373», «Σονάτα για βιολί και πιάνο, Κ.379» και «Ρόντο για σοπράνο και ορχήστρα, Κ.374».

1798: Γεννιέται ο Διονύσιος Σολωμός, ο εθνικός ποιητής της χώρας μας.

1805: Ο Γιόζεφ Χάιντν παρακολουθεί την πρώτη συναυλία του γιου τού Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, Φραντζ και εκφράζεται με κολακευτικά λόγια για τον 14χρονο πιανίστα.

1820: Ο αγρότης Γιώργος Κεντρωτάς, σκάβοντας στο κτήμα του στη Μήλο, ανακαλύπτει ένα γυναικείο άγαλμα. Είναι η πασίγνωστη σήμερα Αφροδίτη της Μήλου, που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου και την οποία απέκτησαν οι Γάλλοι από τους κυρίαρχους του νησιού Οθωμανούς.

1848: Πεθαίνει ο Γκαετάνο Ντονιτσέτι, ιταλός συνθέτης της όπερας. («Άννα Μπολένα», «Το ελιξίριο του έρωτα», «Λουτσία Ντι Λαμερμούρ») 

1858: Πεθαίνει ο Άντον Ντιαμπέλι, αυστριακός συνθέτης, γνωστός στις μέρες μας από το βαλς του, πάνω στο οποίο ο Μπετόβεν έγραψε τις περίφημες 33 παραλλαγές για πιάνο (Diabelli Variations). 

1880: Το συμφωνικό ποίημα του Αλεξάντερ Μποροντίν «Στις Στέπες της Κεντρικής Ασίας» κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.

1881: Γεννιέται ο Νικολάι Μιασκόφσκι, ρώσος συνθέτης.

1885: Γεννιέται ο Δημήτριος Λεβίδης, έλληνας συνθέτης.

1886: Ο Φραντς Λιστ δίνει ρεσιτάλ προς τιμή της βασίλισσας Βικτωρίας στο κάστρο του Ουίνδσορ στο Λονδίνο.

1889: Γεννιέται ο Άντριαν Μπάουλτ, βρετανός διευθυντής ορχήστρας.

1892: Γεννιέται ο Μέρι Πίκφορντ, καναδή ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ.

1892: Το Κουαρτέτο για έγχορδα αρ. 2 του Καρλ Νίλσεν κάνει πρεμιέρα στην Κοπεγχάγη.

1893: Η καντάτας του Κλοντ Ντεμπισί «Η διαλεχτή δεσποινίς» κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.

1894: Η «Συμφωνία αρ. 5» του Άντον Μπρούκνερ κάνει πρεμιέρα στο Γκρατζ.

1918: Γεννιέται ο Αντρέ Μπαζέν, γάλλος θεωρητικός του κινηματογράφου.

1920: Πεθαίνει ο Τσαρλς Γκράιφς, αμερικανός συνθέτης.

1920: Γεννιέται η Κάρμεν Μακρέι, αμερικαν;h τραγουδίστρια της τζαζ. 

1921: Γεννιέται ο Φράνκο Κορέλι, παγκοσμίου φήμης ιταλός τενόρος. 

1928: Γεννιέται ο Φρεντ Εμπ, αμερικανός συνθέτης μιούζικαλ.

1929: Γεννιέται ο Ζακ Μπρελ, βέλγος τραγουδοποιός. Τραγούδια του διασκεύασαν πολλοί ροκ καλλιτέχνες, όπως ο Ντέιβιντ Μπόουι, ο Άλεξ Χάρβεϊ και ο Ρέι Τσαρλς.

1931: Το μπαλέτο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς «Η Βίδα» κάνει πρεμιέρα στην Αγία Πετρούπολη.

1931:Ο Αρτούρο Τοσκανίνι διευθύνει για πρώτη φορά αμερικανική μουσική. Με τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης ερμηνεύει το έργο του Άμπραμ Τσάζινς «Flirtation in a Chinese Garden and Parade».

1932: Γεννιέται ο Ζαν Πολ Ραπενό, γάλλος σκηνοθέτης.

1935: Το «Κουαρτέτο Εγχόρδων αρ. 5» του Μπέλα Μπάρτοκ κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.

1936: Πεθαίνει ο Αριστομένης Προβελέγγιος, έλληνας ποιητής.

1938: Γεννιέται ο Τόμας Λάνγκχοφ, γερμανός σκηνοθέτης του θεάτρου.

1938: Η Συμφωνία αρ. 1 του Γουόλτερ Πίστον κάνει πρεμιέρα στη Βοστόνη.

1939: Γεννιέται Μανώλης Αγγελόπουλος, έλληνας λαϊκός τραγουδιστής.

1941: Πεθαίνει ο Μαρσέλ Πρεβό, γάλλος συγγραφέας και δραματουργός.

1942: Πεθαίνει ο Κώστας Σκαρβέλης, έλληνας συνθέτης του ρεμπέτικου. 

1946: Πεθαίνει ο Σπυρίδων Καίσαρης, έλληνας μουσικοσυνθέτης και διευθυντής στρατιωτικών ορχηστρών.

1947: Γεννιέται ο Στιβ Χάου, βρετανός κιθαρίστας του αρτ ροκ.

1949: Η «Συμφωνία αρ. 2» του Λέοναρντ Μπερνστάιν κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.

1949: Γεννιέται ο Τζον Μάντεν, βρετανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου. («Ερωτευμένος Σέξπιρ», «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι»)

1950: Πεθαίνει ο Βάσλαβ Νιζίνσκι, αμερικανοουκρανός χορογράφος και χορευτής. 

1956: Γεννιέται ο Τζάστιν Σάλιβαν, άγγλος κιθαρίστας των New Model Army.

1962: Γεννιέται Ίζι Στράντλιν, αμερικανός μουσικός. (Guns N’ Roses)

1963: Απονέμονται τα 35α βραβεία Όσκαρ. Καλύτερη ταινία αναδεικνύεται ο «Λόρενς της Αραβίας» του Ντέιβιντ Λιν και τα βραβεία ηθοποιίας παίρνουν ο Γκρέγκορι Πεκ και η Αν Μπάνκροφτ.

1963: Ο Οδυσσέας Ελύτης αναλαμβάνει διευθυντής προγράμματος του ΕΙΡ. Θα παραμείνει στη θέση του έως τις 28 Απριλίου 1964.

1963: Γεννιέται ο Τζούλιαν Λένον, άγγλος μουσικός, γιος του Τζον Λένον.

1967: Διεξάγεται ο 12ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Αυστρία. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Μ. Βρετανία η Σάντι Σόου με τη σύνθεση «Puppet on string».

1969: Γεννιέται η Ντούλτσε Πόντες, πορτογαλίδα τραγουδίστρια του Φάντο.

1972: Ο Πολ Μακάρτνεϊ, μετά τη Ματωμένη Κυριακή στη Βόρειο Ιρλανδία, κυκλοφορεί το τραγούδι «Give Ireland Back To The Irish». Το τραγούδι θα απαγορευτεί από το BBC.

1972: Γεννιέται ο Πολ Γκρέι, αμερικανός μπασίστας των Slipknot. 

1973: Πεθαίνει ο Πάμπλο Πικάσο, ισπανός ζωγράφος. Ο Πικάσο ως ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης και δραματουργός ήταν ιδιαίτερα πολύπλευρος. Η εφευρετικότητα και η ευχέρειά του για πειραματισμούς δυσχεραίνουν την κατάταξή του σε μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική κατηγορία. Αν και οι συνεχείς μεταλλαγές του παρεξηγήθηκαν ως έλλειψη συνέπειας, ο Πικάσο θεωρείται ο πρόδρομος κι ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της ζωγραφικής του 20ου αιώνα. Ως παρακαταθήκη άφησε περίπου 20.000 αυτοτελή έργα του, κάθε μορφής. Κορυφαία στιγμή της καλλιτεχνικής του δημιουργίας αποτελεί η «Γκουέρνικα», ένας πίνακας καταγγελίας για τα εγκλήματα κατά του λαού του στον ισπανικό εμφύλιο.

1975: Ο «Νονός Νο2» γίνεται η πρώτη συνέχεια ταινίας που κερδίζει Όσκαρ καλύτερης ταινίας.

1977: Οι Clash κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ, με τίτλο το όνομά τους.

1982: Ο μπασίστας των New Order, Πίτερ Χουκ, πέφτει αναίσθητος, όταν ξεσπούν επεισόδια, κατά τη διάρκεια συναυλίας του συγκροτήματος στο Ρότερνταμ.

1985: Πεθαίνει ο Τζον Κουτς, αμερικανός τραγουδοποιός. Μεγάλη επιτυχία του το τραγούδι «Santa Claus Is Coming To Town», που διασκεύασαν πολλοί καλλιτέχνες απ’ όλο το φάσμα της μουσικής.

1990: Κάνει πρεμιέρα το σήριαλ «Twin Peaks» σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Λιντς, μία από τις δημοφιλέστερες τηλεοπτικές σειρές των ΗΠΑ.

1990: Πεθαίνει ο Απόστολος Καλδάρας, έλληνας λαϊκός συνθέτης.

1994: Ο ηλεκτρολόγος Γκάρι Σμιθ, που εργάζεται στο σπίτι Κερτ Κομπέιν στο Σιάτλ, ανακαλύπτει το πτώμα του ηγέτη των Nirvana στο δάπεδο του θερμοκηπίου. Ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός KXRX διακόπτει το πρόγραμμά του στις 9:40 π.μ. για να μεταδώσει τη θλιβερή είδηση. Δίπλα στο πτώμα του βρέθηκε ένα όπλο κι ένα σημείωμα που έγραφε «Δεν έχω νιώσει τη διέγερση που μου προκαλούσε το να ακούω και να δημιουργώ μουσική, μαζί με το πραγματικό γράψιμο... εδώ και πάρα πολλά χρόνια». Ο ιατροδικαστής εκτιμά ότι ο θάνατος του Κομπέιν επήλθε στις 5 Απριλίου, ενώ στο σώμα του εντοπίζει μεγάλα ποσά ηρωίνης και ίχνη από Βάλιουμ.

1994: Η Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών της Αμερικής (RIAA) ανακοινώνει ότι το άλμπουμ των Pink Floyd «The Dark Side of the Moon», παραγωγής 1973, ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 13 εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ και τα 25 εκατομμύρια παγκοσμίως.

1997: Πεθαίνει η Λόρα Νάιρο, αμερικανίδα συνθέτρια, που τροφοδότησε με τα τραγούδια της πολλά ονόματα της ροκ μουσικής. 

1998: Ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Ρον Γουντ, σώζεται από βέβαιο πνιγμό, όταν το καράβι στο οποίο επιβαίνει πιάνει φωτιά στα ανοιχτά της Βραζιλίας. Ο Γουντ βρίσκεται στη Βραζιλία για διακοπές.

1999: Ο Γιώργος Νταλάρας και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης δίνουν συναυλία στο βομβαρδιζόμενο Βελιγράδι.

2006: Ο Πρινς ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «3121».

2008: Οι Led Zeppelin αναδεικνύονται καλύτερο συναυλιακό σύνολο όλων των εποχών, σε δημοψήφισμα του περιοδικού Classic Rock. Την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν οι Who και οι AC/DC.

2010: Πεθαίνει ο Μάλκολμ Μακλάρεν, βρετανός παραγωγός, μάνατζερ των Sex Pistols και των New York Dolls. Θεωρείται ο πατέρας της μουσικής πανκ.

2010: Πεθαίνει ο Μίμης Θειόπουλος, έλληνας ηθοποιός και στιχουργός, που έγραψε κυρίως τραγούδια για τον Τόλη Βοσκόπουλο.

2016: Επτά χρόνια μετά την αρπαγή της από γκαλερί του Όσλο, η σπάνια λιθογραφία «Ιστορία» του Έντβαρντ Μουνχ εντοπίζεται από την αστυνομία της Νορβηγίας. Το έργο, η αξία του οποίου έχει υπολογιστεί στις 240.000 ευρώ, βρίσκεται σε καλή κατάσταση.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.