Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Σαν σήμερα 04/04 στις τέχνες...

Σαν σήμερα στις τέχνες...

1739: Το ορατόριο του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ "Ισραήλ στην Αίγυπτο" κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο. Σημειώνει αποτυχία, καθώς μετά βίας συμπληρώνει τρεις παραστάσεις.

1806: Πεθαίνει ο Κάρλο Γκότσι, ιταλός δραματουργός.

1819: Η όπερα του Λούις Σπορ «Ζεμίρα και Αζώρ» κάνει πρεμιέρα στη Φρανκφούρτη.

1821: Γεννιέται ο Χάινριχ Μπαντ, γερμανός κατασκευαστής μουσικών οργάνων. Κατασκεύασε το μπαντονεόν.

1838: Παρουσιάζονται στην Αγία Πετρούπολη τα πρώτα αποσπάσματα από την όπερα του Μιχαήλ Γκλίνκα "Ρουσλάνος και Λουντμίλα".

1846: Γεννιέται ο Κόμης Λοτρεαμόν, λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Ιζιντόρ Λισιέν Ντικάς, γάλλος ποιητής και συγγραφέας. 

1861: Η σύνθεση του Γιόχαν Στράους "Perpetuum Mobile" κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη.

1867: Το Κοντσέρτο για βιολί του Σεν Σανς κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.

1871: Πεθαίνει ο Πέτερ φον Χες, γερμανός ζωγράφος, που διακρίθηκε κυρίως στις αναπαραστάσεις μαχών και ειδικότερα ως ζωγράφος που απαθανάτισε τις ιστορικές στιγμές της Ελληνική Επανάστασης του 1821, καθώς και στιγμιότυπα από την εισβολή του Ναπολέοντα στη Ρωσία.

1875: Το συμφωνικό ποίημα του Μπέντριχ Σμέτανα "Ο Μολδάβας" από την ενότητα "Η Πατρίδα μου" παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση. Λόγω κωφότητας του συνθέτης δεν μπορεί να ακούσει την εκτέλεση του έργου του και τις αντιδράσεις του κοινού.

1896: Γεννιέται ο Τριστάν Τζαρά, ρουμανογάλλος συγγραφέας, εισηγητής του καλλιτεχνικού κινήματος του Ντανταϊσμού. 

1896: Γεννιέται ο Ρόμπερτ Σέργουντ, αμερικανός θεατρικός συγγραφέας.

1905: Ο Αλεξάντρ Γκλαζούνοφ παραιτείται από καθηγητής του Ωδείου της Αγίας Πετρούπολης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόλυση του συναδέλφου του Ρίμσκι - Κόρσακοφ.

1914: Η σερενάτα για δύο βιολιά και πιάνο του Ενρίκε Γρανάδος κάνει πρεμιέρα στο Παρίσι.

1914: Γεννιέται Μαργκερίτ Ντιράς, γαλλίδα συγγραφέας.  Το 1984 κέρδισε το βραβείο Γκονκούρ για το μυθιστόρημά της L'Amant (Ο Εραστής).

1915: Γεννιέται ο Μάντι Γουότερς, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Μακίνλεϊ Μόργκανφιλντ, αμερικανός μπλουζίστας.

1922: Γεννιέται ο Έλμερ Μπέρνσταϊν, αμερικανός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, που προτάθηκε για 12 Όσκαρ και κέρδισε ένα το 1968. («Και οι επτά ήσαν υπέροχοι», «Μεγάλη Απόδραση», «10 Εντολές») 

1923: Γεννιέται ο Πίτερ Βον, βρετανός ηθοποιός.

1928: Γεννιέται η Μάγια Αγγέλου, Αμερικανίδα ποιήτρια, συγγραφέας, ηθοποιός, μουσικός και υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων στις ΗΠΑ. «Εθνικό Θησαυρό» τη χαρακτηρίζουν οι Αμερικανοί. Από το 1959 αφιερώθηκε στη λογοτεχνία. Έγραψε ποίηση, διηγήματα, δοκίμια, κινηματογραφικά σενάρια, θεατρικά έργα και αυτοβιογραφικά βιβλία, με πιο γνωστό το «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί», που αφηγείται τα δύσκολα παιδικά της χρόνια και αποτέλεσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία το 1970. Παρότι δεν είχε πανεπιστημιακό δίπλωμα, δίδαξε επί σειρά ετών σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ στα τμήματα αμερικανικών σπουδών. Εκτός από την καλλιτεχνική της δραστηριότητα, η Αγγέλου ανέπτυξε και έντονη πολιτική δράση, καθώς βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του αγώνα των μαύρων στις ΗΠΑ για την απόκτηση πολιτικών δικαιωμάτων. Συνεργάστηκε με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ήταν στενή φίλη του δυναμικού ακτιβιστή Μάλκολμ X.

1928: Γεννιέται ο Μόντι Νόρμαν, άγγλος τραγουδιστής και συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, γνωστός για το μουσικό θέμα των ταινιών του Τζέιμς Μποντ.

1928: Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Μαλέας, έλληνας ζωγράφος. Ο Μαλέας θεωρείται ως ανανεωτής της ελληνικής ζωγραφικής και ως ο καλλιτέχνης που από κοινού με τον Κωνσταντίνο Παρθένη, αμφισβητώντας τον ακαδημαϊσμό της προηγούμενης καλλιτεχνικής γενιάς που είχε ως πρότυπο τη λεγόμενη σχολή του Μονάχου, προετοίμασε το έδαφος για την εμφάνιση των ζωγράφων της γενιάς του '30, πολλοί από τους οποίους επηρεάστηκαν σημαντικά από αυτόν. Στη διαμόρφωση της τεχνοτροπίας του Μαλέα έπαιξε σημαντικό ρόλο η μαθητεία του στο Παρίσι όπου ήρθε σε επαφή με τα ιμπρεσιονιστικά και μεταϊμπρεσιονιστικά ρεύματα, στα οποία έμεινε πιστός σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας. Κατά κύριο λόγο ασχολήθηκε με την τοπιογραφία. Στα έργα του κυρίαρχο ρόλο έχουν η σχηματοποίηση και τα δυνατά και καθαρά χρώματα ενώ κατά τη δεκαετία του 1910 καθιέρωσε στην Ελλάδα την επίπεδη απεικόνιση, η οποία αποτελεί μια βασική αρχή της μοντέρνας τέχνης. Η αξία του έργου του Μαλέα αναγνωρίστηκε νωρίς και τιμήθηκε αναλόγως καθώς το 1923 έλαβε το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών.

1932: Γεννιέται ο 1932 Αντρέι Ταρκόφσκι, ρώσος σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Το έργο του Ταρκόφσκι χαρακτηρίζεται από τα χριστιανικά και μεταφυσικά θέματα, τους αργούς ρυθμούς, τα εξαιρετικής αισθητικής και μακράς διάρκειας μακρινά πλάνα. Επαναλαμβανόμενα μοτίβα στα έργα του είναι τα όνειρα, η μνήμη, η παιδική ηλικία, το τρεχούμενο νερό, η φωτιά, η βροχή, οι αναμνήσεις. Σταδιακά, ανέπτυξε μια προσωπική θεωρία γύρω από τον κινηματογράφο, την οποία ονόμασε γλυπτική του χρόνου. Πίστευε ότι το κύριο χαρακτηριστικό του κινηματογράφου είναι ο μετασχηματισμός της ανθρώπινης εμπειρίας του χρόνου. Το αμοντάριστο υλικό, έλεγε, καταγράφει τον πραγματικό χρόνο. Γι' αυτό χρησιμοποιούσε το αργό ρυθμό και τα μεγάλα πλάνα, για να δώσει στον θεατή την αίσθηση του χρόνου που περνά και χάνεται, αλλά και να αναδείξει την ιδιαιτερότητα της κάθε στιγμής. Τη θεωρία του για τη «γλυπτική του χρόνου» ανέπτυξε στις ταινίες του Ο Καθρέπτης (1975) και Στάλκερ (1979).

1932: Γεννιέται ο Άντονι Πέρκινς, αμερικανός ηθοποιός. Είναι διάσημη η ερμηνεία του στο ρόλο του Νόρμαν Μπέιτς στην ταινία Ψυχώ του Άλφρεντ Χίτσκοκ. Ο Πέρκινς έλαβε μέρος σε αρκετές θεατρικές παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ και ήταν ισόβιο μέλος του Actors Studio. Το 1958, ήταν υποψήφιος για το βραβείο Tony για την υποκριτική του ερμηνεία στο «Look Homeward, Angel». Το 1960 ήταν πάλι υποψήφιος για το Βραβείο Τόνυ Καλύτερου Ηθοποιού σε μιούζικαλ για το έργο «Greenwillow». Μεταξύ άλλων πρωταγωνίστησε στις παραστάσεις «The Star-Spangled Girl» (1967) του Νιλ Σάιμον και «Romantic Comedy» (1979) του Bernard Slade με συμπρωταγωνίστρια τη Μία Φάροου.

1939: Ο Γκλεν Μίλερ ηχογραφεί τη μεγάλη επιτυχία "Moonlight Serenade".

1939: Γεννιέται ο Χιου Μασακέλα, νοτιοαφρικανός τρομπετίστας.

1948: Γεννιέται ο Πικ Γουίδερς, άγγλος ντράμερ των Dire Straits.

1949: Γεννιέται η Λίτσα Διαμάντη, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Ευαγγελίας Κοσμίδου, ελληνίδα τραγουδίστρια.

1952: Γεννιέται ο Γκάρι Μουρ, άγγλος κιθαρίστας και τραγουδιστής, μέλος -μεταξύ άλλων- του συγκροτήματος Thin Lizzy.

1952: Γεννιέται ο Ντέιβ Χιλ, άγγλος κιθαρίστας των Slade.

1954: Ο Αρτούρο Τοσκανίνι διευθύνει για τελευταία φορά την ορχήστρα του NBC, δέκα μέρες μετά τα 87α γενέθλιά του.

1955: Το έργο του Ιγκόρ Στραβίνσκι «Greeting Prelude» κάνει πρεμιέρα στη Βοστόνη.

1956: Ο Έλβις Πρίσλεϊ παίζει στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας. Ο τοπικός διοικητής της Αστυνομίας δηλώνει ότι αν ο Πρίσλεϊ επανέλθει στην πόλη για να ξαναπαίξει, όπως έπαιξε, θα συλληφθεί για διατάραξη της κοινής ησυχίας.

1957: Γεννιέται ο Άκι Καουρισμάκι, φιλανδός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. («Ο Άνθρωπος χωρίς παρελθόν», «Οι Λένινγκραντ Κάουμποϊς πάνε Αμέρικα»).

1959: Το τραγούδι του Μπάντι Χόλι «It Doesn’t Matter Anymore» ανεβαίνει στο Νο13 του αμερικάνικου χτι-παρέιντ. Είναι η πρώτη μεταθανάτια επιτυχία του καλλιτέχνη.

1960: Ο Έλβις Πρίσλεϊ ηχογραφεί την επιτυχία του «Are You Lonesome Tonight».

1960: Η δισκογραφική εταιρεία RCA Victor είναι η πρώτη που ανακοινώνει ότι θα κυκλοφορεί τόσο σε μονοφωνική, όσο και σε στερεοφωνική έκδοση, όλους τους δίσκους 45 στροφών. Πρώτη κυκλοφορία, το σινγκλ του Έλβις Πρίσλεϊ «Stuck on You».

1961: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Η Αλίκη στο Ναυτικό», με πρωταγωνιστές την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ.

1962: Γεννιέται ο Κρεγκ Άνταμς, άγγλος μπασίστας των Mission.

1963: Γεννιέται ο Νάιγκελ Πρέστον, άγγλος ντράμερ των Cult.

1964: Οι Beatles πετυχαίνουν ένα ακατάρριπτο ρεκόρ… Φιγουράρουν και στις πέντε πρώτες θέσεις του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών, με τα τραγούδια τους: 1. «Can’t Buy Me Love», 2. «Twist and Shout», 3. «She Loves You», 4. «I Want to Hold Your Hand» και 5. «Please, Please Me».

1969: Η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη «Νόμος Γάμα» κάνει πρεμιέρα στο Ρουαγιάν της Γαλλίας.

1970: Γεννιέται ο Δημήτρης Μπάσης, έλληνας τραγουδιστής.

1970: Οι Crosby Stills Nash & Young ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Déjà vu».1970 Ο ατζέντης των Brinsley Schwarz στέλνει με αεροπλάνο στις ΗΠΑ 133 άγγλους δημοσιογράφους για να να παρακολουθήσουν το νεόκοπο και πολλά υποσχόμενο συγκρότημα να ανοίγει τη συναυλία του Βαν Μόρισον στο Φίλμορ Ιστ της Νέας Υόρκης. Η όλη επιχείρηση, που θα κοστίσει στον ατζέντη 120.000 λίρες, θα καταλήξει σε φιάσκο.

1970: Ο ατζέντης των Brinsley Schwarz στέλνει με αεροπλάνο στις ΗΠΑ 133 άγγλους δημοσιογράφους για να να παρακολουθήσουν το νεόκοπο και πολλά υποσχόμενο συγκρότημα να ανοίγει τη συναυλία του Βαν Μόρισον στο Φίλμορ Ιστ της Νέας Υόρκης. Η όλη επιχείρηση, που θα κοστίσει στον ατζέντη 120.000 λίρες, θα καταλήξει σε φιάσκο.

1977: Η Συμφωνία αρ. 3 του Χένρικ Γκόρετσκι κάνει πρεμιέρα στο Ρουαγιάν της Γαλλίας.

1979: Γεννιέται ο Χιθ Λέτζερ, Αυστραλός ηθοποιός, βραβευμένος με όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου για την ταινία Σκοτεινός Ιππότης. Γεννήθηκε στο Περθ. Απέκτησε μία κόρη, την Ματίλντα Ρόουζ (Matilda Rose), η οποία είναι καρπός της σχέσης του με την Μισέλ Ουίλιαμς (Michelle Williams). Είχαν συμπρωταγωνιστήσει στην ταινία Το Μυστικό του Brokeback Mountain, ταινία για την οποία προτάθηκε για πρώτη φορά για Βραβείο Όσκαρ το 2005. Από τον Νοέμβριο του 2007, ο Χιθ Λέτζερ αντιμετώπιζε διάφορα και παρατεταμένα προβλήματα υγείας, χωρίς να μπορεί να βρει τα αίτια έτσι ώστε να τα αντιμετωπίσει. Βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο Μανχάταν στις 22 Ιανουαρίου 2008. Ήταν μόλις 28 ετών. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε δηλητηρίαση από την ταυτόχρονη κατάποση παυσίπονων, αγχολυτικών και υπνωτικών χαπιών και θεωρήθηκε ατύχημα και όχι αυτοκτονία ή θάνατος από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών, όπως έδειχναν οι αρχικές ενδείξεις. Συγκεκριμένα, ο θάνατος του Λέτζερ επήλθε έπειτα από τη λήψη υψηλών δόσεων του οπιοειδούς αναλγητικού OxyContin, των αγχολυτικών Valium και Xanax και των υπνωτικών Restoril και Unisom

1981: Οι Styx ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Paradise Theatre».

1981: Διεξάγεται ο 26ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ιρλανδία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Μ. Βρετανίας το συγκρότημα των Bucks Fizz, με τη σύνθεση «Making Your Mind Up». Η χώρα μας συμμετέχει με το τραγούδι των Δημητρά / Νιάρχου «Φεγγάρι Καλοκαιρινό», το οποίο με ερμηνευτή τον Γιάννη Δημητρά καταλαμβάνει την 8η θέση.

1983: Πεθαίνει η Γκλόρια Σουάνσον, αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου και παραγωγός. Περισσότερο γνωστή, όμως, είναι για τον ρόλο της στην περίφημη ταινία του Χόλιγουντ: Η Λεωφόρος της Δύσης, ως Norma Desmond. Κατά τη δεκαετία του 1930, έχασε τη δημοτικότητα που είχε, κι έτσι ασχολήθηκε με το θέατρο και αργότερα με την τηλεόραση. Η Σουάνσον ξεκίνησε την καριέρα της στον βωβό κινηματογράφο, ενώ συμμετείχε και στον ομιλούντα. Κυρίως, υπό τη σκηνοθεσία του Αμερικανού πρωτοπόρου σκηνοθέτη Σέσιλ Ντε Μιλ. Το 1929, στην 1η Τελετή Όσκαρ, υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, βραβείο που δεν πήρε ποτέ και που υπήρξε άλλες δύο φορές υποψηφία. Ωστόσο, το 1950, έλαβε Χρυσή Σφαίρα, στην ιδία κατηγορία, για το Η Λεωφόρος της Δύσης.

1987: Οι Starship ανεβαίνουν στο Νο1 του βρετανικού και του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Nothin’s Gonna Stop Us».

1987: Το τραγούδι των Beatles «Let It Be», τραγουδισμένο από ομάδα καλλιτεχνών με επικεφαλής τους Πολ Μακάρτνεϊ, Μπόι Τζορτζ, Μαρκ Νόπφλερ, Κιμ Γουάιλντ, Νικ Κέρσοου και Κέιτ Μπους, ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών. Τα έσοδα θα διατεθούν για τα 193 θύματα του ναυαγίου του φέριμποτ Herald of Free Enterprise.

1987: Το άλμπουμ των U2 «The Joshua Tree» σκαρφαλώνει στο Νο7 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του. Είναι η γρηγορότερη είσοδος στα αμερικανικά τσαρτς εδώ και επτά χρόνια.

1992: Ο Μπρους Σπρίνγκστιν ανεβαίνει στο Νο1 του βρετανικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Human Touch».

1999: Το άλμπουμ των Corrs «Talk On Corners» ανεβαίνει στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών.

2000: Πεθαίνει ο Μηνάς Κωνσταντόπουλος, έλληνας ηθοποιός.

2005: Πεθαίνει η Μαρίκα Τζιραλίδου, ελληνίδα ηθοποιός.

2010: Πεθαίνει ο Τάσος Ζωγράφος, έλληνας σκηνογράφος του θεάτρου και του κινηματογράφου. 

2016: Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής του Ελληνικού Φεστιβάλ, στη θέση του παραιτηθέντος Γιαν Φαμπρ.

2016: Στην Αλεξάνδρα Αϊδίνη και την Ιωάννα Παππά απονέμεται εξημισίας το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη». Η Αλεξάνδρα Αϊδίνη βραβεύεται για την ερμηνεία της στη μεγάλη θεατρική επιτυχία «Η Μεγάλη Χίμαιρα» του Μ. Καραγάτση, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου και η Ιωάννα Παππά για την ερμηνεία της στο έργο της Ρούλας Γεωργακοπούλου «Οδός Πολυδούρη», σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.