Τρίτη 3 Απριλίου 2018

Σαν σήμερα 03/04 στις τέχνες...

Σαν σήμερα στις τέχνες...


1593: Γεννιέται ο Τζορτζ Χέρμπερτ, ουαλός ιερωμένος και ποιητής.

1639: Γεννιέται ο Αλεσάντρο Στραντέλα, Ιταλός συνθέτης, από τις σημαντικές μουσικές προσωπικότητες του 17ου αιώνα, με άστατο, όμως, βίο, που τον οδήγησε στον θάνατο σε ηλικία 43 ετών.

1775: Ο Μούτσιο Κλεμέντι πραγματοποιεί στο Λονδίνο την πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνισή του ως πιανίστας.

1781: Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ εμφανίζεται για πρώτη φορά ως πιανίστας, στη Βιέννη.

1783: Γεννιέται ο Ουάσινγκτον Ίρβινγκ, αμερικανός συγγραφέας.

1786: Το Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 24 του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

1834: Ο Ρόμπερτ Σούμαν εκδίδει το περιοδικό «Neue Leipziger Zeitschrift fur Musik» (Νέο Μουσικό Περιοδικό της Λειψίας).

1843: Ανοίγει τις πύλες του το Ωδείο της Λειψίας, με πρώτο διευθυντή τον συνθέτη Φέλιξ Μέντελσον.

1868: Πεθαίνει ο Φραντς Μπέρβαλντ, σουηδός συνθέτης. 

1892: Ο 19χρονος Σεργκέι Ραχμάνινοφ λαμβάνει το θέμα της διπλωματικής του εργασίας. Είναι το λιμπρέτο μιας μονόπρακτης όπερας με τίτλο «Αλέκο», βασισμένη σε ένα ποίημα του Αλέξανδρου Πούσκιν. Ο Ραχμάνινοφ πέφτει με τα μούτρα στη δουλειά.

1893: Γεννιέται ο Λέσλι Χάουαρντ, άγγλος ηθοποιός. ("Όσα παίρνει ο άνεμος") 

1895: Ο Μαρκήσιος του Κουίνσμπερι δικάζεται για δυσφήμιση του συγγραφέα Όσκαρ Ουάιλντ. Τον είχε κατηγορήσει ως ομοφυλόφιλο.

1895: Γεννιέται ο Μάριο Καστελνουόβο - Τεντέσκο, ιταλός συνθέτης.

1897: Πεθαίνει ο Γιοχάνες Μπραμς, γερμανός μουσουργός, από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού.

1911: Η Συμφωνία αρ. 4 του Ζαν Σιμπέλιους παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό.

1913: Γεννιέται ο Σπύρος Ολύμπιος, έλληνας ηθοποιός. 

1922: Γεννιέται ο Κάρλο Λιτσάνι, ιταλός σκηνοθέτης του κινηματογράφου.

1924: Γεννιέται ο Μάρλον Μπράντο, Αμερικανός ηθοποιός, από τους πλέον σημαντικούς ηθοποιούς του 20ού αιώνα. Οι εξαιρετικές του υποκριτικές ικανότητες φάνηκαν σε ταινίες που σκηνοθέτησε ο ελληνοαμερικανός Ελία Καζάν την δεκαετία του 1950, όπως το Λεωφορείον ο Πόθος και Το λιμάνι της αγωνίας. Το δραματικό ύφος τού ωραίου, ασυμβίβαστου και καταστρεπτικού ή αυτοκαταστροφικού νέου, που εισήγαγε ο Μπράντο, επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους Αμερικανούς ηθοποιούς, όπως ο Τζέιμς Ντην, ο Πωλ Νιούμαν και ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει τέταρτο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.

1928: Γεννιέται ο Ντον Γκίμπσον, θρυλικός τραγουδοποιός της κάντρι.

1930: Το Κοντσέρτο για δύο βιολιά και ορχήστρα του Γκούσταβ Χολστ κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.

1931: Παρουσιάζεται η σύνθεση του Πάουλ Χίντεμιτ "Concert Music", παραγγελία της Συμφωνικής της Βοστώνης για την επέτειο των 50 χρόνων λειτουργίας της.

1936: Γεννιέται ο Ρόκο Σκοτ ΛαΦάρο, αμερικανός μπασίστας της τζαζ.

1937: Εμφανίζεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη η ηρωίδα των κινουμένων σχεδίων Πετούνια Πιγκ, στην ταινία του Φρανκ Τάσλιν "Porky’s Romance".

1943: Γεννιέται ο Ρίτσαρντ Μάνιουελ, καναδός μουσικός, ιδρυτικό μέλος των Band.

1949: Γεννιέται ο Ρίτσαρντ Τόμπσον, άγγλος κιθαρίστας, μέλος των Fairport Convention.

1950: Πεθαίνει ο Κουρτ Βάιλ, γερμανός συνθέτης, γνωστός από τη συνεργασία του με τον Μπέρτολτ Μπρεχτ όπως για παράδειγμα στην Όπερα της πεντάρας και στα "Επτά θανάσιμα αμαρτήματα" (Die sieben Todsünden). Το έργο του, που περιλαμβάνει πολλά τραγούδια, συνδέθηκε με τα ευρωπαϊκά καμπαρέ, με πιο γνωστό να είναι το "Γιουκάλι" (Youkali) καθώς και το Und was bekam des Soldaten Weib? ("Τι απέγινε η γυναίκα του στρατιώτη;").

1951: Γεννιέται ο Μελ Σέκερ, αμερικανός μπασίστας των Grand Funk Railroad.

1956: Ο Έλβις Πρίσλεϊ τραγουδάει το "Heartbreak Hotel" στο σόου του Μίλτον Μπερλ, το οποίο παρακολουθείται από το 25% του αμερικανικού πληθυσμού. Δύο εβδομάδες αργότερα, το τραγούδι αυτό θα γίνει η πρώτη Νο1 επιτυχία του βασιλιά.

1957: Το θεατρικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ "Το τέλος του παιχνιδιού" κάνει πρεμιέρα στο Λονδίνο.

1958: Γεννιέται ο Άλεκ Μπάλντουιν, αμερικανός ηθοποιός. Ξεκίνησε την καριέρα του από την τηλεόραση το 1980, συμμετέχοντας στην καθημερινή σειρά του NBC “The Doctors“. Στον κινηματογράφο έχει πάρει μέρος στις ταινίες “Το Κυνήγι του Κόκκινου Οκτώβρη“, “Φίλησέ με Πριν… Αλλάξω“, “Δεσμοί Διαστροφής“, “Παιχνίδια Επιβίωσης“, “Ρearl Harbor“, “The Aviator“, “Ο Πληροφοριοδότης“, “The Good Shepherd”, “It’s Complicated”και “To Rome with Love” μεταξύ άλλων. Για την ερμηνεία του στην ταινία “The Cooler“ προτάθηκε για Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου και για Χρυσή Σφαίρα το 2004. 

1959: Ο Λούις Άρμστρονγκ δίνει συναυλία στην Αθήνα.

1961: Γεννιέται ο Έντι Μέρφι, Αμερικανός stand up κωμικός  ηθοποιός, συγγραφέας, τραγουδιστής, σκηνοθέτης και μουσικός. Ήταν τακτικό μέλος του Saturday Night Live από το 1980 μέχρι το 1984 και δούλεψε ως stand-up κωμικός. Πήρε τη 10η θέση στη λίστα του Comedy Central των 100 Μεγαλύτερων Stand-up Κωμικών Όλων των Εποχών. Έχει λάβει Βραβείο Golden Globe για τις παραστάσεις του στο 48 Ώρες, στις σειρές του Μπάτσου του Μπέβερλι Χιλς, Τόποι Εμπορευμάτων, και Δάσκαλος για Κλάματα. Το 2007, κέρδισε το Golden Globe για τον Καλύτερο Υποστηρικτικό Ηθοποιό και προτάθηκε για το Βραβείο Όσκαρ για τον Καλύτερο Υποστηρικτικό Ηθοποιό για την απεικόνιση του τραγουδιστή της soul Τζέιμς "Θάντερ" Έρλι στο Dreamgirls. Η δουλειά του Έντι Μέρφι ως ηθοποιού φωνής περιλαμβάνει τον Θάργκουντ Σταμπς στο The PJs, τον Γάιδαρο στις σειρές του Σρεκ και τον δράκο Μούσου στην Μούλαν της Ντίσνεϊ. Σε μερικές από τις ταινίες του, έπαιξε πολλαπλούς ρόλους μαζί με τον δικό του κύριο χαρακτήρα, που προορίζεται ως φόρος τιμής σε ένα από τα είδωλά του τον Πίτερ Σέλερς, που έπαιξε πολλαπλούς ρόλους στο Δρ. Strangelove και οπουδήποτε αλλού. Ο Μέρφι έχει παίξει πολλαπλούς ρόλους στο Καταφθάνοντας στην Αμερική, στο Βαμπίρ του Ουές Κρέιβεν στο Μπρούκλιν, τις ταινίες του Δάσκαλος για Κλάματα (όπου έπαιξε το ρόλο του τίτλου σε δύο ενσαρκώσεις, μαζί με τον πατέρα, τον αδερφό, τη μητέρα, και τη γιαγιά), στο Νόρμπιτ και το Γνωρίστε τον Ντέιβ.

1961: Γεννιέται ο Μιχάλης Ρακιντζής, έλληνας τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Η καριέρα του στην Ελλάδα ξεκίνησε τη δεκαετία του ' 80 και σημείωσε επιτυχία με τραγούδια σε ποπ, ροκ αλλά και με μίξη ανατολίτικων, ρέγγε και άλλων στοιχείων. Το 2002 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, καταλαμβάνοντας τη 17η θέση με το τραγούδι "S.A.G.A P.O." . Το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ ήταν το «Μωρό μου φάλτσο» το 1987. Ακολούθησαν πολλά άλλα, καθώς επίσης και το σάουντρακ της ταινίας «Ισόβια». Συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων, με μεγάλα ονόματα της ξένης μουσικής σκηνής όπως η Μπόνι Τάιλερ και ο Ίαν Γκίλαν. 

1962: Γεννιέται ο Σάιμον Ρέιμοντ, άγγλος μουσικός, μέλος των Cocteau Twins.

1962: Πεθαίνει ο Μανώλης Καλομοίρης, κορυφαίος έλληνας μουσουργός. Θεωρείται ο δημιουργός της Εθνικής Σχολής, καθώς επιδίωξε να συνθέσει τη λόγια μουσική με την ελληνική ταυτότητα. Το δημοτικό τραγούδι και η ελληνική παράδοση, σε συνδυασμό με τις τεχνικές σύνθεσης της Δύσης, διαμόρφωσαν το ύφος του.

1963: Την απαγόρευση της τοποθέτησης ραδιοφώνων στα αυτοκίνητα ανακοινώνει ότι μελετά η ελληνική κυβέρνηση, λόγω της μεγάλης ηχορύπανσης που προκαλούν πολλοί οδηγοί, παρά το προβλεπόμενο πρόστιμο 300 μεταλλικών δραχμών.

1964: Ο Μπομπ Ντίλαν μπαίνει για πρώτη φορά στον αμερικάνικο πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι "The Times They Are A-Changin".

1966: Ο κύκλος τραγουδιών "Ρωμιοσύνη" του Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε συναυλία στο θέατρο Διάνα στην Αθήνα, έπειτα από διαδήλωση της ΕΔΑ κατά των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα.

1968: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους το αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ "2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος".

1968: Γεννιέται ο Σεμπάστιαν Μπαχ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Σεμπάστιαν Μπιρκ, καναδός τραγουδιστής των Skid Row.

1971: Οι Temptations ανεβαίνουν στο Νο1 του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι "Just My Imagination (Running Away With Me)".

1972: Πεθαίνει ο Φερντ Γκροφέ, αμερικανός συνθέτης και πιανίστας.

1976: Διεξάγεται ο 21ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ολλανδία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Μ. Βρετανίας το συγκρότημα των Brotherhood of Man, με τη σύνθεση "Save your kisses for me". Η χώρα μας συμμετέχει με το τραγούδι της Μαρίζας Κωχ και του Μ. Φωτιάδη "Παναγιά μου, Παναγιά μου", το οποίο με ερμηνεύτρια τη Μαρίζα Κωχ καταλαμβάνει τη 13η θέση.

1982: Πεθαίνει ο Γουόρεν Όουτς, καλτ αμερικανός ηθοποιός, που έγινε γνωστός από τις ταινίες του Σαμ Πέκινπα.

1990: Πεθαίνει η Σάρα Βον, αμερικανίδα τραγουδίστρια της τζαζ. Συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της τζαζ, μαζί με την Έλα Φιτζέραλντ και την Μπίλι Χόλιντεϊ. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της έπειτα από μία επιτυχημένη συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό θεατρικών ταλέντων και την περίοδο 1944-45 εμφανιζόταν με ένα από τα πιο διάσημα ονόματα της τζαζ εκείνη την εποχή, τον Ερλ Χάινς. Συνεργάστηκε για λίγα χρόνια με τον Μπράιαν Εκστάιν και αργότερα ηχογράφησε πάρα πολλά τραγούδια με τους πιο διάσημους τζαζ μουσικούς. Η φωνή της ήταν αρκετά πλούσια, ενώ σε πολλές ερμηνείες της αναδεικνύεται η μεγάλη κλίμακα των φωνητικών της ικανοτήτων.

1991: Ο Πολ Μακάρτνεϊ ηχογραφεί το δικό του "Unplugged" για το MTV.

1991: Πεθαίνει ο Γκράχαμ Γκριν, άγγλος συγγραφέας. Τα πρώτα του έργα ήταν κατασκοπικά και αστυνομικά. Αργότερα κυριάρχησε ο Καθολικισμός και περισσότερη εμβάθυνση στον ψυχικό κόσμο των ηρώων του. Το αξιοσημείωτο με τον Γκρην ήταν ότι κατόρθωσε να γίνει δημοφιλής γράφοντας σοβαρή λογοτεχνία.

1993: Οι Depeche Mode ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ "Songs Of Faith And Devotion".

1994: Ακυρώνεται η περιοδεία των Nirvana, λόγω των προβλημάτων με τα ναρκωτικά του Κερτ Κομπέιν.

1996: Πεθαίνει ο Γιώργος Χαρίδημος, διακεκριμένος έλληνας καραγιοζοπαίχτης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Χαρίτος.

2002: Πεθαίνει ο Φρανκ Τόβι, γνωστός και με το ψευδώνυμο Φαντ Γκάτζετ, άγγλος μουσικός, από τους πρωτοπόρους της ηλεκτρονικής μουσικής. 

2006: Πεθαίνει ο Κλείτος Κύρου, έλληνας ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς.

2007: Ο κιθαρίστας των Rolling Stones διαψεύδει δημοσίευμα της μουσικής εφημερίδας NME ότι σνίφαρε και την τέφρα του πατέρα του κατά τη διάρκεια ενός πάρτι, στο οποίο καταναλώθηκαν μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης. Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Μαρκ Μπομόν επιμένει στην αλήθεια των ισχυρισμών του.

2008: Η Μαράια Κάρεϊ ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικού πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι «Touch My Body». Έτσι, φτάνει τα 18 Νο1 στην καριέρα της και υπολείπεται μόνο δύο των Beatles, που κατέχουν το σχετικό ρεκόρ. Την 3η θέση κατέχει ο Έλβις Πρίσλεϊ με 17 Νο1.

2009: Πεθαίνει ο Σταμάτης Μεσημέρης, έλληνας μουσικός και στιχουργός. 

2012: Πεθαίνει ο Χρήστος Πάρλας, έλληνας ηθοποιός, από τους σημαντικότερους της γενιάς του. Διακρινόταν για την εκπληκτική φωνή του, που τον έκανε να ξεχωρίζει στον θεατρικό χώρο. Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από την πολύκροτη τηλεοπτική σειρά Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη, που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο Χρήστος Πάρλας απέσπασε το πρώτο βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Παναμά το 1968 για την ταινία 11.43, Αντίο. Θείος του υπήρξε ο τενόρος και παλιός ηθοποιός της οπερέτας Τάσος Πάρλας.

2015: Πεθαίνει ο Μπομπ Μπερνς, αμερικανός ντράμερ, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Lynyrd Skynyrd.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.