Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Γιου Νέσμπε (Jo Nesbø)

Ο Γιου Νέσμπε (Jo Nesbø) είναι Νορβηγός συγγραφέας, γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1960 στο Όσλο της Νορβηγίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2008 περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο αντίτυπα από τα μυθιστορήματά του έχουν πωληθεί μόνο στη Νορβηγία και το έργο του έχει μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες.
Ο Νέσμπε γεννήθηκε και ζει στο Όσλο, αλλά μεγάλωσε στο Μόλντε. Αποφοίτησε από τη νορβηγική Οικονομική Σχολή με πτυχίο στα Οικονομικά και τη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Ο Νέσμπε είναι κυρίως διάσημος για τα αστυνομικά μυθιστορήματα του με τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, αλλά είναι επίσης ο βασικός τραγουδιστής και τραγουδοποιός για το νορβηγικό ροκ συγκρότημα Di Derre. Το 2007 κυκλοφόρησε επίσης το πρώτο βιβλίο για παιδιά, Δόκτορ Πορδαλό.
Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Το 1997, σε ηλικία 37 χρόνων, κυκλοφόρησε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο "The Bat" (Η νυχτερίδα), το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χόλε. Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από 33.000.000 αντίτυπα!
Όσο υπερβολικές κι αν ακούγονται οι ιστορίες για τον πρότερο βίο του Nesbo, είναι πραγματικές. Ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής, αλλά ένας τραυματισμός τον κράτησε μακριά από τα γήπεδα και κατόπιν έγινε αξιωματούχος του νορβηγικού στρατού χωρίς να εγκαταλείψει τη ροκ μπάντα του. Σήμερα ο Nesbo βρίσκει χρόνο να δίνει (soldout πλέον) συναυλίες με τους Di Derre (όπως λέγεται το συγκρότημά του) με τον ίδιο καταιγιστικό ρυθμό που γράφει τα βιβλία του. Ωστόσο, δεν μετάνιωσε ποτέ που, προκειμένου να γίνει συγγραφέας, αναγκάστηκε να σβήσει από την ταυτότητά του την ιδιότητα του (επίσης πετυχημένου) χρηματιστή.
Ο διάσημος αντισυμβατικός ντετέκτιβ του Νέσμπε, Χάρι Χόλε, κόντεψε να πεθάνει στο προηγούμενο βιβλίο του, αλλά ο Τζο Νέσμπε, σαν άλλος Σέρλοκ Χολμς, τον ανέστησε. Στην "Αστυνομία", ο Χόλε κυριολεκτικά επιστρέφει από τον θάνατο και ο Νέσμπε δίνει συγγραφικά τα ρέστα του. Περιμένουμε δε με αγωνία τη συνέχεια της Αστυνομίας που θα κυκλοφορήσει σύντομα. Περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.
Λένε πως αρκεί να πετάξει μια πεταλούδα στην άκρη της Αθήνας για να γίνει σεισμός στο Τόκυο και, σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία του χάους, ο Νέσμπο κατέληξε να γίνει συγγραφέας επειδή ξύπναγε πολύ πρωί ως χρηματιστής. "Δεν γίνεται να μην μπορώ να βγαίνω ή να δίνω συναυλίες" σκέφτηκε ένα βράδυ και γι' αυτό κλείστηκε σε ένα ξενοδοχείο, γράφοντας σερί 18 ώρες τη μέρα επί πέντε βδομάδες. Χάρη στους άπειρους καφέδες και το καλό roomservice παρέδωσε την πρώτη συγγραφική του επιτυχία με το χαρακτηριστικό όνομα Νυχτερίδα. Ίσως να είναι το πέταγμά της που τον έκανε πετυχημένο συγγραφέα. Η βασική ασφάλεια του Νέσμπο είναι η φυγή. Εξού και το ότι γράφει τα βιβλία του σε τρένα, αεροπλάνα και βαπόρια τα οποία αποτελούν το μόνιμο, σχεδόν, σπίτι του. "Όσο παραμένω περίεργος για τα πράγματα και τη ζωή, δεν μπορώ να μην ταξιδεύω. Αν κάποτε αυτό μου το έκανε η δημοσιογραφία, στον βαθμό που ασχολιόμουν με κάποιον άλλο πέρα από εμένα και το εγώ μου, σήμερα μου το κάνει ένα αεροπλάνο. Και σίγουρα δεν υπάρχει κάτι καταστροφικότερο για έναν συγγραφέα από το να θεωρήσει τον εαυτό του σπουδαίο. Το ότι είσαι σημαντικός σήμερα δεν σημαίνει ότι ήσουν χτες, ούτε ότι θα είσαι και αύριο." Δεν υπάρχει βιβλίο του Νέσμπο που να μην αναφέρεται, με κάποιο τρόπο, στην πολιτική. Από τις ταξικές διαφορές, που είναι πλέον εμφανείς στην πατρίδα του, μέχρι τους νεοναζί και το εμφανές πρόβλημα του αλκοολισμού, είναι μεγάλη η γκάμα των αναφορών που ενυπάρχουν διάσπαρτες στις σελίδες του. Κι αυτό όχι μόνο με ομφαλοσκοπική διάθεση αλλά με μια πιο παγκόσμια ιστορική ματιά. Πολλαπλές είναι επίσης οι πληροφορίες για τη σχέση της Νορβηγίας με τους ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη σχέση της Νορβηγίας με τις ΗΠΑ, ακόμα και για την ιστορία του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική και την παράνομη εξόρυξη διαμαντιών.
Ο Χάρι Χόλε είναι μοναχικός, όπως ο ίδιος ο Νέσμπε. Μοναδικός του φίλος δεν είναι κάποιος συνάδελφος αλλά ένας φίλος από τα παλιά: λέγεται Έισταϊν, είναι πρώην χάκερ, ροκάς και δουλεύει υπερωρίες στο ταξί, καταπίνοντας αμφεταμίνες. Η συμβολή του στο ξετύλιγμα κάθε ιστορίας είναι πολύτιμη.
Ο Νέσμπε έχει μανία με τη χώρα μας, αλλά όχι για τους λόγους που θα περίμεναν όλοι (σουβλάκι, καλοκαίρι και Μουσείο της Ακρόπολης). Επισκέπτεται την Ελλάδα αποκλειστικά το φθινόπωρο, κάθε χρόνο, και ταξιδεύει στην Κάλυμνο, το ιδανικό μέρος, όπως λέει, για αναρρίχηση, μία από τις μεγάλες εμμονές του συγγραφέα. 
Η βιβλιογραφία του συγγραφέα βρίσκεται ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.