Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

EUROVISION: Οι συμμετοχές της Ελλάδας στον διαγωνισμό!

Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 37 φορές από το 1974, με εξαίρεση το 1975, το 1982, το 1984, το 1986, το 1999 και το 2000. Η Ελλάδα κέρδισε για πρώτη φορά το 2005 με την Έλενα Παπαρίζου και το My number one σε μουσική Χρήστου Δάντη και στίχους Ναταλίας Γερμανού. Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Ελλάδας, η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ) μεταδίδει τον διαγωνισμό στην Ελλάδα κάθε χρόνο και οργανώνει τη διαδικασία για την επιλογή της ελληνικής συμμετοχής. Μεταξύ 1974 και 1999, έχει δύο φορές κατακτήσει θέση στην 5άδα το 1977 με το "Μάθημα Σολφέζ" και το 1992 με το "Όλου του κόσμου η ελπίδα". Από το 2001 και μετά, η Ελλάδα αναδείχθηκε μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες στον διαγωνισμό όταν από το 2004 έως το 2011 τερμάτιζε πάντα στην πρώτη 10αδα, τρεις τρίτες θέσεις το 2001 με τους Antique, το 2004 με τον Σάκη Ρουβά και το 2008 με την Καλομοίρα και μία πρώτη το 2005 με την Έλενα Παπαρίζου. Ως το 2015 η Ελλάδα μαζί με την Ρωσία, την Ρουμανία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία δεν είχε αποκλειστεί, από την εισαγωγή των ημιτελικών το 2004. Το 2016 το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε, όταν η Ελλάδα απέτυχε να προκριθεί για πρώτη φορά με τους "Argo" το 2016.

 
Ο 19ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision διεξήχθη στις 6 Απριλίου 1974 στο Μπράιτον του Η.Β. Νικήτρια αναδείχτηκε η Σουηδία, με το σουηδικό συγκρότημα ABBA. Το τραγούδι Waterloo (Βατερλώ) κατάφερε να συγκεντρώσει 24 βάθμούς συνολικά. Παρουσιάστρια ήταν η Κάτι Μπόιλ. Την χρονιά εκείνη, η Ελλάδα έκανε την πρώτη της εμφάνιση και κατέλαβε την 11η θέση, με το τραγούδι "Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου", το οποίο ερμήνευσε η Μαρινέλλα.

Ο 21ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 1976 διεξήχθη στην Χάγη στις 3 Απριλίου 1976. Νικήτρια χώρα ήταν το Η.Β. που συγκέντρωσε 164 βαθμούς με το τραγούδι "Save Your Kisses for Me" που ερμήνευσαν οι Brotherhood of Man. Την 2η θέση κατέλαβε η Γαλλία και την 3η το Μονακό. Εκείνη την χρονιά επέστρεψαν στον διαγωνισμό η Αυστρία και η Ελλάδα. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Μαρίζα Κωχ με το τραγούδι "Παναγία μου, Παναγία μου", σε σύνθεση της ιδίας και στίχους του Μιχάλη Φωτιάδη, ενώ την ορχήστρα διηύθυνε ο Μιχάλης Ροζάκης. Το τραγούδι, που γράφτηκε κατόπιν προτροπής του Μάνου Χατζιδάκι για να καταγγείλει την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974, πήρε τη 13 θέση με 20 βαθμούς. Δεν συμμετείχαν η Δανία, η Σουηδία, η Μάλτα και η Τουρκία.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 1977 έλαβε χώρα στο Λονδίνο, στο Βασίλειο της Αγγλίας, μετά την νίκη της χώρας στον Διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 1976. Ήταν ο 22ος διαγωνισμός στην ιστορία της Eurovision και παρουσιάστηκε από την Angela Rippon. Ο τελικός πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου 1977. Νικήτρια του διαγωνισμού ήταν η Γαλλία με το τραγούδι "L'oiseau et l'enfant", το οποίο συγκέντρωσε 164 βαθμούς.Η Ελλάδα κατέκτησε την 5η θέση, την καλύτερη που είχε πάρει έως τότε, με το τραγούδι Μάθημα Σολφέζ.

Ο 23ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision διεξήχθει στο Παρίσι στις 22 Απριλίου 1978. Νικήτρια χώρα ήταν το Ισραήλ με 157 βαθμούς με το τραγούδι A-Ba-Ni-Bi που το ερμήνευσαν οι Izhar Cohen and the Alphabeta. Την 2η θέση κατέλαβε το Βέλγιο και την 3η θέση η Γαλλία. Η Τάνια Τσανακλίδου εκπροσώπησε την Ελλάδα με το τραγούδι Τσάρλυ Τσάπλιν και κατέλαβε την 8 θέση με 66 βαθμούς. Οι χώρες που επέστρεψαν ήταν η Δανία και η Τουρκία ενώ δεν συμμετείχε η Γιουγκοσλαβία.

Ο 24ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision διεξήχθει στην Ιερουσαλήμ στις 31 Μαρτίου 1979. Την πρώτη θέση κατέλαβε Ισραήλ με 125 βαθμούς με το τραγούδι Hallelujah που το ερμήνευσαν οι Gali Atari and Milk and Honey. Την 2η θέση κατέλαβε η Ισπανία και την 3η θέση η Γαλλία.Την χρονιά εκείνη την Ελλάδα την εκπροσώπησε η Ελπίδα με το τραγούδι "Σωκράτης" και κατέλαβε την 8η θέση με 69 πόντους ενώ δεν συμμετείχαν η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία.

Ο 25ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision διεξήχθει στη Χάγη στις 19 Απριλίου 1980. Παρόλο που είχε νικήσει το Ισραήλ την προηγούμενη χρονιά, αρνήθηκε να διοργανώσει ξανά τον διαγωνισμό. Νικήτρια χώρα ήταν η Ιρλανδία με 143 πόντους με το τραγούδι What's Another Year που το ερμήνευσε ο Τζόνι Λόγκαν. Τη 2η θέση κατέλαβε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Δυτικής Γερμανίας και την 3η θέση το Ηνωμένο Βασίλειο. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν η Άννα Βίσση και οι Επίκουροι με το τραγούδι "Ωτοστόπ" και κατέλαβαν την 13η θέση με 30 βαθμούς. Εκείνη τη χρονιά δε συμμετείχαν το Μονακό, η Γιουγκοσλαβία και το Ισραήλ ενώ επέστρεψε η Τουρκία. Έκανε ντεμπούτο το Μαρόκο, η πρώτη αφρικανική χώρα στην Eurovision.

Ο 26ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision έλαβε χώρα στο Δουβλίνο στις 4 Απριλίου 1981. Νικήτρια χώρα ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο με 136 βαθμούς με το τραγούδι "Making Your Mind Up" που το ερμήνευσαν οι Bucks Fizz. Την 2η θέση κατέκτησε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Δυτικής Γερμανίας και την 3η θέση η Γαλλία.Το 1981 την Ελλάδα την εκπροσώπησε ο Γιάννης Δημητράς με το τραγούδι "Φεγγάρι καλοκαιρινό" και κατέκτησε τη 8η θέση με 55 βαθμούς και το βραβείο για την καλύτερη εμφάνιση από τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, σε μια ψηφοφορία μεταξύ τους. Οι χώρες που δεν συμμετείχαν ήταν η Ιταλία, το Μαρόκο (το οποίο δεν επέστρεψε ποτέ ξανά στην Eurovision) και η Μάλτα ενώ επέστρεψαν η Γιουγκοσλαβία και το Ισραήλ. Το 1981 η Κύπρος έκανε ντεμπούτο.

Ο 28ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision διοργανώθηκε στο Μόναχο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Δυτικής Γερμανίας στις 23 Απριλίου 1983. Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Γαλλία επέστρεψαν στον διαγωνισμό. Παρουσιάστρια του διαγωνισμού ήταν η Marlene Charell, η οποία εξαιτίας των λαθών που έκανε στις εκφωνήσεις ο διαγωνισμός κράτησε για πρώτη φορά πάνω από 3 ώρες. Η Βασίλειο της Σουηδίας εκπροσωπήθηκε από την Καρόλα Χέγκβιστ με το τραγούδι Främling (Ξένος) το οποίο πήρε την 3η θέση. Το τραγούδι αυτό έγινε διασημότερο από αυτό που κέρδισε στον διαγωνισμό με την ίδια τραγουδίστρια το 1991. Ο Γάλλος Γκι Μπονέ, ο οποίος εκπροσώπησε την χώρα του για δεύτερη φορά (είχε πάρει την τέταρτη θέση στον διαγωνισμό του 1970) και πήρε την 6η θέση. Η εκπληκτική Όφρα Χάζα εκπροσώπησε το Ισραήλ με το τραγούδι Chai που είναι πλέον διαχρονικό και αγαπημένο των Eurofans. Τον διαγωνισμό κέρδισε το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου με το τραγούδι "Si La Vie Est Cadeau" (Αν η ζωή είναι δώρο) που ερμήνευσε η γαλλίδα τραγουδίστρια Κορίν Ερμές. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Κρίστη Στασινοπούλου με το τραγούδι "Μου λες", κατετάγει 14η με 32 βαθμούς.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 1985 ήταν ο 30ος του θεσμού και έλαβε χώρα στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας στις 4 Μαΐου 1985. Νικήτρια χώρα ήταν η Νορβηγία με το τραγούδι "La det swinge των Bobbysocks!". Επέστρεψαν η Ελλάδα και το Ισραήλ, ενώ αποχώρησαν η Γιουγκοσλαβία και η Ολλανδία. Την Έλλαδα εκπροσώπησε ο Τάκης Μπινιάρης με το τραγούδι "Μοιάζουμε". Κατέλαβε την 17η θέση με 15 βαθμούς.

Ο 32ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision, διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες του Βελγίου στις 9 Μαΐου 1987. Νίκησε η συμμετοχή της Ιρλανδίας. Τη χώρα εκπροσώπησε ο Τζώνι Λόγκαν με το τραγούδι "Hold me now", λαμβάνοντας 172 βαθμούς. Ακολούθησε η Δυτική Γερμανία και η Ιταλία στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Τη χρονιά εκείνη οι Bang εκπροσώπησαν την Ελληνική Δημοκρατία με το τραγούδι "Στοπ" και κατέλαβαν την 10η θέση με 64 βαθμούς και ένα δωδεκάρι από την Κύπρο. 

Ο 33ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision, διοργανώθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας στις 30 Απριλίου 1988. Νίκησε η συμμετοχή της Ελβετίας. Τη χώρα εκπροσώπησε η Σελίν Ντιον με το τραγούδι "Ne partez pas sans moi", λαμβάνοντας 137 βαθμούς. Ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βασίλειο της Δανίας στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Τη χρονιά εκείνη η Αφροδίτη Φρυδά εκπροσωπεί την Ελλάδα με το τραγούδι "Κλόουν" και καταλήγει στην 17η θέση με 10 βαθμούς. Η Κύπρος ανέστειλε τη συμμετοχή της διότι κατηγορήθηκε οτι το τραγούδι ακούστηκε νωρίτερα από την προγραμματιζόμενη ημερομηνία.

Ο 34ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision, διοργανώθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας στις 6 Μαΐου 1989. Νίκησε η συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας. Τη χώρα εκπροσωπήσανε οι Ρίβα με το τραγούδι "Rock me", λαμβάνοντας 137 βαθμούς. Ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο και το Δανίας στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Τη χρονιά εκείνη η Μαριάννα Ευστρατίου εκπροσωπεί την Ελλάδα με το τραγούδι "Το δικό σου αστέρι" και καταλήγει στην 9η θέση της κατάταξης με 56 βαθμούς και δυο δωδεκάρια από την Κύπρο και την Ελβετία.

Ο 35ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision, διοργανώθηκε στο Ζάγκρεμπ της Γιουγκοσλαβίας στις 5 Μαΐου 1990. Νίκησε η συμμετοχή της Ιταλίας. Τη χώρα εκπροσώπησε ο Τότο Κουτούνιο με το τραγούδι "Insieme:1992", λαμβάνοντας 149 βαθμούς. Ακολούθησε η Γαλλία και η Ιρλανδία στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Τη χρονιά εκείνη εκπροσώπησε την Ελλάδα ο Χρήστος Κάλλοου με το τραγούδι "Χωρίς σκοπό", που πήρε την 19η θέση με 11 βαθμούς. Το 1990 ήταν η τελευταία εμφάνιση της Δυτικής Γερμανίας, πριν τη Γερμανική επανένωση.

Ο 36ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision, διοργανώθηκε στη Ρώμη στις 4 Μαΐου 1991. Νίκησε η συμμετοχή της Σουηδίας. Τη χώρα εκπροσώπησε η Καρόλα με το τραγούδι Fångad av en stormvind, λαμβάνοντας 146 βαθμούς. Η Σουηδία ισοβάθμισε με την Γαλλία. Οι δύο χώρες είχαν τον ίδιο αριθμό 12 βαθμών αλλά η Γαλλία είχε ένα 10άρι λιγότερο όποτε και βγήκε δεύτερη. Τη χρονιά εκείνη η Σοφία Βόσσου εκπροσώπησε την Ελλάδα με το τραγούδι Άνοιξη και καταλήγει στην 13η θέση με 36 βαθμούς. Το 1991 ήταν η πρώτη εμφάνιση της Γερμανίας ως ολόκληρο κράτος, μετά τη Γερμανική επανένωση.

Ο 37ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision, διοργανώθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας στις 9 Μαΐου 1992. Νίκησε η συμμετοχή της Ιρλανδία. Τη χώρα εκπροσώπησε η Λίντα Μάρτιν με το τραγούδι "Why me?", λαμβάνοντας 155 βαθμούς. Ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο και η Μάλτα στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Τη χρονιά εκείνη εκπροσώπησε την Ελλάδα η Κλεοπάτρα με το τραγούδι Όλου του κόσμου η ελπίδα που πήρε την 5η θέση με 94 βαθμούς και δυο δωδεκάρια από την Κύπρο και την Ιταλία. Πρώτη εμφάνιση της Σεβρίας και του Μαυροβουνίου και επιστρέφει η Ολλανδία.

Ο 38ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision, διοργανώθηκε στο Μίλστριτ της Ιρλανδίας στις 15 Μαΐου 1993. Νίκησε η συμμετοχή της Ιρλανδίας. Τη χώρα εκπροσώπησε η Niamh Kavanagh με το τραγούδι "In your eyes", λαμβάνοντας 187 βαθμούς. Ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Τη χρονιά εκείνη η Καίτη Γαρμπή εκπροσωπεί την Ελλάδα με το τραγούδι "Ελλάδα, χώρα του φωτός" και καταλήγει στην 9η θέση στην τελική κατάταξη με 64 βαθμούς και ένα δωδεκάρι από την Κύπρο. Πρώτη εμφάνιση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Κροατίας και της Σλοβενίας, ενώ αποχώρησαν η Σεβρία και το Μαυροβούνιο.

Ο 39ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας στις 30 Απριλίου 1994. Εξαιτίας της μεγάλη συμμετοχής χωρών αποφασίστηκε από την EBU να μην συμμετάσχουν οι πέντε τελευταίες χώρες του προηγούμενου διαγωνισμού, έτσι δεν συμμετείχαν το Βέλγιο, η Δανία, το Ισραήλ, η Τουρκία και η Σλοβενία. Δεν συμμετείχαν ακόμα το Λουξεμβούργο και η Ιταλία. Η Πολωνία συμμετείχε στον διαγωνισμό για πρώτη φορά, και κατέλαβε την 2η θέση. Στην τελευταία πρόβα η πολωνή τραγουδίστρια ερμήνευσε το τραγούδι της στα αγγλικά, κάτι που απαγορευόταν από τους κανονισμούς, με αποτέλεσμα έξι χώρες να ζητήσουν την ακύρωση της συμμετοχής της χώρας. Αυτό δεν έγινε δεκτό καθώς έπρεπε να ζητηθεί από 13 χώρες. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον Κώστα Μπίγαλη με το τραγούδι Τρεχαντήρι καταλαμβάνοντας την 14η θέση με 44 βαθμούς. Νικήτρια του διαγωνισμού ήταν η Ιρλανδία με 226 βαθμούς που εκπροσωπήθηκε από τους Paul Harrington και Charlie McGettigan με το τραγούδι Rock 'n' Roll Kids. Εκτός από την Πολωνία, στον διαγωνισμό συμμετείχαν για πρώτη φορά η Εσθονία (24η), η Ουγγαρία (4η), η Λιθουανία (25η), η Ρουμανία (21η), η Ρωσία (9η) και η Σλοβακία (19η).

Ο 40ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision διοργανώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Δουβλίνο,  στις 13 Μαΐου 1995. Νίκησε η συμμετοχή της Νορβηγίας με το συγκρότημα των Secret Garden και το τραγούδι "Nocturne" (Νυχτερινό), λαμβάνοντας 148 βαθμούς. Ακολούθησαν η Ισπανία και η Σουηδία στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Ελίνα Κωνσταντοπούλου με το τραγούδι "Ποια προσευχή", κατέλαβε τη 12η θέση με 68 βαθμούς.

Ο 41ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision, διοργανώθηκε στις 18 Μαΐου 1996 στο Όσλο της Νορβηγίας. Νίκησε η συμμετοχή της Ιρλανδίας. Τη χώρα εκπροσώπησε η Έϊμιαρ Κουιν με το τραγούδι "The voice", λαμβάνοντας 162 βαθμούς. Ακολούθησε η Νορβηγία και η Σουηδία στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Τη χρονιά εκείνη η Μαριάννα Ευστρατίου εκπροσωπεί την Ελλάδα με το τραγούδι "Εμείς φοράμε τον χειμώνα ανοιξιάτικα" και καταλήγει στην 14η θέση στην τελική κατάταξη με 36 βαθμούς.

Ο 42ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 1997 διοργανώθηκε στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας στις 3 Μαϊου 1997. Νίκησε η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασίλειου για 5η και τελευταία ως τώρα φορά. Τη χώρα εκπροσώπησε το συγκρότημα Katrina & The Waves με το τραγούδι "Love shine a light", λαμβάνοντας 227 βαθμούς. Ακολούθησαν η Ιρλανδία και η Τουρκία στη 2η και 3η θέση αντίστοιχα. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Μαριάννα Ζορμπά με το τραγούδι "Χόρεψε", πήρε την 12η θέση με 39 βαθμούς.

Ο 43ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision διoργανώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 9 ΜαΪου 1998. Νικήτρια χώρα ήταν το Ισραήλ, που το εκπροσώπησε η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ με το τραγούδι "Diva". Την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι "Θάλασσα" και η Διονυσία Καρόκη με το τραγούδι "Μια κρυφή ευαισθησία" και κατέλαβαν την 20ή θέση, παίρνοντας μόνο 12 βαθμούς από την Κύπρο με αποτέλεσμα να αποκλειστεί η χώρα μας για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2001 ήταν ο 46ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision. Διεξήχθη στις 12 Μαΐου 2001, στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Από αυτή την χρονιά, η τηλεφωνική ψηφοφορία έγινε υποχρεωτική. Οι χώρες οι οποίες έλαβαν τις θέσεις 1-15 κέρδιζαν το δικαίωμα για συμμετοχή στην επόμενη Eurovision. 20 από τις 23 χώρες που συμμετείχαν  στα τραγούδια τους είχαν αγγλικό στίχο. Από εκείνη τη χρονιά δεν είναι υποχρεωτική η χρήση στίχου στην επίσημη γλώσσα ή στις επίσημες γλώσσες της χώρας που συμμετέχει. Αυτό είχε γίνει μία φορά στο παρελθόν το 1974. Νικήτρια χώρα υπήρξε η Εσθονία με το "Everybody" λαμβάνοντας 198 βαθμούς, ενώ η Ελλάδα κατέλαβε την 3η θέση, την υψηλότερη που είχε κερδίσει μέχρι τότε στον διαγωνισμό με το τραγούδι "Die for you" και τους Antique.

Ο 47ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision διεξήχθη στις 25 Μαΐου 2002 στο Ταλίν, πρωτεύουσα της Εσθονίας. Το ιδιαίτερο αυτής της διοργάνωσης είναι ότι νίκησε η γειτονική χώρα της Εσθονίας, η Λετονία με την Marie N και το τραγούδι "I wanna". Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Μιχάλης Ρακιντζής με το τραγούδι "S.A.G.A.P.O." και κατέκτησε την 17η θέση με 27 βαθμούς.

Ο διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision 2003 διεξήχθη στις 24 Μαΐου 2003 στη Ρίγα, πρωτεύουσα της Λεττονίας. Ήταν η 48η διοργάνωση του θεσμού και η τελευταία που διεξήχθη με το καθεστώς της μίας και μοναδικής βραδιάς, καθώς η EBU καθιέρωσε από την επόμενη χρονιά τη διαδικασία των ημιτελικών. Ήταν και η τελευταία χρονιά που κάποιες χώρες (συγκεκριμένα οι 5 που κατέλαβαν τις τελευταίες θέσεις της προηγούμενης χρονιάς) έχασαν το δικαίωμα συμμετοχής τους. Αντίθετα για πρώτη φορά στη διοργάνωση εμφανίστηκε η Ουκρανία. Οι συμμετοχές έφτασαν τις 26, οι περισσότερες ως τότε στην ιστορία της Eurovision. Μετά από μία βαθμολογία θρίλερ, όπου τρεις χώρες διεκδίκησαν με ίδιες πιθανότητες τη νίκη ως την τελευταία στιγμή, η Τουρκία έφτασε στην πρώτη και μοναδική ως τώρα νίκη της με την Σερτάμπ Ερενέρ και το τραγούδι Everyway that I can (Με όποιον τρόπο μπορώ) με 167 βαθμούς, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το Βέλγιο που μετείχε με το τραγούδι Sanomi, ερμηνευμένο σε μία επινοημένη, ανύπαρκτη γλώσσα (165 βαθμοί) και στην τρίτη θέση τη Ρωσία, η οποία εκπροσωπήθηκε από το διεθνώς δημοφιλές γυναικείο ντουέτο των t.A.T.u. (164 βαθμοί). Στον αντίποδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, στην τελευταία θέση και μάλιστα χωρίς ούτε ένα βαθμό, τερμάτισε το Ηνωμένο Βασίλειο. Παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν δύο Λετονοί καλλιτέχνες που είχαν παλιότερα εκπροσωπήσει τη χώρα τους στο διαγωνισμό, η νικήτρια της προηγούμενης χρονιάς Μαρίγια Ναούμοβα και ο Ρέναρς Κάουπερς, μέλος του συγκροτήματος Brainstorm (3η θέση το 2000). Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Μαντώ με το "Never let you go" και κατέλαβε την 17η θέση με 25 βαθμούς.

Η Eurovision 2004 ήταν ο 49ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision και έλαβε χώρα στο Abdi İpekçi Arena στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, στις 12 και 15 Μαίου 2004. Η Ουκρανίδα τραγουδίστρια Ρουσλάνα κέρδισε το διαγωνισμό με το τραγούδι "Wild Dances". Εδώ να σημειωθεί ότι αυτή ήταν η δεύτερη συμμετοχή της Ουκρανίας στο διαγωνισμό. Επίσης αυτή ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά όπου ο διαγωνισμός κερδήθηκε από γυναίκα, όπου παρουσίασε ένα τραγούδι το οποίο ήταν επεξεργασμένο (έστω και σε ορισμένα κομμάτια) από την ίδια (οι προηγούμενες δύο ήταν οι Marie N και Σερτάμπ Ερενέρ, όπου έγραψαν τα νικητήρια τους τραγούδια των διαγωνισμών του 2002 και 2003). Η 2η θέση πήγε στη Σερβία & Μαυροβούνιο στο ντεμπούτο της, η 3η στην Ελλάδα με τον Σάκη Ρουβά και το "Shake it", η 4η στην οικοδέσποινα χώρα Τουρκία, η 5η στην Κύπρο (η καλύτερη θέση της χώρας μέχρι τώρα), η 6η στην Σουηδία και η 7η στην Αλβανία (επίσης μια χώρα που έκανε το ντεμπούτο της). Το 2004 ήταν η πρώτη χρονιά που εισήχθησε ένας ημιτελικός, λόγω των αυξανόμενων συμμετοχών. Οι χώρες που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για τον τελικό, κανονικά υπολογίστηκαν ώς συμμετέχουσες χώρες, καθώς και οι ημιτελικοί είναι ένα μέρος του διαγωνισμού. 

Ο 50ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2005 διεξήχθη στις 19 και 21 Μαΐου 2005 στο Kyiv Palats Sportu στην Ουκρανία. Οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν ο Pavlo Shylko και η Maria Efrosnina. Συνολικά έλαβαν μέρος 39 χώρες και νίκησε η Ελλάδα με το "My Number One", το οποίο ερμήνευσε η Έλενα Παπαρίζου, όπου συγκέντρωσε συνολικά 230 βαθμούς. Από την πρώτη στιγμή η Ευρώπη ανέδειξε την Ελλάδα ως απόλυτο φαβορί, ενώ η Μάλτα και η Λευκορωσία ακολουθούσαν. Τελικά η Λευκορωσία κόπηκε στον ημιτελικό, αλλά η Ελλάδα νίκησε όπως όλοι ήταν σίγουροι. Επίσης είναι αξιοσημείωτο ότι το πρόγραμμα διήρκεσε 3,5 ώρες. Αυτό ήταν αποτέλεσμα της εξαιρετικά μεγάλης διαδικασίας ψηφοφορίας, όπου 39 χώρες ψήφισαν, διαβάζοντας όλους τους βαθμούς.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2006 ήταν o 51ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision, που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο στην Αθήνα στις 18 Μαΐου (για την ημι-τελικό) και στις 20 Μαΐου 2006 (για τον τελικό). Ο εθνικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας που φιλοξένησε το διαγωνισμό ήταν η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ). Το φινλανδικό συγκρότημα Lordi κέρδισε το διαγωνισμό με το τραγούδι "Hard Rock Hallelujah", που γράφτηκε από τον τραγουδιστή κ Lordi. Το "Hard Rock Hallelujah" ήταν το πρώτο hard rock τραγούδι που κέρδισε το διαγωνισμό, εφόσον η Eurovision συνδέεται συνήθως με μαλακή ποπ μουσική και Schlager. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη της Φινλανδίας στη Eurovision αφού περίμενε σαράντα πέντε χρόνια. Σημειώνεται, επίσης, ότι πέτυχε το ίδιο ποσό των βαθμών στον ημιτελικό και στον μεγάλο τελικό. Οι οικοδεσπότες του Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision στην Αθήνα ήταν ο Έλληνας τραγουδιστής Σάκης Ρουβάς, όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στη Eurovision το 2004 και το 2009, και η ελληνικο-αμερικάνα τηλεοπτική παρουσιάστρια και ηθοποιός, Μαρία Μενούνος. Στο ημιτελικό, οι οικοδεσπότες τραγούδαν το νικητήριο τραγούδι της Eurovision του 1997, "Love Shine a Light" της Κατρίνα Λέσκανιτς και του συγκροτήματος The Waves. Στην τελετή που γίνεται στη μέση του σόου, στον ημιτελικό, ο Σάκης Ρουβάς τραγούδησε το τραγούδι "Σ' έχω ερωτευθεί" στην αγγλική έκδοση "I'm in love with you". Η Έλενα Παπαρίζου, η οποία πραγματοποίησε το νικητήριο τραγούδι στο Κίεβο, επέστρεψε στη σκηνή της Eurovision στην Αθήνα. Μετά τα παραδείγματα των Σερτάμπ Ερενέρ της Ρουσλάνα τα τελευταία δύο χρόνια, τραγούδησε δύο φορές στον τελικό: το "My Number One" στην τελετή έναρξης και το τραγούδι "Mambo!" στην τελετή μέσης (που ήταν επίσης μια τεράστια επιτυχία στην Ελλάδα εκείνες τις μέρες).  Ο διαγωνισμός της Eurovision 2006 ήταν αυτός που είχε το χιλιοστό τραγούδι που παρουσιάστηκε στη Eurovision. Αυτό το τραγούδι ήταν το "Every Song Is a Cry for Love" από τον Ιρλανδό Μπράιαν Κέννεντυ στον ημιτελικό. Η Αρμενία πρωτοεμφανίστηκε στον διαγωνισμό για πρώτη φορά. Την χώρα μας εκπροσώπησε η Άννα Βίσση με το τραγούδι "Everything". Κατέλαβε την 9η θέση με 128 βαθμούς.

Ο 52ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Γιουροβίζιον 2007 διεξήχθει στο Ελσίνκι της Φινλανδίας στις 10 Μαΐου 2007 (ο ημιτελικός) και στις 12 Μαΐου 2007 (ο τελικός). Παρουσιαστές ήταν ο Μίκο Λεπιλάμπι και η Γιάανα Πέλκονεν. Νικήτρια του διαγωνισμού αναδείχτηκε η Σερβία, την οποία εκπροσώπησε η Μαρίγια Σερίφοβιτς με το τραγούδι Molitva. Η Ελλάδα κατέλαβε την 7η θέση, με το τραγούδι Yassou Maria ερμηνευμένο από τον Σαρμπέλ.

Ο 53ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2008 έγινε στο Βελιγράδι, την πρωτεύουσα της Σερβίας. Οι ημιτελικοί διεξήχθησαν στις 20 και 22 Μαΐου, και ο τελικός στις 24 Μαΐου του 2008. Παρουσιαστές του διαγωνισμού ήταν ο Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς(Željko Joksimović) και η Γιοβάνα Γιάνκοβιτς (Jovana Janković). Την έναρξη του διαγωνισμού πραγματοποίησε η νικήτρια του προηγούμενου διαγωνισμού Μαρίγια Σερίφοβιτς, με ένα πολύ πρωτοποριακό σόου, με θέμα τον γάμο σε "κάθε" έκτασή του. Στον τελικό του διαγωνισμού πρώτευσε η Ρωσία με τον Ντίμα Μπιλάν και το τραγούδι "Believe", ενώ η Ελλάδα με την Καλομοίρα και το "Secret Combination" κατέκτησε την 3η θέση. Για το 2008 αποφασίσθηκε καθολική αλλαγή της διεξαγωγής του Διαγωνισμού, θέτοντας 2 ημιτελικούς αντί για έναν, στους οποίους η νικήτρια χώρα του προηγούμενου διαγωνισμού, στην προκειμένη περίπτωση η Σερβία, και οι χρηματοδότριες χώρες, δηλαδή οι Big 4, δεν θα διαγωνίζονται και θα περνάνε απευθείας στον τελικό. Αυτές είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Σε κάθε ημιτελικό διαγωνίστηκαν 19 τραγούδια. Από αυτά τα 19 τραγούδια, τα 10 θα πέρναγαν στον τελικό. Τα 9 από αυτά τα 10 τραγούδια προκρίθηκαν βάσει του αποτελέσματος του televoting (τηλεφωνική ψηφοφορία), ενώ το 10ο τραγούδι προέκυψε από το αποτέλεσμα της βαθμολογίας των συνοδευτικών κριτικών επιτροπών. Συνολικά στον τελικό διαγωνίστηκαν 25 τραγούδια (10 από κάθε ημιτελικό, συν τα "Big 4" και τη διοργανώτρια χώρα).

Ο 54ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2009 έγινε στη Μόσχα, την πρωτεύουσα της Ρωσίας. Οι ημιτελικοί διεξήχθησαν στις 12 και 14 Μαΐου, και ο τελικός στις 16 Μαΐου του 2009. Το "Olimpiisky Indoor Arena", ο τόπος διεξαγωγής του διαγωνισμού, είναι μία από τις μεγαλύτερες εσωτερικές αίθουσες στην Ευρώπη, με συνολική χωρητικότητα 20.000 θεατών. Η Ρωσία είχε οριστεί να διοργανώσει τον διαγωνισμό μετά τη νίκη τoυ Ντίμα Μπίλαν (Дима Билан) το 2008 στο Βελιγράδι της Σερβίας. Την έναρξη του διαγωνισμού πραγματοποίησε ο νικητής της περσινής χρονιάς Ντίμα Μπιλάν, σε ένα υπερθεαματικό σόου ερμηνεύοντας το περσινό νικητήριο τραγούδι Believe. Στον τελικό του διαγωνισμού πρώτευσε η Νορβηγία με τον Αλεξάντερ Ρίμπακ και το τραγούδι "Fairytale", ενώ η Ελλάδα με τoν Σάκη Ρουβά και το "This Is Our Night" κατέκτησε την 7η θέση και 120 βαθμούς. H Νορβηγία ξεπέρασε το ρεκόρ όλων των βαθμών πετυχαίνοντας 387 βαθμούς. Την επιστροφή της έκανε η Σλοβακία, ενώ ο Άγιος Μαρίνος και η Γεωργία δήλωσαν ότι θα αποχωρήσουν από το διαγωνισμό. Η Λετονία που αρχικά είχε αποφασίσει να αποχωρήσει από το διαγωνισμό, τελικά έλαβε μέρος.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2010 ήταν ο 55ος διαγωνισμός στην ιστορία του θεσμού. Ο διαγωνισμός έγινε στο Telenor Arena, στο Όσλο της Νορβηγίας. Αυτό οφείλεται στην περσινή νίκη του Αλεξάντερ Ρίμπακ το 2009, με το τραγούδι "Fairytale",το οποίο σημείωσε ρεκόρ πόντων (387). Αυτή ήταν η τρίτη φορά που η Νορβηγία διοργανώνει το διαγωνισμό, αφού ήταν οικοδέσποινα επίσης το 1986 και το 1996. Οι ημιτελικοί διεξήχθησαν στις 25 και 27 Μαΐου 2010, ενώ ο τελικός έγινε στις 29. Η EBU ανακοίνωσε ότι το σύστημα ψηφοφορίας στους ημιτελικούς έχει αλλάξει και η τηλεψηφοφορία θα είναι ισάξια με την κριτική επιτροπή, ενώ προτάθηκε και η επιστροφή της ορχήστρας όμως αυτή η πρόταση απορρίφθηκε.Στο διαγωνισμό πήραν μέρος 39 χώρες,με τη Γεωργία να επιστρέφει και την Ανδόρρα, την Τσεχία, το Μαυροβούνιο και την Ουγγαρία να αποχωρούν. Η Λιθουανία είχε δηλώσει αποχώρηση αρχικά, όμως τελικά διαγωνίσθηκε μεταξύ των υπόλοιπων χωρών κανονικά. Οι φιναλίστ ήταν οι τέσσερις χώρες που υποστηρίζουν οικονομικά το διαγωνισμό στο μεγαλύτερο βαθμό: Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και η διοργανώτρια χώρα Νορβηγία, οι 10 χώρες από τον πρώτο ημιτελικο, oι 10 χώρες που προκρίθηκαν από το δεύτερο ημιτελικό. Από τον τελικό που διεξήχθη στις 29 Μαΐου του 2010, νικήτρια αναδείχθηκε η Γερμανία με την Lena και το τραγούδι Satellite. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γιώργος Αλκαίος & Friends με το Opa! και έλαβε την 8η θέση με 140 βαθμούς.

Ο 56ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2011 διεξήχθει στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, μετά τη νίκη της χώρας στο Όσλο με το τραγούδι "Satellite", το οποίο ερμήνευσε η Λένα και συγκέντρωσε 246 πόντους. Ήταν ο 56ος διαγωνισμός στην ιστορία του θεσμού. Οι δύο ημιτελικοί έγιναν στις 10 και 12 Μαΐου και ο τελικός πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου. Οι χώρες που διαγωνίστηκαν στον τελικό ήταν 25. Δέκα χώρες από κάθε ημιτελικό προκρίθηκαν στον μεγάλο τελικό. Συνολικά όμως, 43 ήταν οι χώρες που διαγωνίστηκαν στην Γερμανία. Νικήτρια χώρα ήταν το Αζερμπαϊτζάν με το τραγούδι "Running Scared" με 221 πόντους. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Λούκας Γιώρκας feat. Stereo Mike με το Watch my dance και πήρε την 9η θέση με 120 βαθμούς.

Ο 57ος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2012 διεξήχθει στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, μετά τη νίκη της χώρας στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας με το τραγούδι "Running Scared", το οποίο ερμήνευσαν οι Eldar Gasimov και Nigar Jamal και συγκέντρωσε 221 πόντους. Οι δυο ημιτελικοί έγιναν στις 22 και 24 Μαΐου και ο τελικός στις 26 Μαΐου. Σαράντα δύο χώρες είχαν ανακοινώσει την συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, με την επιστροφή του Μαυροβουνίου και την αποχώρηση της Αρμενίας και της Πολωνίας. Νικήτρια ήταν η Lοreen με το Euphoria και 372 βαθμούς. Αυτή ήταν η 5 νίκη της Σουηδίας. Την χώρα μας εκπροσώπησε η Ελευθερία Ελευθερίου με το "Aphrodisiac" κατακτώντας την 17η θέση με 64 βαθμούς.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2013 έλαβε χώρα στο Μάλμε του Βασιλείου της Σουηδίας, μετά την νίκη της χώρας στον Διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 2012 με το τραγούδι Euphoria, της ερμηνεύτριας Loreen. Ήταν ο 58ος Διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision. Ο πρώτος ημιτελικός διεξήχθη στις 14 Μαΐου 2013, ο δεύτερος ημιτελικός στις 16 Μαΐου 2013 και ο τελικός στις 18 Μαΐου 2013. Ο νικητής ήταν το Βασίλειο της Δανίας με το τραγούδι Only Teardrops της ερμηνεύτριας Emmelie de Forest με 281 βαθμούς. Η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν ήρθε στη 2η θέση με 234 βαθμούς, στη 3η η Δημοκρατία της Ουκρανίας με 214, στη 4η το Βασίλειο της Νορβηγίας με 191, στη 5η η Ρωσική Ομοσπονδία με 174 ενώ η Ελληνική Δημοκρατία κατάφερε να ξαναμπεί στη πρώτη δεκάδα μετά από τη περσινή της θέση και να πάρει τη 6η θέση με 152 βαθμούς με τους Koza Mostra feat Αγάθων Ιακωβίδης και το τραγούδι "Alcohol Is Free". Επίσης το Βασίλειο της Ολλανδίας κατάφερε να περάσει στο τελικό μετά από 8 χρόνια και να πάρει τη 9η θέση με 114 βαθμούς.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision 2014 ήταν o 59ος ετήσιος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision και διεξήχθη στην Κοπεγχάγη στη Δανία ως επακόλουθο της νίκης της στον προηγούμενο διαγωνισμό του 2013, με την Emmelie de Forest και το τραγούδι "Only teardrops". Αυτή ήταν η τρίτη φορά που η Δανία και η Κοπεγχάγη διοργάνωσε τον διαγωνισμό, καθώς η τελευταία ήταν το 2001, επίσης ήταν η τέταρτη φορά μέσα σε οκτώ χρόνια που μία σκανδιναβική χώρα διοργάνωσε το διαγωνισμό. 37 ήταν οι χώρες που συμμετείχαν στην Κοπεγχάγη. Στις 10 Μαΐου 2013, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου τον διοργανωτών, ο Jon Ola Sand, σχολίασε ότι ελπίζει για την επιστροφή των χωρών που απουσίαζαν από το διαγωνισμό του 2013 και ότι η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) είναι σε συζητήσεις με τις χώρες αυτές σχετικά με την ενδεχόμενη επιστροφή τους. Ο 1ος ημιτελικός έγινε στις 6 Μαΐου 2014 και ο 2ος έγινε στις 8 Μαΐου 2014, ενώ ο τελικός έγινε στις 10 Μαΐου 2014. Ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε από το δανέζικο ραδιοτηλεοπτικό DR , το οποίο είχε διορίσει την Pernille Gaardbo ως εκτελεστικό παραγωγό για το διαγωνισμό του 2014. Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Κύπρος και η Σερβία δήλωσαν ότι αποχωρούν από το διαγωνισμό, ενώ η Πορτογαλία επέστρεψε μετά από ένα χρόνο αποχής και η Πολωνία μετά από δύο χρόνια. Το Μαυροβούνιο και ο Άγιος Μαρίνος πέρασαν για πρώτη φορά στον τελικό μετά το ντεμπούτο τους το 2007 και το 2008 αντίστοιχα. Τον Διαγωνισμό κέρδισε η Αυστρία με την Κοντσίτα Βουρστ ως ερμηνεύτρια με το τραγούδι "Rise Like A Phoenix" με 290 βαθμούς. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι Freaky Fortune feat. RiskyKidd με το τραγούδι "Rise Up" που πήρε την 20η θέση με μόνο 35 βαθμούς.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2015 ήταν ο 60ός ετήσιος Διαγωνισμός Τραγουδιού Eurovision και πραγματοποιήθηκε στην Αυστρία και συγκεκριμένα στο Wiener Stadthalle της Βιέννης, μετά τη νίκη της Κοντσίτα Βουρστ το 2014 στην Κοπεγχάγη της Δανίας. Ήταν η δεύτερη φορά που η Αυστρία φιλοξένησε το διαγωνισμό μετά την νίκη της το 1966. Ο πρώτος ημιτελικός πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου 2015, ο δεύτερος στις 21 Μαΐου 2015 και ο μεγάλος τελικός στις 23 Μαΐου 2015 όπως είχε ανακοινωθεί από τις 23 Ιουλίου 2014, έπειτα από συμφωνία της EBU με τον Αυστριακό τηλεοπτικό φορέα ORF. 40 χώρες συμμετείχαν στο διαγωνισμό του 2015. Η Κύπρος επέστρεψε στον διαγωνισμό μετά από ένα χρόνο αποχής όπως και η Σερβία, ενώ η Τσεχία επέστρεψε στο διαγωνισμό ύστερα από 5 χρόνια αποχής. Η Ουκρανία αποφάσισε να μείνει εκτός διαγωνισμού για εκείνη τη χρονιά λόγω οικονομικής αναδιοργάνωσης του NTU και λόγω πολιτικών εξελίξεων με την Ρωσία. Στις 11 Φεβρουαρίου 2015 η EBU ανακοίνωσε πως στον διαγωνισμό θα κάνει ντεμπούτο η Αυστραλία, παρ'όλο που δεν ανήκει στην Ευρώπη. Τον Διαγωνισμό κέρδισε η Σουηδία με τον Μανς Ζέλμερλοου ως ερμηνευτής με το τραγούδι "Heroes" με 365 βαθμούς. Αυτή ήταν η έκτη νίκη της Σουηδίας. Η χώρα έγινε δεύτερη ως αυτή με τις περισσότερες νίκες, ακολουθούμενη από την Ιρλανδία, που έχει 7 μέχρι στιγμής. Δεύτερη βγήκε η Ρωσία με 303 βαθμούς, ενώ τρίτη η Ιταλία με 292 βαθμούς. Μετά από αρκετά χρόνια, ένα τραγούδι βγήκε στις πρώτες τρεις χώρες που δεν είχαν αγγλικό στίχο. Η Αυστρία και η Γερμανία έλαβαν 0 βαθμούς κάτι το οποίο είχε να γίνει σε τελικό, από το 2003. Την Ελλάδα εκπροσώπησε η Μαρία Έλενα Κυριάκου με το τραγούδι "One Last Breath". Η χώρα μας πήρε την 19η θέση με 23 βαθμούς.

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2016 ήταν o 61ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision. Διεξήχθει στη Σουηδία για έκτη φορά μετά τη νίκη του Μανς Ζέλμερλοου με το τραγούδι "Heroes" στο διαγωνισμό του 2015 στη Βιέννη της Αυστρίας. Στις 8 Ιουνίου 2015, ο τηλεοπτικός φορέας της Σουηδίας, SVT, ανακοίνωσε ότι χώρος διεξαγωγής του διαγωνισμού θα είναι η Ericsson Globe Arena, στη Στοκχόλμη στις 10,12 και 14 Μαϊου. Ήταν η τρίτη φορά που ο διαγωνισμός διεξήχθη στη Στοκχόλμη, έπειτα από το 1975 και το 2000, με τον τελευταίο επίσης να έχει διεξαχθεί στην Ericsson Globe.  42 χώρες συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Η Κροατία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Ουκρανία και η Βουλγαρία επέστρεψαν στο διαγωνισμό μετά από 3,4,1 και 3 χρόνια απουσίας αντίστοιχα. Η Πορτογαλία αποχώρησε από το διαγωνισμό με σκοπό να βελτιώσει το σύστημα εθνικής επιλογής της και αναμένεται να επιστρέψει το 2017. Η Ρουμανία αποκλείστηκε από τον διαγωνισμό, όπου ήταν να πάει με το τραγούδι "Moment Of Silence" του Οβίντιου Αντόν (Ovidiu Anton), λόγω υπέρογκων χρεών προς την EBU. Αυτή την χρονιά, έγινε η μεγαλύτερη αλλαγή στο σύστημα ψηφοφορίας από το διαγωνισμό του 1975 όπου παρουσιάστηκε το σύστημα με τους βαθμούς 1-8, 10 & 12. Υπήρχαν δύο σετ βαθμών, ένα της κριτικής επιτροπής και ένα του κοινού, δηλαδή κάθε χώρα έδωσε τους βαθμούς της κριτικής επιτροπής και του κοινού ξεχωριστά με το σύστημα βαθμών 1-8, 10 και 12. Νικήτρια αναδείχθηκε η Ουκρανία με 534 πόντους με το τραγούδι "1944" το οποίο το ερμηνεύει η Τζαμάλα. Ο διαγωνισμός μεταδόθηκε ζωντανά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τσεχία πέρασε στον μεγάλο τελικό για πρώτη φορά ενώ, η Βοσνία και η Ελλάδα αποκλείστηκαν στους ημιτελικούς για πρώτη τους φορά με την Ελλάδα, να απουσιάζει τελευταία φορά από τον τελικό το 2000. Την χώρα μας εκπροσώπησαν οι Argo με το "Utopian Land". Η Βουλγαρία πήρε την καλύτερη θέση που έχει λάβει από το ντεμπούτο της (4η), η οποία εκπροσωπήθηκε από την Poli Genova με το "If love was a crime". Ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ τραγούδησε ζωντανά στην σκηνή ως guest κάποιες από τις επιτυχίες του ενώ, ο διαγωνισμός έκανε νέο ρεκόρ τηλεθέασης με 204 εκατομμύρια τηλεθεατές (5 εκατομμύρια επιπλέον από τον τελευταίο διαγωνισμό το 2015).

Ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision 2017 ήταν ο 62ος διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision. Διεξήχθη στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο στο Κίεβο της Ουκρανίας μετά τη νίκη της Jamala με το τραγούδι "1944", στη Στοκχόλμη το 2016. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στο Κίεβο, μετά το 2005, και ήταν ο τέταρτος διαγωνισμός Eurovision μετά τον Διαγωνισμό Παιδικού Τραγουδιού Eurovision το 2009 και το 2013. Οι τελικές ημερομηνίες για τους δύο ημιτελικούς και για τον τελικό ήταν 9, 11 και 13 Μαΐου 2017, αντίστοιχα. 42 χώρες συμμετείχαν στον διαγωνισμό του 2017. Η Πορτογαλία και η Ρουμανία επέστρεψαν στον διαγωνισμό, έπειτα από ένα χρόνο απουσίας, ενώ η Βοσνία Ερζεγοβίνη αποχώρησε. Η Ρωσία αποχώρησε επίσης από τον διαγωνισμό στις 13 Απριλίου 2017, ύστερα από την απόφαση των Ουκρανικών αρχών να αποκλείσουν την φετινή της εκπρόσωπό, Yulia Samoylova, να εισέλθει στην χώρα επειδή αποκαλύφθηκε πως η καλλιτέχνιδα είχε εισέλθει στην Κριμαία, χωρίς την άδεια των αρχών και αφού είχε ήδη καταληφθεί από την Ρωσία το 2014. Η EBU καταδίκασε τις πράξεις της Ουκρανίας. Τον διαγωνισμό νίκησε η Πορτογαλία η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Σαλβαντόρ Σομπράλ και το τραγούδι "Amar Pelos Dois" (Αγάπη και για τους δύο από μας). Αυτή είναι η πρώτη νίκη της Πορτογαλίας στο διαγωνισμό ακόμα και η πρώτη της φορά στην πεντάδα, στα 53 χρόνια της συμμετοχής της. Κατατάσσοντας την ως την χώρα με τις περισσότερες συμμετοχές και να πετυχαίνει την πρώτη νίκη της φέτος μετά από πολλά χρόνια, στην ιστορία του διαγωνισμού. Είναι επίσης το πρώτο νικητήριο τραγούδι του διαγωνισμού που είναι γραμμένο εξ' ολοκλήρου στα Πορτογαλικά, με την τελευταία συμμετοχή που να έχει κερδίσει τον διαγωνισμό και να μην είναι στα Αγγλικά, αυτή της Σερβίας το 2007 με το "Molitva". Οι χώρες που έκαναν φέτος το τοπ 3, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Μολδαβία πέτυχαν την πιο υψηλή τους θέση που έχουν πάρει ποτέ στην ιστορία του διαγωνισμού μέχρι σήμερα. Την χώρα μας εκπροσώπησε η Demy με το τραγούδι των Δημήτρη Κοντόπουλου, Romy Papadea & John Ballard "This is love". Διαγωνίστηκε στον ά ημιτελικό, πήρε το εισητήριο για τον μεγάλο τελικό και κατατάγηκε 19ο με 77 βαθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.