Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Σαν σήμερα 21/03 στις τέχνες...

Σαν σήμερα στις τέχνες...


1685: Ο Γερμανός συνθέτης και οργανίστας της Μπαρόκ περιόδου Johann Sebastian Bach (1685-1750) γεννιέται στο Eisenach της Γερμανίας. 

1904: Γεννιέται στην Χαλκίδα ο μουσικοσυνθέτης Νίκος Σκαλκώτας.

1921: Γεννιέται στη Θεσσαλονίκη ο Μανώλης Χιώτης. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους μουσικοσυνθέτες του Λαϊκού τραγουδιού και σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού που εισήγαγε την τέταρτη -διπλή- χορδή στο μπουζούκι.
Περισσότερα για την βιογραφία του εδώ: Μανώλης Χιώτης

1944: Γεννιέται στην Ουαλία του Ηνωμένου Βασιλείου ο Timothy Dalton, ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, γνωστός κυρίως για την ενσάρκωση του ρόλου του Τζέιμς Μποντ το 1987 και το 1989.

1950: Ο Βρετανός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός, ιδρυτικό μέλος του rock συγκροτήματος Supertramp, Roger Hodgson (Charles Roger Pomfret Hodgson) γεννήθηκε στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας. 

1958: Γεννιέται στο Λονδίνο ο Gary Oldman,  άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, γνωστός για ρόλους κακών και χωρίς ηθική χαρακτήρων. Είναι πιο γνωστός για το ρόλο του Δράκουλα στην ομώνυμη ταινία του Φράνσις Φορντ Κόπολα από τα 1992, ενώ άλλες γνωστές ταινίες στις οποίες εμφανίστηκε είναι Το Πέμπτο Στοιχείο, Αληθινή Αγάπη, Λεόν, Batman Begins και η σειρά ταινιών Χάρι Πότερ. Έχει επίσης υποδυθεί αρκετούς διάσημους σε βιογραφικές ταινίες, όπως τους Τζο Όρτον, Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Πόντιο Πιλάτο και ειδικά τον Σιντ Βίσιους στην ταινία του 1986 Σιντ και Νάνσι, ερμηνεία που χαρακτηρίστηκε από το Premiere Magazine ως μια από τις εκατό καλύτερες όλων των εποχών. Το 2012 έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία Κι ο Κλήρος Έπεσε στον Σμάιλι (Tinker Tailor Soldier Spy, 2011).

1961: Στη σκηνή του Κάβερν Κλαμπ του Λίβερπουλ ανεβαίνει για πρώτη φορά ένα άγνωστο συγκρότημα με το περίεργο όνομα... «Beatles».

1962: Γεννιέται στην Νέα Υόρκη ο Matthew Broderick,  αμερικανός ηθοποιός και τραγουδιστής, γνωστός κυρίως για τους ρόλους του στον κινηματογράφο, αλλά βραβευμένος με βραβεία Tony για δύο θεατρικές παραστάσεις: Β΄ ρόλου για το Brighton Beach Memoirs (1983) και καλύτερου ηθοποιού σε μιούζικαλ για το How to Succeed in Business Without Really Trying (1995). Μέχρι σήμερα ο Μπρόντερικ παραμένει ο νεότερος νικητής (21 ετών) βραβείου Tony β΄ ρόλου στην ιστορία.

1970: Πεθαίνει στην Αθήνα ανήμερα των γενεθλίων του σε ηλικία 69 ετών ο Μανώλης Χιώτης.

1983: Το Βρετανικό progressive/rock συγκρότημα Pink Floyd κυκλοφορεί το δέκατο στούντιο άλμπουμ του με τίτλο "The Final Cut". Είναι η τελευταία κυκλοφορία του γκρουπ με τραγουδιστή τον Roger Waters, ο οποίος υπογράφει και όλα τα τραγούδια του άλμπουμ. 

1991: Ο άνθρωπος που κατασκεύασε και έκανε τις κιθάρες Fender γνωστές σε ολόκληρο το πλανήτη, ο Ελληνοαμερικανικός Leo Fender (Clarence Leonidas Fender 1909-1991) απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών στο Ione της Καλιφόρνια από την νόσο του Πάρκινσον. 

1994: Ο Bruce Springsteen βραβεύεται με Όσκαρ Τραγουδιού για το "Streets of Philadelphia", το τραγούδι της ταινίας Φιλαδέλφεια με τον Tom Hanks.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.