Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Σαν σήμερα 29/03 στις τέχνες...

Σαν σήμερα στις τέχνες...

1553: Γεννιέται ο κρητικός ποιητής Βιτσέντζος Κορνάρος. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της κρητικής λογοτεχνίας, συγγραφέας του αφηγηματικού ποίηματος Ερωτόκριτος και πιθανώς του θρησκευτικού δράματος Η Θυσία του Αβραάμ.

1871: Εγκαινιάζεται το θέατρο Άλμπερτ Χωλ του Λονδίνου από τη βασίλισσα Βικτόρια. Με την καθιερωθείσα ονομασία Άλμπερτ Χωλ φέρεται η περισπούδαστη και ιστορική αίθουσα συναυλιών στο Λονδίνο, της οποίας η επίσημη ονομασία της είναι Βασιλική Αίθουσα Αλβέρτου. Πρόκειται για ένα ιστορικό κτήριο σχήματος ροτόντας που βρίσκεται στην περιοχή του νοτίου Κένσινγκτον, γνωστότερη ως Αλβερτόπολη. Η ολοκλήρωση του οικοδομήματος και η έναρξη λειτουργίας του αν και υπολογίστηκε για την ημέρα των Χριστουγέννων του 1870, τελικά η τελετή των εγκαινίων έγινε στις 29 Μαρτίου του 1871 στο όνομα της Βασίλισσας με εναρκτήριο λόγο του πρίγκιπα Εδουάρδου. Το Άλμπερτ Χωλ έχει διαβαθμιστεί στη πρώτη κατηγορία των διατηρητέων κτιρίων της Αγγλίας και η αίθουσά του θεωρείται μία από τις σημαντικότερες και δημοφιλέστερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου και ίσως με τη μεγαλύτερη χρηστικότητα ιστορικών κτιρίων. Αφαιρούμενης της απλής τουριστικής επισκεψιμότητας σχεδόν καθημερινά δίδονται παραστάσεις, ή πραγματοποιούνται εκθέσεις, ομιλίες, συνέδρια κ.λπ. όπως και τα γνωστά κοντσέρτα του BBC που ετησίως φθάνουν κατά μέσο όρο τις 350.

1943: Γεννιέται ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου νωστός διεθνώς ως Vangelis. Έχει επηρεάσει την ανάπτυξη διαφορετικών μουσικών ειδών, ενώ θεωρείται πρωτεργάτης του ηλεκτρονικού ήχου. Είναι βραβευμένος με Όσκαρ για την μουσική στην ταινία Οι Δρόμοι της Φωτιάς το 1982. Επίσης έχει επενδύσει μουσικά πλήθος άλλων κινηματογραφικών ταινιών όπως: Blade Runner, 1492: Χριστόφορος Κολόμβος, Αλέξανδρος, Ελ Γκρέκο κ.α. Έχει συνεργαστεί με τον Ντέμη Ρούσο, την Ειρήνη Παππά, και τον Γιον Άντερσον. Το 1997 σκηνοθέτησε την τελετή έναρξης του 6ου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ανοιχτού Στίβου της IAAF που πραγματοποιήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας, Tο έργο του Μυθωδία επελέγη από τη ΝΑΣΑ ως η επίσημη μουσική για την αποστολή της: 2001 Οδύσσεια στον Άρη. Ενώ το 2002 δημιούργησε την επίσημη μουσική για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2002 στις χώρες Κορέα - Ιαπωνία.

1957: Γεννιέται ο Γάλλος ηθοποιός Christopher Lambert, ο οποίος έγινε γνωστός μέσα από τις ταινίες "Ο θρύλος του Ταρζάν" και "Χάιλάντερ".

1959: Στους αμερικανικούς κινηματογράφους κάνει πρεμιέρα μία από τις πιο διάσημες ταινίες του Χόλιγουντ, το φιλμ "Μερικοί το προτιμούν καυτό", με τη Μέριλιν Μονρό, τον Τόνι Κέρτις και τον Τζακ Λέμον.

1960: Γεννιέται ο Γιου Νέσμπε (Jo Nesbo), διάσημος Νορβηγός συγγραφέας. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως χρηματιστής και δημοσιογράφος. Το 1997 κυκλοφόρησε το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο The Bat (Η νυχτερίδα), το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Χάρι Χόλε. Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του, βλέπει τα βιβλία του να ξεπερνούν τα 33.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως σε πωλήσεις και να εκδίδονται σε περισσότερες από 40 χώρες.  Έχει τιμηθεί με τα πιο έγκυρα βραβεία, όπως τα Riverton Prize (1997), Glass Key (1998), Booksellers’ Prize (2000 και 2007), καθώς και με τις υψηλότερες διακρίσεις στη χώρα του. Το μυθιστόρημά του Νέμεσις ήταν υποψήφιο για το βραβείο Edgar Allan Poe (2010). Για να διαβάσετε περισσότερα κάνετε "click" ΕΔΩ

1964: Γεννιέται η Αυστραλή ηθοποιός και σούπερ μοντέλο Elle Macpherson, γνωστή στον κόσμο της πασαρέλας ως "Το Κορμί".

1966: Ο Mick Jagger τραυματίζεται, όταν κατά τη διάρκεια συναυλίας των Rolling Stone στη Μασσαλία ένας θεατής του πετάει μία καρέκλα. Ο Τζάγκερ θα κάνει οκτώ ράμματα.

1968: Γεννιέται η Νεοζηλανδή ηθοποιός Lucy Lawless, ιδιαίτερα γνωστή από την τηλεοπτική πολεμική σειρά Ζήνα, όπου κατείχε τον ομώνυμο ρόλο.

1969: Οι John Lennon και Yoko Ono, Black Sabbath, The Crazy World Of Arthur Brown, Curved Air, J.J. Jackson's Dilemma, Shy Limbs, Spontaneous Music Ensemble, Sunflower Brass Band και Toe Fat, παίρνουν μέρος στις συναυλίες του Πασχαλιάτικου Φεστιβάλ στο Μπίθναλ Γκριν του Λονδίνου.

1969: Διεξάγεται ο 14ος Διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision στην Ισπανία. Στην πρώτη θέση ισοβαθμούν τέσσερα τραγούδια και παίρνουν όλα το πρώτο βραβείο. Είναι: «Un Jour, un enfant» (Μια μέρα, ένα παιδί), με ερμηνεύτρια τη Φρίντα Μποκαρά που εκπροσωπεί τη Γαλλία, «De Troubadour» (Ο Τροβαδούρος) με τη Λένι Κουρ που εκπροσωπεί την Ολλανδία, «Vivo Cantado» (Ζω για να τραγουδώ) με τη Σαλομέ που εκπροσωπεί την Ισπανία και «Boom Bang-a Bang» με τη Λούλου που εκπροσωπεί τη Μ. Βρετανία.

1975: Και τα έξι άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει οι Led Zeppelin βρίσκονται στα 100 πρώτα του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών, με το "Physical Graffiti" στο No1.

1980: Ιδρύεται στην καρδιά της Νέας Υόρκης ελληνικό πολιτιστικό κέντρο.

1982: Πεθαίνει ο Carl Orff, Γερμανός συνθέτης και μουσικοπαιδαγωγός του 20ού αιώνα. Από τα πλέον γνωστά έργα του είναι η καντάτα Carmina Burana, γραμμένη το 1937 για σολίστες, χορωδίες και μεγάλη ορχήστρα.

1990: Οι δισκογραφικές εταιρίες συμφωνούν στην τοποθέτηση σε δίσκους, κασέτες και CD, ειδικής ετικέτας, που θα αναφέρει, ότι περιέχουν υβριστικούς στίχους.

1999: Πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής της τζαζ, Joe Williams.

2005: Πεθαίνει ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Έλληνες ποιητές τιμημένος με τρία κρατικά βραβεία, ο Μίλτος Σαχτούρης. Ο Σαχτούρης αν και επηρεάστηκε από τον υπερρεαλισμό (ενσωμάτωσε ευρηματικά πολλά στοιχεία από τον ευρωπαϊκό και τον ελληνικό υπερρεαλισμό) δεν αφομοιώθηκε απ' αυτόν. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι ξέφυγε από αυτόν αποκτώντας μια καθαρά προσωπική φωνή. Μπορεί όμως με ευκολία να χαρακτηριστεί ποιητής του παραλόγου και του συμβολισμού. Η γλώσσα των ποιημάτων του είναι ελλειπτική, λιτή, τραγική, σκυθρωπή και σοβαρή. Επίσης η ποίησή του ως προς τη δομή είναι ενιαία, δηλαδή εμπειρίες οι οποίες συνεχώς αναπαράγονται με μια κυκλική φορά, ενώ διακρίνει κανείς μια έντονη εικονοποιία. Ανήκει στην πρώτη μεταπολεμική γενιά, είναι ένας πρωτοποριακός ποιητής, με αντοχή στο χρόνο.Τα ποιήματά του είναι εμπνευσμένα από την περίοδο της κατοχής και της μεταπολεμικής εποχής και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες όπως Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ρωσικά, Ιταλικά, Ολλανδικά, Ισπανικά, Πολωνέζικα. Ποιήματα του διδάσκονται σε σχολεία και πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έτεινε προς τον Αριστερό χώρο, χωρίς όμως να είναι απόλυτα αριστερός, όπως είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

2007: Ο Bono των U2 γίνεται επίτιμος ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας σε τελετή στο Δουβλίνο, αλλά όχι ιππότης και σερ, επειδή δεν είναι βρετανός πολίτης.

2011: Πεθαίνει ο Ιάκωβος Καμπανέλλης ο οποίος ήταν Έλληνας θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός. Από τα θεατρικά του έργα τα πλέον γνωστά είναι Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια, Έβδομη μέρα της δημιουργίας, Η Αυλή των θαυμάτων, Ηλικία της νύχτας, Παραμύθι χωρίς όνομα, Γειτονιά των Αγγέλων, Βίβα Ασπασία, Οδυσσέα γύρισε σπίτι, Αποικία των τιμωρημένων, Το μεγάλο μας τσίρκο, Ο εχθρός λαός και Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.