Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Σαν σήμερα 27/03 στις τέχνες...

Σαν σήμερα στις τέχνες...
1797: Γεννιέται ο Γάλλος ποιητής ρομαντικός Άλφρεντ ντε Βινί (Alfred Victor, Comte de Vigny), μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από υψηλόφρονα στωικισμό, πλούσιο σε συμβολισμούς και προαναγγέλλει την γραφή των Μπωντλαίρ, Βερλαίν και Μαλλαρμέ. Δύο από τα ωραιότερα ποιήματα του ντε Βινύ, La mort du loup (Ο θάνατος του λύκου) και Le Mont des Oliviers (Το όρος των Ελαιών) μετέφρασαν ο Άρης Δικταίος και ο Μαρίνος Σιγούρος αντίστοιχα. Ο πρώτος στην "Ανθολογία Παγκοσμίου Ποιήσεως" και ο δεύτερος στην "Παγκόσμιο Ποιητική Ανθολογία".


1897: Γεννιέται η Gloria Swanson, Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου και παραγωγός. Περισσότερο γνωστή, όμως, είναι για τον ρόλο της στην περίφημη ταινία του Χόλιγουντ, Η Λεωφόρος της Δύσης, ως Norma Desmond. Κατά τη δεκαετία του 1930, έχασε τη δημοτικότητα που είχε, κι έτσι ασχολήθηκε με το θέατρο και αργότερα με την τηλεόραση. Η Swanson ξεκίνησε την καριέρα της στον βωβό κινηματογράφο, ενώ συμμετείχε και στον ομιλούντα. Κυρίως, υπό τη σκηνοθεσία του Αμερικανού πρωτοπόρου σκηνοθέτη Σέσιλ Ντε Μιλ. Το 1929, στην 1η Τελετή Όσκαρ, υπήρξε υποψήφια για Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου, βραβείο που δεν πήρε ποτέ και που υπήρξε άλλες δύο φορές υποψηφία. Ωστόσο, το 1950, έλαβε Χρυσή Σφαίρα, στην ιδία κατηγορία, για το Η Λεωφόρος της Δύσης.

1924: Γεννήθηκε η Αμερικανίδα jazz τραγουδίστρια Sarah Vaughan (Sarah Lois Vaughan 1924-1990). Για το άλμπουμ της "Sarah Vaughan with Clifford brown" (1955) και το τραγούδι "If You Could See Me Now" (1946) τιμήθηκε με το βραβείο Grammy Hall of Fame, το οποίο δίνεται σε ηχογραφήσεις άνω των 25 ετών οι οποίες έχουν ιστορική σημασία και σπουδαιότητα. Συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες ερμηνεύτριες της τζαζ, μαζί με την Έλα Φιτζέραλντ και την Μπίλι Χόλιντεϊ. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της έπειτα από μία επιτυχημένη συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό θεατρικών ταλέντων και την περίοδο 1944-45 εμφανιζόταν με ένα από τα πιο διάσημα ονόματα της τζαζ εκείνη την εποχή, τον Ερλ Χάινς. Συνεργάστηκε για λίγα χρόνια με τον Μπράιαν Εκστάιν και αργότερα ηχογράφησε πάρα πολλά τραγούδια με τους πιο διάσημους τζαζ μουσικούς. Η φωνή της ήταν αρκετά πλούσια, ενώ σε πολλές ερμηνείες της αναδεικνύεται η μεγάλη κλίμακα των φωνητικών της ικανοτήτων.

1940: Κάνει πρεμιέρα η πρώτη αμερικανική ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ, "Ρεβέκκα". Βραβευμένη με με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Το κινηματογραφικό αυτό έργο, παραγωγής του Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ, αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Δάφνη Ντι Μωριέ, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Λόρενς Ολίβιε, Τζόαν Φοντέιν και Τζούντιθ Άντερσον. Προτάθηκε για 11 βραβεία Όσκαρ, κέρδισε δύο κι αποτελεί τη μοναδική ταινία του Χίτσκοκ που κατάφερε να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο, καθώς και την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα στο Χόλιγουντ. Ο Χίτσκοκ ήταν για πρώτη φορά στη λίστα των υποψηφίων για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, αλλά το βραβείο πήγε στο Τζον Φορντ για την ταινία Τα σταφύλια της οργής. Ο μετρ της αγωνίας θα υπήρξε άλλες πέντε φορές υποψήφιος, χωρίς επιτυχία και το 1967 η ακαδημία του παραχώρησε το τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά του στον κινηματογράφο. Η ταινία άνοιξε την πρώτη τελετή του Διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου το 1951.

1940: Δημιουργείται ένα κομμάτι της ελληνικής βιομηχανίας κινηματογράφου, τα στούντιο Σκούρας Φιλμ και Αθήνα Φιλμ.

1942: Τελειώνει η ραδιοφωνική δραματική σειρά "Myrt and Marge", που κράτησε παρέα στους Αμερικανούς ακροατές 11 χρόνια.

1950: Γεννιέται ο Tony Banks, μουσικός του συγκροτήματος "Genesis".

1952: Ξεκινά τη λειτουργία της η δισκογραφική εταιρία Sun, που φιλοξένησε στους κόλπους της καλλιτέχνες, όπως ο Elvis Prisley και ο Carl Perkins.

1955: Γεννιέται ο τραγουδιστής Λευτέρης Πανταζής.Το πραγματικό του όνομα είναι Λευτέρης Παγκοζίδης. Θεωρείται ένα από τα εμπορικότερα ονόματα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, με 27 προσωπικούς δίσκους και 13 συλλογικούς. Από αυτούς 30 έγιναν πλατινένιοι ενώ και οι 40 έχουν γίνει χρυσοί. Το σύνολο των πωλήσεων δίσκων και cd φτάνει γύρω στα 4.000.000. Πολύ συχνά δίνει συναυλίες στην Ελλάδα αλλά και στους ομογενείς του εξωτερικού. Έχει διατελέσει πρόεδρος του ποδοσφαιρικού τμήματος του Πανιωνίου.

1958: Η  CBS Records ανακοινώνει την πιο πρόσφατη ανακάλυψη των εργαστηρίων της που ασχολούνται με τον ήχο. Αφορά τον στερεοφωνικό ήχο, που όταν παίζεται σε ένα συμβατό φωνόγραφο στέλνει ήχο μέσω δύο καναλιών αντί ενός. Μια ανακάλυψη που άλλαξε τα πάντα γύρω από τον ήχο όσον αφορά την εγγραφή του.

1963: Γεννιέται ο Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός του κινηματογράφου Quentin Tarantino. Γεννήθηκε στο στο Νόξβιλ του Τενεσί. Έγινε γνωστός στην αρχή της δεκαετίας του '90 ως ο μοντέρνος δημιουργός που με τις μη γραμμικές ιστορίες του, αξιομνημόνευτους διαλόγους και ωμή βία, έφερε νέες ιδέες στα συνηθισμένα αρχέτυπα των αμερικανικών ταινιών. Είναι ένας από τους πιο διάσημος νέους σκηνοθέτες, που βρίσκονταν πίσω από την επανάσταση του ανεξάρτητου κινηματογράφου της δεκαετίας του '90, πασίγνωστος για την γρήγορη ομιλία του, τις γνώσεις του για όλες τις εξελίξεις στον χώρο του κινηματογράφου καθώς και για τις εγκυκλοπαιδικές του γνώσεις γύρω από τον κλασικό αλλά και πειραματικό κινηματογράφο. Μία από τις πιο γνωστές ταινίες του είναι το Pulp Fiction, με τους Τζον Τραβόλτα, Ούμα Θέρμαν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Μπρους Γουίλις, Τιμ Ροθ, Ροζάννα Αρκέτ και Κρίστοφερ Γουόκεν, το οποίο βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1994. Η ταινία προτάθηκε για επτά Όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου. Όπως και άλλοι διάσημοι σκηνοθέτες, ο Ταραντίνο εμφανίζεται σε μικρούς ρόλους σε κάποιες ταινίες του, με πιο χαρακτηριστικούς στο Pulp Fiction και το Reservoir Dogs.

1970: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, στιχουργός, παραγωγός και ηθοποιός Mariah Carey. Το 1990, έπειτα από την καθοδήγηση του Τόμυ Μοτόλα, της Columbia Records, κυκλοφόρησε το πρώτο ομώνυμο στούντιο άλμπουμ της, το οποίο έγινε πολύ-πλατινένιο. Από το ίδιο άλμπουμ κυκλοφόρησαν τέσσερα σίνγκλς: Vision of Love, Love Takes Time,Someday, I Don't Wanna Cry και There's Got to Be a Way, όπου και τα τέσσερα κατέκτησαν την κορυφή στις ΗΠΑ Billboard Hot 100 chart. Το 1993 ακολουθεί ο γάμος της με τον Τόμυ Μοτόλα και η επιτυχία της συνεχίζεται με τα μεγάλα hits Emotions (1991), Music Box (1993), και Merry Christmas (1994) τα οποία την κατέστησαν ως την καλλιτέχνη με τις υψηλότερες πωλήσεις στην Columbia Records. Το άλμπουμ της (Daydream) το 1995 έμεινε στην ιστορία της μουσικής αφού το δεύτερο σίνγκλ από το άλμπουμ One Sweet Day, ντουέτο με τους Boyz II Men, έσπασε κάθε ρεκόρ και παρέμεινε στην κορυφή του Billboard Hot 100 chart για 16 εβδομάδες. Ακόμα παραμένει το μακροβιότερο #1 τραγούδι στην ιστορία των Αμερικάνικων charts. Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του άλμπουμ, η Μαράια άρχισε να αποκλίνει από το R'n'B και Pop ύφος που διατηρούσε μέχρι έκτοτε και σιγά-σιγά μετατοπίζεται στην Hip-Hop. Αυτή η αλλαγή της ήταν φανερή με την κυκλοφορία του άλμπουμ (Butterfly) 1997, κατά την οποία χώρισε από τον Τόμυ Μοτόλα.
Το 2000 η Μαράια φεύγει από την Columbia Records και υπογράφει συμβόλαιο με την Virgin Records έναντι $100 εκατομμυρίων δολαρίων. Το 2001 πριν την από την κυκλοφορία της πρώτης της ταινίας, (Glitter) όπου συμμετείχε, η Μαράια εισάγεται σε κλινική, έπειτα από σωματικό και συναισθηματικό σοκ που υπέστη λόγω σοβαρής εξάντλησης. Η ταινία απέσπασε χαμηλές κριτικές το οποίο την οδήγησε στην εξαγορά του δισκογραφικού της συμβολαίου για $50 εκατομμύρια δολάρια, με αποτέλεσμα την πτώση της καριέρας της. Το 2002 υπογράφει δισκογραφικό συμβόλαιο πολλών εκατομμυρίων δολαρίων με την Island Records, μετά από μια αποτυχημένη περίοδο στην καριέρα της και επιστρέφει στην κορυφή των charts με το άλμπουμ της ( The Emancipation of Mimi) 2005. Το δεύτερο σινγκλ, από το ίδιο άλμπουμ, με τίτλο We Belong Together έγινε το πιο επιτυχημένο σινγκλ της των 00's και αργότερα ανακηρύχθηκε Το Τραγούδι της Δεκαετίας από το περιοδικό Billboard. H Mαράια για άλλη μια φορά, τόλμησε να δοκιμάσει τις υποκριτικές της ικανότητες με την συμμετοχή της στην ταινία (Precious) 2009, από την οποία και απέσπασε το βραβείο Breakthrough Performance Award στο Palm Springs International Film Festival, την Black Reel και την NAACP Image Award.
Με την καριέρα της να μετράει ήδη δύο δεκαετίες στον χώρο της μουσικής η Μαράια έχει πουλήσει πάνω από 200 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, καθιστώντας την ανάμεσα στους καλλιτέχνες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Το 1998 ανακηρύχθηκε η καλλιτέχνιδα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις για την δεκαετία του '90 στα World Music Awards. Η Μαράια επίσης ανακηρύχθηκε ως η καλύτερη γυναίκα καλλιτέχνης της χιλιετηρίδας το 2000. Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ένωση Δισκογραφικών Εταιρειών Recording Industry Association of America, είναι η 3η γυναίκα καλλιτέχνης με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ με πωλήσεις που φτάνουν τα 63,5 εκατομμύρια πιστοποιημένα αντίτυπα. Με την κυκλοφορία του Touch My Body 2008, η Μαράια απέκτησε το 8ο #1 σίνγκλ της στις ΗΠΑ, περισσότερο από κάθε άλλο καλλιτέχνη. Το 2012 η Μαράια βρέθηκε 2η στη λίστα του VH1 με τις 100 Καλύτερες Γυναίκες στη Μουσική. Εκτός από τις εμπορικές της επιτυχίες, η Μαράια έχει κερδίσει 5 Βραβεία Γκράμμυ, 17 World Music Awards, 11 American Music Awards και 31 Billboard Music Awards. Σύμφωνα με το Guinness World Records την αποκαλούν ως υπέρτατο αηδόνι και είναι δημοφιλής για την έκταση στο βάθος της φωνής της, η οποία φθάνει τις 5 οκτάβες και χαρακτηρίζεται ως μέση υψίφωνος με μελισματικό στυλ και την ιδιαίτερη ικανότητα της να σφυρίζει ηχητικά.

1972: O Έλβις Πρίσλεϊ ηχογραφεί το τραγούδι Burning Love, που υπήρξε η τελευταία μεγάλη επιτυχία του.

1973: O Μάρλον Μπράντο αρνείται το Όσκαρ για την ταινία "Ο Νονός", σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμπεριφορά του Χόλιγουντ απέναντι στους ερυθρόδερμους. Στη τελετή το αγαλματάκι παραλαμβάνει η Ινδιάνα, Σατσίν Λίτλφεδερ και διαβάζει μήνυμα του Μπράντο.

1984: Η Cyndi Lauper κυκλοφορεί το single "Time After Time". Στις 9 Ιουνίου θα σκαρφαλώσει στο Νο1 του Billboard Hot 100 όπου θα παραμείνει για δύο εβδομάδες. Είναι το πιο εμπορικό της τραγούδι μετά το "Girls Just Want to Have Fun", τα οποία είναι μέρος του πρώτου στούντιο άλμπουμ της τραγουδίστριας με τίτλο "She’s So Unusual" που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1983. Μέχρι το 2002 οι πωλήσεις του άλμπουμ παγκοσμίως είχαν ξεπεράσει τα εννέα εκατομμύρια αντίτυπα. Γνωστές επιτυχίες του άλμπουμ: "Girls Just Want to Have Fun", "She Bop", "Time After Time".

1987: Οι U2 παίζουν στην οροφή ενός καταστήματος στο Λος Άντζελες για τα γυρίσματα του βίντεο του τραγουδιού "Where The Streets Have No Name". Τα πλήθη που συρρέουν δημιουργούν κυκλοφοριακό κομφούζιο και η αστυνομία αναγκάζεται να διακόψει τη συναυλία και τα γυρίσματα.

1993: Πέθανε ο Αμερικανός σαξοφωνίστας της jazz Clifford Jordan σε ηλικία 61 ετών στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης από καρκίνο.

1995: Στην 67η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ οι Elton john και Tim Rice κερδίζουν το Όσκαρ για το τραγούδι "Can You Feel the Love Tonight" που ακουγόταν στη ταινία κινουμένων σχεδίων "The Lion King".

2002: Πεθαίνει μια από τις σημαντικότερες μορφές του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο σκηνοθέτης Billy Wilder.  Η καριέρα του διήρκεσε περισσότερο από 50 χρόνια. Θεωρείται ως ένας από τους πιο ιδιοφυείς σκηνοθέτες της χρυσής εποχής του Χόλυγουντ, λόγω της ευρείας γκάμας ταινιών που σκηνοθέτησε. Η βράβευσή του με τρία όσκαρ τόσο για την παραγωγή, όσο και για τη σκηνοθεσία και τη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας Η Γκαρσονιέρα (The Apartment, 1960), τον κατέστησε ως έναν από τους μόλις πέντε καλλιτέχνες, που έχουν καταφέρει αυτό το επίτευγμα. Ο Γουάιλντερ άρχισε να ασχολείται με τη συγγραφή σεναρίου ενώ ζούσε στο Βερολίνο στα τέλη της δεκαετίας του 1920. Μετά την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ, ο Γουάιλντερ, ο οποίος ήταν Εβραίος, έφυγε για το Παρίσι, όπου έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία Ο κακός δρόμος (Mauvaise graine, 1934). Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Χόλιγουντ και το 1939 είχε την πρώτη του επιτυχία στο Χόλιγουντ με τη συμμετοχή του στη συγγραφή του σεναρίου της σατιρικής ταινίας του Ερνστ Λιούμπιτς Νινότσκα (Ninotcha). Πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Γουάιλντερ στο Χόλιγουντ ήταν με την ταινία Υπερφυσική Μπεμπέκα (The Major And The Minor, 1942), ενώ η σκηνοθεσία του φιλμ νουάρ Κολασμένη Αγάπη (Double Indemnity) δυο χρόνια αργότερα του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα για όσκαρ σκηνοθεσίας. Το 1945 ο Γουάιλντερ κέρδισε όσκαρ σκηνοθεσίας καθώς και όσκαρ διασκευής σεναρίου για την ταινία Το Χαμένο Σαββατοκύριακο (The Lost Weekend) και το 1950 συνέγραψε και σκηνοθέτησε τη θρυλική ταινία Η Λεωφόρος της Δύσης (Sunset Boulevard). Από τα μέσα της δεκαετίας του '50 ο Γουάιλντερ γύριζε κυρίως κωμωδίες. Μερικές από τις σημαντικότερες ταινίες του, εκείνης της περιόδου, είναι οι: Γλυκειά μου Σαμπρίνα (Sabrina, 1954), Εφτά χρόνια φαγούρας (The Seven Year Itch, 1955), Μερικοί το προτιμούν καυτό (Some Like It Hot, 1959) και Η Γκαρσονιέρα (The Apartment, 1960). Δεκατέσσερις από τους ηθοποιούς που σκηνοθέτησε ο Γουάιλντερ προτάθηκαν για όσκαρ. Το 1986 τιμήθηκε για την προσφορά του στην έβδομη τέχνη από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου. Τιμήθηκε επίσης με το Irving G. Thalberg Memorial Award το 1988 και με το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών το 1993. Το πρωτοπόρο ύφος του Γουάιλντερ σε συνδυασμό με τα αμφιλεγόμενα θέματα που πραγματεύτηκε σε κάποιες από τις ταινίες του, διεύρυναν το φάσμα του αποδεκτού και συνετέλεσαν τόσο στην εξέλιξη του αμερικανικού κινηματογράφου, όσο και στην αφύπνιση του κοινού.

2003: Το σπίτι που ο John Lennon πέρασε τα παιδικά του χρόνια, στον αριθμό 251 της οδού Menlove στο Λίβερπουλ, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό. Στην εκδήλωση παρευρίσκεται και η Yoko Ono,η οποία δηλώνει στους δημοσιογράφους πως ο Lennon θα ήταν αντίθετος στον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.