Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018

Σαν σήμερα 26/03 στις τέχνες...

Σαν σήμερα στις τέχνες...

1827: Πεθαίνει ο συνθέτης Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Γερμανός μουσουργός, από τις κορυφαίες μουσικές προσωπικότητες όλων των εποχών. Με το σημαντικό σε ποιότητα και ποσότητα έργο του γεφύρωσε την Κλασική με τη Ρομαντική περίοδο της Δυτικής μουσικής. Το έργο του μεγάλου μουσουργού των αιώνων είναι ογκώδες. Συνέθεσε εννέα συμφωνίες (1η, 2η, 3η ή "Ηρωική", 4η, 5η, 6η ή "Ποιμενική", 7η, 8η και την περίφημη 9η με το χορωδιακό "Ύμνο της Χαράς" του Σίλερ), το μπαλέτο "Προμηθεύς", την όπερα "Φιντέλιο", εισαγωγές και δραματική μουσική ("Κοριολανός", "Έγκμοντ", "Τα Ερείπια των Αθηνών"), την περίφημη "Μεγάλη Λειτουργία" ("Μίσα Σολέμνις"), το ορατόριο "Ο Χριστός στο όρος των Ελαιών", ένα κοντσέρτο για βιολί, 5 κονσέρτα για πιάνο, το τριπλό κονσέρτο γιά βιολί, πιάνο και ορχήστρα, εμβατήρια, χορούς, σονάτες, κουαρτέτα και πλήθος άλλα μουσικά έργα.
Άφθαστος καλλιτέχνης και ξεχωριστή μεγαλοφυΐα, όπως ήταν, ο Μπετόβεν δεν ασχολήθηκε ποτέ με μικροσυνθέσεις. Όλα του τα έργα έχουν τη σφραγίδα της μεγάλης έμπνευσης και της υψηλής δημιουργίας.

1911: Γεννιέται ο μεγάλος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Τενεσί Γουίλιαμς. Ο Τένεσι Ουίλιαμς, φιλολογικό ψευδώνυμο του Τόμας Λανιέ Ουίλιαμς, υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς θεατρικούς συγγραφείς, μαζί με το σύγχρονό του, Άρθουρ Μίλλερ. Έζησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Νέα Ορλεάνη, όπου και άλλαξε το όνομά του από την πολιτεία καταγωγής του πατέρα του. Έγραψε ποιήματα, νουβέλες, θεατρικά έργα και παιχνίδια, ιστορίες και μυθιστορήματα. Κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1948 για το "Λεωφορείον ο Πόθος" και το 1955 για τη "Λυσσασμένη Γάτα". Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 30 γλώσσες, ενώ αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλείς παραστάσεις σε όλο τον κόσμο. Ο Τένεσι Ουίλιαμς είχε επιρροές από τον Άντον Τσέχωφ, τον Αύγουστο Στρίντμπεργκ και άλλους συγγραφείς. Συνήθης φυσιογνωμία στα έργα του είναι η ηρωίδα στα όρια της παράνοιας, με καθαρές επιρροές από τη ζωή της αδερφής του, Ρόουζ. Από την αδερφή του και τη μητέρα του φαίνεται ότι εμπνέεται για τους γυναικείους χαρακτήρες (Laura, Amanda) στο "Γυάλινο Κόσμο", ενώ ο χαρακτήρας της Μπλανς Ντυμπουά στο "Λεωφορείο ο Πόθος" φαίνεται βασίστηκε στη Ρόουζ, αλλά και στον ίδιο, καθώς την περίοδο που έγραφε το έργο, πίστευε ότι θα πεθάνει κι ότι θα αποτελούσε το κύκνειο άσμα του. Στη "Λυσσασμένη Γάτα" διακρίνονται στοιχεία από τη ζωή του Ουίλιαμς, όπως η ομοφυλοφιλία, ο αλκοολισμός και οι ψυχικές διαταραχές.

1923: Πεθαίνει η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός Sarah Bernhardt. Ηθοποιός του θεάτρου και του πρώιμου κινηματογράφου, για την οποία έχει ειπωθεί ότι ήταν "η πιο φημισμένη ηθοποιός που γνώρισε ποτέ ο κόσμος". Η Μπερνάρ απέκτησε τη φήμη της στις θεατρικές σκηνές της Ευρώπης, τη δεκαετία του 1870, και έγινε γρήγορα περιζήτητη σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Κέρδισε την αναγνώριση ως σοβαρή δραματική ηθοποιός, γεγονός για το οποίο της αποδόθηκε το προσωνύμιο "η θεϊκή Σάρα".

1931: Γεννιέται ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Leonard Nimoy, γνωστός από το ρόλο του ως "Σποκ", στο "Σταρ Τρεκ".

1944: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Diana Ross (Diana Ernestine Earle Ross). Υπήρξε τραγουδίστρια των The Supremes με τις οποίες γνώρισε μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του '60. Μαζί με τις Supremes αλλά και σαν σόλο καλλιτέχνης έχει κυκλοφορήσει 67 άλμπουμς και έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα. Το 1976 το περιοδικό Bilboard την αποκάλεσε "Female Entertainer of The Century" και το 1993 το Guiness Book of World Records την ανακήρυξε ως την πιο επιτυχημένη γυναίκα τραγουδίστρια όλων των εποχών.

1948: Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής, μουσικός και μέλος του Αμερικανικού συγκροτήματος Aerosmith, Steven Tyler. Το όνομά του μαζί με των υπολοίπων μελών του συγκροτήματος γράφτηκε στο Rock and Roll Hall of Fame το 2001.

1964: Στο θέατρο Winter Garden του Broadway, η Barbra Streisand κάνει πρεμιέρα με το μιούζικαλ "Fuynny Girl". Για την κινηματογραφική μεταφορά του έργου, θα κερδίσει Όσκαρ Ά γυναικείου ρόλου.

1965: Ανακοινώνεται στον τύπο ότι τη θέση του Eric Clapton στους Yardbirds θα πάρει ο Jeff Beck. Ο Clapton βρισκόταν στους Yardbirds από τον Οκτώβριο του 1963 και είχε ανακοινώσει την αποχώρηση του από το συγκρότημα στις αρχές του έτους.

1969: Ο Marvin Gaye με το τραγούδι "I Heard It Through The Grapevine" βρίσκεται στη πρώτη θέση των Βρετανικών singles Chart.

1977: Ο τραγουδιστής και τραγουδοποιός Elvis Costello κυκλοφορεί το πρώτο του single με τίτλο "Less Than Zero". Το τραγούδι θα ενσωματωθεί στο πρώτο του στούντιο άλμπουμ με τίτλο "My Aims Is True", το οποίο θα κυκλοφορήσει στην Αμερική το Μάρτιο του 1978.

1985: Γεννιέται η αγγλίδα ηθοποιός Keira Knightley. Άρχισε την καριέρα της από παιδική ηλικία αλλά έγινε παγκοσμίως γνωστή μετά το 2003 με τη συμμετοχή της στις ταινίες Κάν'το όπως ο Μπέκαμ (Bend It Like Beckham), Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού (Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl) και Περηφάνια και Προκατάληψη (Pride & Prejudice). Η Κίρα έχει γίνει πλέον μια αξιόλογη πρωταγωνίστρια με συμμετοχές σε γνωστές ταινίες του Χόλυγουντ και έλαβε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ το 2005.

1985: Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της Νοτίου Αφρικής δεν παίζουν τα τραγούδια του Stevie Wonder, επειδή αφιέρωσε το Όσκαρ που κέρδισε στον φυλακισμένο από το καθεστώς του απαρτχάιντ Νέλσον Μαντέλα.

2006: Οι αναγνώστες του περιοδικού Total Guitar ψηφίζουν το σόλο του κιθαρίστα Jimmy Page στο τραγούδι των Led Zeppelin "Stairway To Heaven" σαν το καλύτερο όλων των εποχών. Το τραγούδι κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1971.

2015: Πεθαίνει ο Σουηδός ποιητής, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2011 Τούμας Τράνστρεμερ. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σκανδιναβούς ποιητές με διεθνή απήχηση. Ο Τούμας Τράνστρεμερ (Tomas Tranströmer) γεννήθηκε στις 15 Απριλίου του 1931 στη Στοκχόλμη. Ήταν το μοναχοπαίδι ενός δημοσιογράφου και μιας δασκάλας. Τον πατέρα ούτε καν τον θυμόταν, αφού βρισκόταν σε ηλικία μόλις 2-3 ετών όταν τον εγκατέλειψε. Μεγάλωσε με τον παππού και τη γιαγιά του από τη μεριά της μητέρας του. Τα παιδικά του χρόνια είναι σφραγισμένα με τη μορφή της μάνας του και λόγω έλλειψης της παρουσίας του πατέρα αναγκάστηκε να ωριμάσει νωρίς. «Δεν ήμουν και πολύ παιδί τον καιρό εκείνο. Νομίζω ότι τώρα είμαι πιο παιδί από τότε», είχε εξομολογηθεί πολύ αργότερα. Σπούδασε ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης και για πολλά χρόνια εργάστηκε σε φυλακές ανηλίκων και κέντρα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά. Η πρώτη του ποιητική συλλογή, «17 Ποιήματα» («17 Dikter») εκδόθηκε το 1954, ενώ φοιτούσε ακόμα στο πανεπιστήμιο. Τον Οκτώβριο του 2011 τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας «διότι μέσω πυκνών και διαυγών εικόνων μάς προσφέρει μία ανανεωμένη πρόσβαση στην πραγματικότητα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας. Το 1990 ένα εγκεφαλικό επεισόδιο του προκάλεσε μερική σωματική παράλυση και απώλεια της ομιλίας. Μπορούσε, όμως, να σκέφτεται, να γράφει ποίηση και να παίζει πιάνο, έστω και με το ένα χέρι, να επικοινωνεί με τους ανθρώπους με τη βοήθεια της γυναίκας του. Το πρώτο έργο που δημοσίευσε μετά το εγκεφαλικό, έξι χρόνια αργότερα, ήταν η συλλογή υπό τον τίτλο «Πένθιμη Γόνδολα», η οποία πούλησε 30.000 αντίτυπα, αριθμός πολύ σημαντικός για τον χώρο της ποίησης. Ο Τράνστρεμερ είναι ποιητής που, ενώ ανήκει στον ευρύτερο χώρο του μοντερνισμού, συγχρόνως τον υπερβαίνει. Ξεχωρίζει, επίσης, ως δεξιοτέχνης δύσκολων ποιητικών μορφών, όπως η σαπφική στροφή και το χαϊκού. Η ποίησή του, που έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από πενήντα γλώσσες, έχει επηρεάσει διαφορετικές γενιές ποιητών σε όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.