Κυριακή 25 Μαρτίου 2018

Σαν σήμερα 25/03 στις τέχνες...

Σαν σήμερα στις τέχνες...

1867: Γεννιέται ο Ιταλός διευθυντής ορχήστρας, Arturo Toscanini. Ο Αρτούρο Τοσκανίνι θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους μαέστρους όλων των εποχών και πολλοί επιμένουν ότι είναι ο μεγαλύτερος του 20ού αιώνα. Γεννημένος το 1867 στην Πάρμα της Ιταλίας, ο Αρτούρο Τοσκανίνι φοίτησε στο ωδείο της γενέτειράς του καθώς και σε αυτό του Μιλάνου. Ο στόχος του αρχικά, όπως άλλωστε και το αντικείμενο των σπουδών του, ήταν να γίνει βιολοντσελίστας. Στην ηλικία των δεκαεννέα χρόνων όμως, ως μέλος της ορχήστρας στην όπερα του Ρίο Ιανέιρο, εκλήθη να αναπληρώσει τον άρρωστο μαέστρο. Κατέπληξε τους πάντες διευθύνοντας την "Aida" του Giuseppe Verdi από μνήμης.
Παγκοσμίως διάσημος έγινε όταν ανέλαβε τη διεύθυνση της Σκάλας του Μιλάνου, το 1898. Η φήμη του εξαπλώθηκε ακόμη περισσότερο όταν έγινε μουσικός διευθυντής της Μητροπολιτικής Οπερας της Νέας Υόρκης, το 1908. Διηύθυνε επίσης τη Φιλαρμονική Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης, από το 1928 ως το 1936, και την Ορχήστρα του NBC, από το 1937 ως το 1954. Ο Αρτούρο Τοσκανίνι εμφανίστηκε με πολλές από τις μεγάλες ορχήστρες του κόσμου, εκτός από ιταλικές και γερμανικές κατά τη διάρκεια του φασιστικού και του γερμανικού καθεστώτος.
Στην Ιστορία ο μεγάλος ιταλός μαέστρος έχει μείνει κυρίως για την ερμηνεία του έργου του Verdi και του Wagner. Μολονότι ακολούθησαν άλλοι, πιο ρηξικέλευθοι ερμηνευτές, ο Τοσκανίνι παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους, λόγω της αφοσίωσής του στην κλασική αντίληψη της φόρμας. Πεθαίνει το 1957 σε ηλικία 90 ετών.

1881: Γεννιέται ο Béla Bartók, Ούγγρος συνθέτης και πιανίστας. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες του 20ού αιώνα και, μαζί με τον Franz Liszt, ο μεγαλύτερος Ούγγρος συνθέτης. Η συλλογή και αναλυτική μελέτη της λαϊκής μουσικής τον κατατάσσουν ανάμεσα στους ιδρυτές της Εθνομουσικολογίας.

1908: Γεννιέται ο σκηνοθέτης των ταινιών "Η γέφυρα του ποταμού Κβάι" και του "Λορενς της Αραβίας" David Lean.

1917: Πεθαίνει ο Σπύρος Σαμάρας, κερκυραίος συνθέτης, συνθέτης του Ολυμπιακού Ύμνου. Πρώτος του δάσκαλος στη μουσική υπήρξε ο συντοπίτης του συνθέτης Σπύρος Ξύνδας, από τους γενάρχες της επτανησιακής σχολής. Ακολούθησαν σπουδές στην Αθήνα, στην Ιταλία και τη Γαλλία, με καθηγητές τους σπουδαίους συνθέτες Μασνέ και Ντελίμπ. Η επιτυχία για τον Σαμάρα έρχεται αρκετά νωρίς, καθώς γίνεται ο πρώτος έλληνας συνθέτης με διεθνή καριέρα. Το 1886 ανεβάζει στο Μιλάνο την όπερα "Φλόρα Μιράμπιλις" και αποθεώνεται από κοινό και κριτικούς, οι οποίοι τον κατατάσσουν μεταξύ των κορυφαίων συνθετών της όπερας. Στην Ελλάδα η "Flora Mirabilis" παίχθηκε στην Κέρκυρα το 1889 και στο Δημοτικό Θέατρο της Αθήνας το Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς, με θριαμβευτική επιτυχία.
Ακολουθούν τα μελοδράματα "Μάρτυς", "Λιονέλα", "Μετζέ", "Η δαμασθείσα μαινάς", "Δεσποινίς Ντε Μπελ Ιλ", "Ιστορία Έρωτος" και η τρίπρακτη "Ρέα" το 1908, για πολλούς η κορυφαία στιγμή του. Το συνθετικό έργο του Σπύρου Σαμάρα, εκτός από τις όπερες, περιλαμβάνει οπερέτες και κλασσικά τραγούδια. Μουσικά ανήκει στο κίνημα του βερισμού, που άκμασε στην Ιταλία στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου. Στο σύγχρονο κοινό είναι γνωστός για τη μελοποίηση του ποιήματος του Κωστή Παλαμά "Αρχαίο Πνεύμα Αθάνατο", που εκτελέσθηκε στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896 από Ορχήστρα και Χορωδία 400 ατόμων. Από το 1958 είναι ο επίσημος ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων και ακούγεται στις τελετές έναρξης και λήξης.
Ο Σπύρος Σαμάρας έφυγε από τη ζωή ανήμερα της εθνικής μας επετείου, στις 25 Μαρτίου του 1917, σε ηλικία 56 ετών.

1921: Γεννιέται η Γαλλίδα ηθοποιός Simone Signoret, η οποία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σημαντικότερες σταρ του γαλλικού σινεμά, όλων των εποχών. Ήταν η πρώτη γαλλίδα ηθοποιός που τιμήθηκε με όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου, (με δεύτερη την Μαριόν Κοτιγιάρ το 2008) και είναι γνωστή για τη συμμετοχή της στις ταινίες: Χρυσούν κράνος (Casque d'or, 1952), Οι διαβολογυναίκες (Les Diaboliques 1955), Οι μάγισσες του Σέιλεμ (Les Sorcières de Salem, 1957), Ο ανεμοστρόβιλος του πάθους (Room At The Top, 1959), Η μεγάλη στρατιά των αφανών ηρώων (L'Armée des ombres, 1969) και Η ομολογία (L' aveu, 1970).

1938: Εκπέμπει στις 22:00 ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών (μετέπειτα ΕΙΡ) σε μήκος κύματος 499,2 μέτρα (661 χιλιόκυκλοι) και με αφορμή την Εθνική Επέτειο μεταδίδεται διάγγελμα του βασιλιά Γεωργίου Β'. Ο ίδιος θα εγκαινιάσει τον σταθμό επίσημα δύο μήνες μετά, στις 21 Μαΐου. Πρόκειται για τον πρώτο ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό στα μεσαία κύματα. Το στούντιο βρίσκεται στο Ζάππειο και ο πομπός είναι ισχύος 15 κιλοβάτ. Η κεραία τοποθετείται από τη γερμανική εταιρεία Τελεφούνκεν στα Νέα Λιόσια.

1942: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και πιανίστρια Aretha Franklin γνωστή και ως η "Βασίλισσα της Soul". Είναι φημισμένη για τις σόουλ ηχογραφήσεις της, αλλά έχει τραγουδήσει επίσης τζαζ, ροκ, blues, ποπ, γκόσπελ, μέχρι και όπερα. Είναι ευρύτατα αναγνωρισμένη για το γεμάτο πάθος ερμηνευτικό της στυλ, και τις φωνητικές της δυνατότητες. Η Φράνκλιν, είναι η δεύτερη πιο πολυβραβευμένη γυναίκα στην ιστορία των βραβείων Γκράμι. Έχει κερδίσει 20 βραβεία, στα οποία συμπεριλαμβάνονται το βραβείο του Ζωντανού Θρύλου και αυτό της Συνολικής Προσφοράς. Μεταξύ του 1968 και του 1975 κέρδισε έξι συνεχόμενα βραβεία, ενώ για το διάστημα αυτό, η κατηγορία "Καλύτερη Γυναικεία R&B Φωνητική Ερμηνεία" πήρε το παρατσούκλι "Το βραβείο της Αρίθα". Η Φράνκλιν έχει 20 number one singles στο Billboard R&B Singles Chart. Δύο από αυτά, το "Respect" τη δεκαετία του 1960 και το ντουέτο της με τον George Michael τη δεκαετία του 1980, "I Knew You Were Waiting (For Me)" ανέβηκαν μέχρι την πρώτη θέση του Billboard Hot 100.

1946: Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Θεσσαλονίκης, με φορητό πομπό πάνω σε αυτοκίνητο. Λίγο καιρό αργότερα θα διακόψει τη λειτουργία του, για να εγκατασταθεί μόνιμα το Μάρτιο του 1947.

1947: Γεννιέται ο Βρετανος τραγουδιστης, συνθετης και πιανιστας Elton John (Reginald Kenneth Dwight) στο Πινερ του Λονδινου. Ξεκίνησε να παίζει το πιάνο εξ'ακοής στα 3 του χρόνια και στα 11 του εισήχθη στην Βασιλική Ακαδημία Μουσικής.Άρχισε να παίζει πιάνο και να τραγουδάει σε παμπ όταν ήταν 16 ετών.Το 1969 απάντησε σε μια αγγελία που ζητούσε τραγουδοποιούς και έκανε το πρώτο του συμβόλαιο. Με καριέρα πέντε δεκαετιών,ο Έλτον Τζον είναι από τους πιο πετυχημένους μουσικούς όλων των εποχών.Έχει πουλήσει πάνω από 250 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και είναι ο καλλιτέχνης με τις περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις στην ιστορία της μουσικής,έχοντας κάνει πάνω από 3000 συναυλίες. Είναι ο τραγουδιστής με τις περισσότερες πωλήσεις άλμπουμ και ραδιοφωνικές επιτυχίες στην ιστορία της Αμερικής, πίσω μόνο από τον Έλβις Πρίσλεϋ και τους The Beatles. Το Δεκέμβριο του 2014 παντρεύτηκε στο Λονδίνο με το σύντροφό του (με τον οποίο ζούσαν σε σύμφωνο συμβίωσης), Ντέιβιντ Φέρνις.

1954: Η RCA ανακοινώνει τη δημιουργία της πρώτης έγχρωμης τηλεόρασης.

1955: Στις ΗΠΑ κατάσχεται ως άσεμνο το βιβλίο του Άλεν Γκίνσμπεργκ "Ουρλιαχτό".

1960: Ο Roy Orbison ηχογραφεί το τραγούδι "Only The Lonely" που θα κυκλοφορήσει δύο μήνες αργότερα και θα γίνει η πρώτη του μεγάλη επιτυχία.

1967: Το Βρετανικό γκρουπ Cream αποτελούμενο από τους Jack Bruce, Eric Clapton και Ginger Baker φτάνει στις ΗΠΑ για την προώθηση του άλμπουμ "Disraeli Gears" . Θα πραγματοποιήσουν εννέα εμφανίσεις στο RKO Theater της Νέας Υόρκης.

1969: Κατά τη διάρκεια του μήνα του μέλιτος, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο παραμένουν για μία εβδομάδα, έως τις 31 Μαρτίου, σε ένα κρεβάτι στο ξενοδοχείο Χίλτον του Άμστερνταμ για να διαμαρτυρηθούν για την ειρήνη.

1996: Το ελληνικό συγκρότημα "Echo Tattoo" κερδίζει το α' βραβείο στο Φεστιβάλ ροκ τραγουδιού στην Κοπεγχάγη.

1997: Πεθαίνει ο Αμερικανός τραγουδιστής Harold Melvin, ηγετικό μέλος του συγκροτήματος Harold Melvin & The Blue Notes.

2004: Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι η πρωθιέρεια Θάλεια Προκοπίου ανάβει την Φλόγα στο Ναό της Ήρας, στην Αρχαία Ολυμπία, σε μία άκρως μυσταγωγική τελετή. Παραδίδει τη Φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον πρωταθλητή του ακοντισμού Κώστα Γκατσιούδη, ξεκινώντας έτσι ένα μεγάλο ταξίδι διάρκειας 141 ημερών, στα πέρατα της γης, κατά το οποίο θα μεταφέρουν το μήνυμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης των λαών 7.700 λαμπαδηδρόμοι. Η Φλόγα θα φτάσει στο Ολυμπιακό Στάδιο, για την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 13 Αυγούστου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.