1906: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Joan Crawford. Είναι γνωστή για τις ταινίες Γυναίκες του 1939, Θύελλα σε μητρική καρδιά του 1945, Τα λύτρα του πόνου του 1947, Πύρινος Εφιάλτης του 1952 και Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν; του 1962. Η Κρόφορντ της οποίας το πραγματικό όνομα ήταν Λουσίλ Φέι ΛεΣιούρ, ξεκίνησε ως χορεύτρια του Μπρόντγουεϊ και το 1925 υπέγραψε συμβόλαιο με τη Metro-Goldwyn-Mayer όπου είχε μικρούς ρόλους σε κάποιες ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Η επιτυχία έφτασε το 1928 με το Our dancing daughters με το οποίο έγινε μια από τις μεγαλύτερες σταρ της Metro. Στα χρόνια που ακολούθησαν έκανε επιτυχημένο πέρασμα από το βωβό στον ομιλούντα κινηματογράφο, κέρδισε το όσκαρ για την ταινία του 1945 Θύελλα σε μητρική καρδιά και είχε άλλες δυο υποψηφιότητες, υιοθέτησε πολλά παιδιά και μετά το θάνατο του τέταρτου συζύγου της, που ήταν πρόεδρος της Pepsi, πήρε τη θέση του στο συμβούλιο των μετόχων. Αντίπαλος της Μπέτι Ντέιβις για πολλά χρόνια, είδε την κόντρα τους να παίρνει άλλες διαστάσεις όταν συμπρωταγωνίστησαν στο Τι απέγινε η Μπέιμπι Τζέιν;. Αποσύρθηκε το 1970 και πέθανε το 1977 από καρδιακή προσβολή, ενώ της είχαν ήδη διαγνώσει καρκίνο στο πάγκρεας. Μετά το θάνατό της, η εικόνα της αμαυρώθηκε στο Χόλιγουντ από τη δημοσίευση του βιβλίου της θετής της κόρης Κριστίνα, Mommie Dearest. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη με πρωταγωνίστρια τη Φέι Ντάναγουει και παίχτηκε στην Ελλάδα με τίτλο Αποκαλύψεις για μια γυναίκα το 1981. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει δέκατη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών. Η Τζόαν Κρόφορντ πέθανε από καρδιακή προσβολή στις 10 Μαϊου 1977 σε ηλικία 73 ετών στο διαμέρισμά της στην Ανατολική 68η Οδό.
1910: Γεννιέται ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Ακίρα Κουροσάβα. Επηρέασε με τις ταινίες του μιαν ολόκληρη γενιά Δυτικών σκηνοθετών, από τον Σέρτζιο Λεόνε ως τον Τζορτζ Λούκας. Υποστήριζε την Αριστερά, παρόλο που οι περισσότερες ταινίες του δεν έχουν ιδιαίτερα πολιτικό περιεχόμενο. Ο Ακίρα Κουροσάβα είναι αναμφίβολα ο γνωστότερος στην Δύση Ιάπωνας σκηνοθέτης. Κατά την διάρκεια της ζωής του γύρισε περισσότερες από 30 ταινίες. Μερικά από αυτά τιμήθηκαν και με διεθνή βραβεία, όπως ο Χρυσός Λέων στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1951 για την ταινία "Ρασομόν", Η ταινία πραγματεύεται το θέμα της αλήθειας, της ανάμνησης και της πραγματικότητας, και ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ των Καννών του 1980 για την ταινία "Καγκεμούσα". Άλλες γνωστές ταινίες του Κουροσάβα είναι οι Επτά Σαμουράι, Όνειρα, Γιοτζίμπο, Ραψωδία τον Αύγουστο.
1932: Ο θρυλικός Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός της blues Louisiana Red (Iverson Minter 1932-2012) γεννήθηκε στο Μπεσεμερ της Αλαμπάμα. Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι John Lee Hooker, Eric Burdon, Albert King κ.α. Από το 1950 μέχρι σήμερα έχει ηχογραφήσει πάνω από πενήντα άλμπουμ. Το 1994 μαζί με τον Στέλιο Βαμβακάρη ηχογράφησαν το άλμπουμ “Blues Meets Rembetika".
1950: Η Olivia de Havilland κερδίζει το Όσκαρ Α' Γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Η κληρονόμος".
1952: Γεννιέται ο Kim Stanley Robinson συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας.
1953: Γεννιέται η τραγουδίστρια Chaka Khan
1956: Ο Elvis Presley κυκλοφορεί το πρώτο του στούντιο άλμπουμ, με τίτλο το όνομα του. Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν στις 10 και 11 Ιανουαρίου του 1956 στα στούντιο της RCA Records στο Νάσβιλ του Τενεσί. Στις 30 και 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν ηχογραφήσεις στα στούντιο της RCA στη Νέα Υόρκη. Επίσης προστέθηκαν και παλαιότερες ηχογραφήσεις που είχαν γίνει στο Sun Studio του Μέμφις στις 5 Ιουλίου, 19 Αυγούστου και 10 Σεπτεμβρίου του 1954 καθώς και στις 11 Ιουλίου του 1955. Κατέκτησε την κορυφή του Billboard όπου και παρέμεινε για δέκα εβδομάδες. Το άλμπουμ, σαν rock ‘n’ roll άλμπουμ, διακρίνεται με δύο πρωτιές. Είναι το πρώτο που έφτασε στην κορυφή των Αμερικάνικών charts και το πρώτο που οι πωλήσεις του ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Γνωστές επιτυχίες του άλμπουμ: "Blue Suede Shoes" (Carl Perkins), "I Got A Woman" (Ray Charles & Renald Richard), "Tutti Frutti" (Dorothy LaBostrie & Richard Penniman), "Trying to Get to You" (Rose Marie McCoy & Margie Singleton), "I’ll Never Let You Go (Lil’ Darlin’)" (Jimmy Wakely), "Money Honey" (Jesse Stone) κ.α.
1964: Πεθαίνει ο Ούγγρος ηθοποιός Peter Lorre, γνωστός από το ρόλο του στην "Καζαμπλάνκα".
1986: Πεθαίνει ο πρωτοπόρος γλύπτης Αχιλλέας Απέργης (Γέννηση 31 Ιανουαρίου 1909). Ο Αχιλλέας Απέργης αρχικά δούλευε αποκλειστικά με την πέτρα, αλλά το 1950 άρχισε να πειραματίζεται με διάφορα υλικά και από το 1956 στρέφεται αποκλειστικά στο μέταλλο. Μέχρι το 1946 ακολούθησε στο έργο του την ανθρωποκεντρική "ακαδημαϊκή" παράδοση επηρεασμένος από τα διαφορετικά καλλιτεχνικά ταμπεραμέντα των δασκάλων του στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) του Θωμά Θωμόπουλου, του Κώστα Δημητριάδη και του Μιχαήλ Τόμπρου. Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων, εκτέλεσε πολλές παραγγελίες ανδριάντων και μνημείων που χαρακτηρίζονται για την ευαισθησία των μορφών και τη ρευστότητα των περιγραμμάτων, την έμφαση στην ισορροπία των όγκων και την αποφυγή λεπτομερειών. Ένα από τα χαρακτηριστικά έργα αυτής της κατηγορίας είναι το Ταφικό μνημείο της οικογένειας Δημ. Χ. Βέλλη, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος συνέτεινε ιδιαίτερα στον αναπροσανατολισμό πολλών γλυπτών της γενιάς του Απέργη, όπως του Γιώργου Ζογγολόπουλου, φίλου και συναγωνιστή του Απέργη, και του Χρήστου Καπράλου. Αυτά τα στοιχεία θα φανούν στο έργο του Απέργη μετά από το 1950 με τη στροφή του προς τις σύγχρονες τάσεις και τις αφηρημένες διατυπώσεις. Αυτή η στροφή ολοκληρώνεται μετά το 1960, όταν φτάνει σε ένα καθαρά προσωπικό ιδίωμα με έργα που βασίζονται σε κάθε είδους νέα στοιχεία. Στις πιο χαρακτηριστικές προσπάθειες του, μετά το 1960, το μορφοπλαστικό του λεξιλόγιο βασίζεται σε λεπτά ραβδοειδή θέματα, που αναπτύσσονται σε κάθετα σύνολα. Το υλικό που χρησιμοποιεί είναι το μέταλλο, η οργάνωση των έργων είναι δυναμική και επεκτατική και η έμφαση μεταφέρεται, ολοένα και περισσότερο, στο ποιητικό και το ελεύθερο παιχνίδι της φαντασίας. Στα έργα που ακολουθούν μετά το 1965, ο Απέργης χρησιμοποιεί με μεγαλύτερη ελευθερία τη μορφοπλαστική του γλώσσα, τις λεπτές μεταλλικές βέργες επαναληπτικά και παραθετικά, την έμφασή στα ενεργητικά κάθετα και στα δυναμικά διαγώνια θέματα, τη γρήγορη διαδοχή των επιπέδων και τον τονισμό των ρυθμικών στοιχείων. Από το 1970 εμφανίζονται στα έργα του και μερικά καμπυλόγραμμα θέματα που δίνουν νέες διαστάσεις στη πλαστική του.
1991: Οι R.E.M. βρίσκονται για πρώτη φορά στην κορυφή των Βρετανικών Albums Chart με το έβδομο στούντιο άλμπουμ τους, "Out Of Time". Είναι το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος που θα ανέβει στο Νο1 στην Αμερική αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία. Θεωρείται το πιο εμπορικό άλμπουμ του συγκροτήματος και εκείνο που τους έκανε να αναδειχτούν παγκοσμίως. Οι πωλήσεις του παγκοσμίως ξεπερνούν τα δεκαοκτώ εκατομμύρια αντίτυπα. Μεγάλες επιτυχίες του άλμπουμ τα τραγούδια "Losing My Religion", "Shiny Happy People" κ.α. Το Φεβρουάριο του 1992 στην 34η τελετή απονομής των Grammy Awards οι R.E.M. κέρδισαν στις τρεις από τις έξι κατηγορίες για τις οποίες είχαν προταθεί. Για το άλμπουμ κέρδισαν το βραβεία "Best Alternative Music Album" και για το τραγούδι "Losing My Religion" τα "Best Music Video – Short Form" και "Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocal".
1997: Το ένατο στούντιο άλμπουμ του Ιρλανδικού rock συγκροτήματος U2 με τίτλο "Pop" βρίσκεται στην πρώτη θέση του Billboard 200. Και σε αυτό το άλμπουμ το συγκρότημα συνεχίζει τους πειραματισμούς με διαφορετικά από ότι στο παρελθόν μουσικά στυλ, όπως alternative rock, techno, dance και electronica. Για την παραγωγή του άλμπουμ συνεργάστηκαν με τους Nellee Hooper, Flood, Howie B και Steve Osborne. Στην Αμερική έγινε πλατινένιο σε διάστημα δύο μηνών ενώ έγινε Νο1 σε 32 χώρες. Δημοφιλή τραγούδια του άλμπουμ: "Discothèque", "If God Will Send His Angel", "Staring at the Sun", "Please" κ.α.
1998: Η ταινία του James Cameron "Τιτανικός" αποσπά 11 βραβεία Όσκαρ και ισοφαρίζει το ρεκόρ που κατείχε η ταινία "Μπεν Χουρ".
2011: Ταξιδεύει στην γειτονιά των αγγέλων η αμερικανίδα ηθοποιός Elizabeth Taylor. Γεννήθηκε στο Χάμστεντ του Λονδίνου από Αμερικανούς γονείς και η οικογένειά της επέστρεψε στις Η.Π.Α μετά το ξέσπασμα του Β' παγκοσμίου πολέμου, ενώ η Τέιλορ ήταν 7 χρονών. Ξεκίνησε την καριέρα της ως παιδί θαύμα το 1943 με την ταινία Σιωπηλός κατήγορος. Συνέχισε να γυρίζει ταινίες και τη δεκαετία του πενήντα και αποτέλεσε τη μεγαλύτερη σταρ του αμερικανικού κινηματογράφου. Είχε προταθεί για βραβείο Όσκαρ 5 φορές και το έχει κερδίσει δύο, την πρώτη για την ταινία Ζήσαμε στην Αμαρτία του 1960 και τη δεύτερη για το Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; του 1966. Άλλες αξιόλογες ταινίες της είναι Μια θέση στον ήλιο του 1951, Ο Γίγας του 1955, Όσα δε σβήνει ο χρόνος του 1957, Λυσσασμένη Γάτα του 1958 και Ξαφνικά, Πέρυσι το Καλοκαίρι του 1959. Η ηθοποιός το 1959 ασπάστηκε τον ιουδαϊσμό.Το Σεπτέμβριο του 1960, ερχόμενοι από τη Ρώμη, όπου είχαν πάει για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και ο τέταρτος σύζυγός της, ο τραγουδιστής Έντι Φίσερ, επέλεξαν για διακοπές την Ελλάδα, όπου έκαναν κρουαζιέρα στο Αιγαίο Πέλαγος με το κότερο Μασκώτ, ελληνικής ιδιοκτησίας. Οι δημοσιογράφοι έφθασαν με βενζινάκατο στο κότερο και εκείνη από την κουπαστή, χαμογελώντας και ποζάροντας, δέχθηκε να απαντήσει λακωνικά και για λίγα λεπτά σε μερικές ερωτήσεις.Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ παντρεύτηκε 8 φορές, εκ των οποίων τις δύο με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον. Αγαπούσε πολύ τα κοσμήματα, τα αρώματα και ήταν διάσημη για τα βιολετιά της μάτια. Είχε αποκτήσει 2 γιους και 2 κόρες. Το ειδύλλιό της με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον αποτελεί ένα απ' τα πιο αξιομνημόνευτα στην ιστορία του Χόλυγουντ. Η ηθοποιός πέθανε σε ιδιωτική κλινική του Λος Άντζελες από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 79 ετών. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει έβδομη στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.