Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Σαν σήμερα 22/03 στις τέχνες...

Σαν σήμερα στις τέχνες...


1599: Γεννιέται ο Φλαμανδός ζωγράφος σερ Antony Van Dyck, ο οποίος υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους και παραγωγικότερους δημιουργούς πορτραίτων του 17ου αιώνα, ενώ συγκαταλέγεται στους κορυφαίους ζωγράφους όλων των εποχών για τον άψογο συνδυασμό των χρωμάτων στους πίνακες του.

1832: Πεθαίνει ο μεγάλος Γερμανός ποιητής, συγγραφέας και φιλόσοφος Johann Wolfgang Goethe. Από τα πιο γνωστά του έργα, ο "Φάουστ" και η "Θεωρία των Χρωμάτων".


1842: Πεθαίνει ο Γάλλος συγγραφέας Henri Beyle και κατά κόσμο Stendhal. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται " Το Κόκκινο και το Μαύρο" και "Το μοναστήρι της Πάρμας".

1846: Γεννιέται ο Άγγλος καλλιτέχνης και εικονογράφος Rudolf Calcott, ο οποίος θεωρείται πρωτοπόρος στη δημιουργία εικονογραφημένων παιδικών βιβλίων.

1895: Πραγματοποιείται η πρώτη προβολή κινηματογραφικής ταινίας από τους αδερφούς Auguste and Louis Lumière, ενώπιον εκλεκτού κοινού.

1908: Γεννιέται ο Γαλλοκαναδός συγγραφέας μυθιστορημάτων Γουέστερν Louis L'Amour.

1923: Γεννιέται ο διάσημος Γάλλος μίμος Marcel Marceau, του οποίου η συμβολή είναι καθοριστική στην αναβίωση της τέχνης της παντομίμας. Γεννήθηκε στο Στρασβούργο και σε ηλικία 16 ετών, η οικογένειά του, καθότι Εβραίοι, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους όταν η Γαλλία εισήλθε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο ίδιος μιλούσε άριστα αγγλικά και έγινε μέλος των Ελεύθερων Γαλλικών Δυνάμεων του Ντε Γκωλ και σύνδεσμος με τον αμερικανικό στρατό του Πάτον. Ο κρεοπώλης πατέρας του συνελήφθη από την Γκεστάπο και πέθανε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς.
Έγινε ηθοποιός το 1946, οπότε παρουσίασε το πρώτο του μιμόδραμα, και επηρεάστηκε από τον Τσάρλι Τσάπλιν. Έτσι, στα πρότυπα του "Χαμινιού" δημιούργησε το 1947 τον κλόουν Μπιπ, έναν κλόουν με καπέλο από μετάξι. Ασχολήθηκε με το θέατρο και παντρεύτηκε 3 φορές. Απέκτησε 4 παιδιά.
Ίδρυσε τη δική του σχολή τη δεκαετία του 1970, τη "Διεθνή Σχολή Μιμοδράματος του Παρισιού, Μαρσέλ Μαρσώ" (École Internationale de Mimodrame de Paris, Marcel Marceau).
Έπαιξε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες,όπως στην "Μπαρμπαρέλα", το 1968 και το 1976 στην κωμωδία Silent Movie. Έκανε επίσης πολλές τηλεοπτικές εμφανίσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι βραβεύτηκε με ΕΜΜΥ από την πρώτη του κιόλας τηλεοπτική εμφάνιση.
Από τη δεκαετία του '50 και μέχρι το 2006 οπότε έκανε περιοδεία στην Αυστραλία, ταξίδευε γύρω από τον κόσμο, με σκοπό να διαδώσει την τέχνη της μιμικής.
Συνέγραψε τον πρόλογο του βιβλίου του Φιλίπ Πετί (1985) Πάνω σε Ψηλό Καλώδιο.
Τιμήθηκε μεταξύ άλλων με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, ενώ στη Νέα Υόρκη η 18 Μαρτίου εορτάζεται ως "Ημέρα του Μαρσέλ Μαρσώ", από το 1999.
Ο Μαρσώ πέθανε σε ηλικία 84 ετών στις 22 Σεπτεμβρίου 2007.


1943: Γεννιέται ο διάσημος Αμερικανός μουσικός της τζαζ, George Benson, ο οποίος υπήρξε επαγγελματίας μουσικός από τα 19 του χρόνια. Το γνωστότερο τραγούδι του είναι το "This Masquerade" από το εμπορικότερο άλμπουμ του "Breezin".

1948: Γεννιέται ο Βρετανός συνθέτης μιούζικαλ, Andrew Lloyd Webber. Ο Webber συνέθεσε μεταξύ άλλων τη μουσική για τα μιούζικαλ "Cats", "Το Φάντασμα της Όπερας" και το "Jesus Christ Super Star".


1949: Γεννιέται η Γαλλίδα ηθοποιός, Fanny Ardant. Η Αρντάν γεννήθηκε στο Σωμούρ Μαιν ε Λουάρ, στη Γαλλία, με πατέρα έναν στρατιωτικό ακόλουθο. Μεγάλωσε στο Μονακό μέχρι τα 17 οπότε μετακόμισε στην Αιξ αν Προβάνς για να σπουδάσει στο Institut d'études politiques d'Aix-en-Provence. Στις αρχές της τρίτης δεκαετίας της ζωής της έστρεψε το ενδιαφέρον της στην υποκριτική και έκανε την πρώτη της εμφάνιση στη σκηνή το 1974.
Κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1980 ήταν μια μεγάλη σταρ. Πρωταγωνίστησε μαζί με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ στο La Femme d'à côté. Η ταινία, σκηνοθετημένη από τον Φρανσουά Τρυφό, έφερε στην Αρντάν την πρώτη της υποψηφιότητα για Βραβείο Σεζάρ καλύτερης ηθοποιού το 1982 και το 1984 προτάθηκε πάλι για το Vivement dimanche!. Ουσιαστικά έγινε η συντροφιά του Φρανσουά Τρυφό, γεννώντας την κόρη τους, Ζοζεφίν Τρυφό, στις 28 Σεπτεμβρίου 1983. Αρχικά, η νεανική ομορφιά της την έκανε δημοφιλή αλλά με την πάροδο του χρόνου η καλλιέργειά της και οι υποκριτικές της δεξιότητες την έχουν καταστήσει μια από τις πιο θαυμαστές ηθοποιούς της Γαλλίας. Απέδειξε την ικανότητά της παίζοντας έναν κωμικό ρόλο στο Pédale douce για τον οποίο κέρδισε το Βραβείο Σεζάρ Α' Γυναικείου Ρόλου του 1997.
Άπταιστη στα Αγγλικά και τα Ιταλικά, η Αρντάν έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες του Χόλυγουντ και σε πολλές Βρετανικές ταινίες. Η πιο πρόσφατη ταινία της στην Αγγλική γλώσσα ήταν η παραγωγή του Φράνκο Τζεφιρέλλι Κάλλας για Πάντα, στην οποία ενσάρκωνε την ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας. Άνοιξε το 14ο Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Παλμ Σπριγκς στις 9 Ιανουαρίου 2003. Το 2003, η Αρντάν έλαβε το Βραβείο Στανισλάφσκι στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μάσχας (for the outstanding achievement in the career of acting and devotion to the principles of Stanislavsky's school).
Το 2009 έγινε σκηνοθέτιδα και σεναριογράφος, με το Cendres et sang (Στάχτες και Αίμα). Το 2011 πρωταγωνίστησε στο μουσικό video για το Elle me dit της Mika.

1950: Γεννιέται ο συνθέτης Goran Bregović. Ο Μπρέγκοβιτς γεννήθηκε στο Σαράγεβο της Βοσνίας από πατέρα Κροάτη και μητέρα Σέρβα. Λόγω της τριπλής καταγωγής του, ακόμα και σήμερα ανήκει στην κατηγορία ανθρώπων που δηλώνουν ως καταγωγή τους τη Γιουγκοσλαβική. Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός. Οι γονείς του χώρισαν σε πολύ μικρή ηλικία, έτσι ο Γκόραν έζησε και μεγάλωσε με τη μητέρα του στη γενέτειρά του.
Από μικρή ηλικία, ο Μπρέγκοβιτς ασχολήθηκε με τη μουσική, συγκεκριμένα με το βιολί. Εξαιτίας της φαινομενικής έλλειψης ταλέντου του όμως, χρειάστηκε να αλλάξει αρκετές φορές μουσικά σχολεία. Στην εφηβεία ζήτησε από τη μητέρα του να γραφτεί σε μουσική ακαδημία, όμως εκείνη τον απέτρεψε, ισχυριζόμενη ότι εκεί φοιτούν κυρίως ομοφυλόφιλοι. Όταν, μερικά χρόνια αργότερα, η μητέρα του χρειάστηκε να μετακομίσει στις ακτές τις Αδριατικής, έφηβος ακόμα χρειάστηκε να επιβιώσει μόνος του, παίζοντας μουσική σε μπαρ και κάνοντας διάφορες άλλες μικροδουλειές.
Η πρώτη επαγγελματική επαφή του Μπρέγκοβιτς με τη μουσική ήταν μέσω του συγκροτήματος Kodeksi, το οποίο αργότερα εμπλουτίστηκε με νέα μέλη και μετονομάστηκε σε Bijelo Dugme (Λευκό Κουμπί). Το συγκρότημα αυτό από το Σαράγεβο έμελλε να γίνει ένα από τα πιο γνωστά της Γιουγκοσλαβίας. Όταν το συγκρότημα άρχισε να διαλύεται, εκείνος στράφηκε στη σύνθεση μουσικής για ταινίες. Το στυλ του επηρεάστηκε έντονα από τη μουσική των Ρομά, ενώ διατήρησε και πολλά από τα στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής της περιοχής. Τις πιο γνωστές δουλειές του αποτελούν η μουσική για τις ταινίες του Εμίρ Κουστουρίτσα Ο Καιρός των Τσιγγάνων, Arizona Dream και Underground, καθώς και για το Βασίλισσα Μαργκό του Πατρίκ Σερό, ωστόσο έχει γράψει μουσική για πάνω από 30 ταινίες.
Πιο πρόσφατα, ο Μπρέγκοβιτς συνεργάστηκε με διάφορους γνωστούς καλλιτέχνες των Βαλκανίων, ανάμεσα στους οποίους η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Στέλιος Ρόκκος, οι Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, αλλά και η μεγάλη Τουρκάλα τραγουδίστρια Σεζέν Ακσού.
Το 2005, συμμετείχε σε μια σειρά συναυλιών για τον εορτασμό της σύντομης επανένωσης των Bijelo Dugme. Στις συναυλίες, που έλαβαν χώρα σε διάφορες πόλεις της πρώην Γιουγκοσλαβίας, προσήλθαν χιλιάδες θαυμαστών.

1956: Γεννιέται η Σουηδή ηθοποιός, Lena Olin, η οποία έγινε ευρέως γνωστή το 1988, πρωταγωνιστώντας στην αμερικανική παραγωγή "Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι" και βραβεύτηκε με Όσκαρ β γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία, "Enemies: A Love Story".

1976: Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Reese Witherspoon. Από τις πιο γνωστές ταινίες της: η "Pleasantville", η "Εκδίκηση της ξανθιάς" και το "America Psycho".

1980: Το τραγούδι "Another Brick In The Wall" από το ομώνυμο άλμπουμ των Pink Floyd σκαρφαλώνει στην κορυφή του αμερικανικού πίνακα επιτυχιών.

1985: Πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς ο Σπύρος Βασιλείου, έλληνας ζωγράφος, από τους πιο παραγωγικούς έλληνες εικαστικούς καλλιτέχνες, με περισσότερα από 5.000 έργα στο ενεργητικό του. Την καλλιτεχνική του παραγωγή χαρακτηρίζει η συνάντηση των διδαγμάτων της λαϊκής και της βυζαντινής τέχνης με τους πειραματισμούς των σύγχρονών του ρευμάτων.

1994: Πεθαίνει ο Αμερικανός καρτουνίστας και δημιουργός του "Γούντι του Τρυποκάρυδου" Walter Lantz.



2008: Πεθαίνει σε ηλικία 89 ετών ο Israel López Cachao, Κουβανός μουσικός, που θεωρείται ο δημιουργός της μουσικής mambo. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.