Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2018

Συνεχίζουν οι επαναλαμβανόμενες διαρρήξεις σε θέατρα και μουσικές σκηνές στο κέντρο της Αθήνας

Τα περιστατικά είναι πολλά για να θεωρηθούν τυχαία ή ασύνδετα μεταξύ τους.  Τον τελευταίο  μήνα το φαινόμενο της κλοπής θεάτρων ή μουσικών σκηνών, κυρίως εκείνων βρίσκονται στο τρίγωνο Βοτανικός – Γκάζι – Κεραμεικός, έχει πάρει μορφή μάστιγας. Τελευταίο παράδειγμα είναι το βράδυ το Θέατρο Βαφείο στο Βοτανικό. Χτύπησε ο Συναγερμός, έφτασε η αστυνομία αλλά μετράνε ζημιές! Το Βαφείο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Μυθωδία που διέρρηξαν χθες και 150 μέτρα πιο πέρα από το Vault, που διέρρηξαν το Σάββατο! Οι κλοπές γίνονται σε ώρες που οι χώροι είναι κλειστοί, υπήρξαν όμως και περιπτώσεις που υπήρχαν μέσα σ’ αυτά εργαζόμενοι οι οποίοι επιμελούνταν σκηνικά.

Στόχος των κλεφτών είναι τα ελάχιστα χρήματα που αφήνουν οι ιδιοκτήτες στα ταμεία τους αλλά κυρίως υλικά - προβολείς, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κάμερες, κονσόλες ήχου και φωτισμού- που χρειάζονται για να στηθούν οι παραστάσεις. Τα περιστατικά σε ορισμένα θέατρα είναι επαναλαμβανόμενα. Συχνά οι διαρρήκτες δεν διστάζουν να εισβάλουν δύο φορές στους ίδιους χώρους.

Οι θεατράνθωποι που έχουν πέσει θύματα των απανωτών κλοπών μιλούν για οργανωμένη σπείρα, η οποία δεν διστάζει να μπει στην παρανομία για ποσά μικρής αξίας και συχνά αδιαφορώντας για το μέγεθος των αντικειμένων που κλέβουν.  Ο λογαριασμός κλοπών σε θέατρα είναι πλέον μεγάλος. Ως σήμερα οι διαρρήκτες έχουν μπει στα ΒΑΦΕΙΟ, ΜΥΘΩΔΙΑ, ΑΘΗΝΑ, ΔΗΛΟΣ, OLVIO, 104, ΣΥΓΧΡΟΝΟ, ΠΡΟΒΑ, ΛΥΧΝΟΣ τέχνης και πολιτισμού, Νέο Ελληνικό Θέατρο (του Γιώργου Αρμένη), θέατρο ΠΚ, ELIART, ΑΒΑΤΟΝ (2 φορές), ΣΗΜΕΙΟ (2 φορές) και VAULT. 15 χώροι μέσα σε ένα μήνα και συνεχίζουν..

Τα θύματα μιλούν για συμμορία των έξι ατόμων. Και κάποια από αυτά υποστήριξαν πως οι διαρρήκτες κινούνται με τρεις μηχανές μικρού κυβισμού. Η αστυνομία έχει ενημερωθεί για το γεγονός. Οι απαραίτητες καταθέσεις, συχνά πολύωρες -λόγω έλλειψης προσωπικού σε τμήματα της ΕΛΑΣ - έχουν δοθεί. Στη δική τους, ανεπίσημη, έρευνα που έκαναν οι άμεσα θιγόμενοι δηλώνουν πως αναζητώντας προστασία από τις αρχές οι τελευταίες τούς δήλωσαν πως περιπολίες στις προαναφερθείσες περιοχές κάνει μόνο ένα περιπολικό. Είναι άραγε αρκετό για το κέντρο της Αθήνας;

Αυτοί οι χώροι που με μεγάλες προσπάθειες και χωρίς καμία χρηματοδότηση και επιχορήγηση παράγουν και προάγουν τον πολιτισμό στην χώρα μας, δεν μπορούν να είναι απροστάτευτοι! Η πολιτεία οφείλει να τους προστατεύσει.

Ο Δημήτρης Καρατζιάς από το θέατρο Vault ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό το παρακάτω βίντεο από τη διάρρηξη στο θέατρο Olvio.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.