Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Ποιητική ευαισθησία από τη «Σονάτα του σεληνόφωτος» - Παράσταση φόρος τιμής στον Γιάννη Ρίτσο, στο θέατρο Αλκμήνη!


Βραβευμένοι από την Unesco για την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού εκτός Ελλάδας, ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν, μετά τις παραστάσεις τους «Δεν φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι...» για τον Νίκο Καζαντζάκη και «Ο Κρητικός (Ύμνος εις τον Έρωτα)» για τον Διονύσιο Σολωμό, παρουσίασαν τη «Σονάτα του σεληνόφωτος (Venceremos)», μία παράσταση - φόρο τιμής στον Γιάννη Ρίτσο. Μετά το Δουβλίνο και το Παρίσι, το αριστουργηματικό αυτό έργο του Γιάννη Ρίτσου παρουσιάζεται στο θέατρο Αλκμήνη για όλα τα Σάββατα του Μαρτίου. 



Έχοντας στο ενεργητικό τους μία ευρωπαϊκή θεατρική πορεία, ο Μάριος Ιορδάνου και η Σοφία Καζαντζιάν καταπιάστηκαν με τη «Σονάτα του σεληνόφωτος», ένα από τα αγαπημένα έργα του Γιάννη Ρίτσου από τη συλλογή της Τετάρτης Διάστασης, δημιουργώντας μία παράσταση, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, το Δουβλίνο, στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, ένα από τα σπουδαιότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του κόσμου, με απόφοιτους, όπως ο Όσκαρ Ουάιλντ και ο Σάμιουελ Μπέκετ. Η ελληνική της πρεμιέρα πραγματοποιήθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Γιάννη Ρίτσου, στη Μονεμβασιά. Μετά, η παράσταση ανέβηκε στο Παρίσι, στο Δημαρχείο της γαλλικής πρωτεύουσας.


Κείμενο μεγάλης ευαισθησίας και ποιητικής ομορφιάς, η «Σονάτα του σεληνόφωτος» ενέπνευσε τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Μάριο Ιορδάνου, ο οποίος το μεταφέρει στη σκηνή, έχοντας στο πλάι του τη Σοφία Καζαντζιάν, που υπογράφει τη θεατρική διασκευή του έργου και τις χορογραφίες και ερμηνεύει τη βασική ηρωίδα.
Είναι η πρώτη φορά, που το ποίημα ανεβαίνει στο θέατρο από μία νέα σε ηλικία ηθοποιό. Ο Μάριος Ιορδάνου, με αυτήν την επιλογή, καθώς και με την προσθήκη στον τίτλο της λέξης «venceremos», είχε ως στόχο να δημιουργήσει μία παράσταση για τον άνθρωπο που ξεπερνάει τα όριά του, ξεπερνάει τον χρόνο και ζει, αγωνίζεται, ερωτεύεται, ελεύθερος, όπως προστάζει η καρδιά του, γιατί γνωρίζει, όπως γράφει ο Ρίτσος στην «Εαρινή συμφωνία», πως δεν έχει «παρά μόνο μιας στιγμής τη ζωή και το φτερούγισμα».


Η παράσταση «Η σονάτα του σεληνόφωτος (Venceremos)» συνδυάζει την ποίηση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού («Η σονάτα του σεληνόφωτος», «Εαρινή συμφωνία», «Ρωμιοσύνη») με κείμενα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, του Χαλίλ Γκιμπράν και άλλων σπουδαίων πνευμάτων της παγκόσμιας πνευματικής σκηνής.
Κεντρικός «χαρακτήρας» της παράστασης είναι η ψυχή της ηρωίδας του Γιάννη Ρίτσου, η καρδιά της, που, ελεύθερη από τους περιορισμούς που βάζει το σώμα και ο χρόνος, ζει, αναπνέει, ερωτεύεται, γελά, χορεύει και τραγουδάει, σε μία προσπάθεια να ενωθεί με το φεγγάρι. Ο χρόνος καταργείται. Το παρόν συναντά το παρελθόν, η μοναξιά τον έρωτα και το φυσικό το μεταφυσικό. Η Σοφία Καζαντζιάν ερμηνεύει, χορεύει και τραγουδά, με τον Μάριο Ιορδάνου να τη σκηνοθετεί, αλλά και να συμμετέχει σε μία διαφορετική «Σονάτα του σεληνόφωτος», όπου ο άνθρωπος ξεπερνάει τα εμπόδια, τα προσωπικά του όρια και βγαίνει νικητής, φωνάζοντας «Venceremos».

Ταυτότητα παράστασης

Σκηνοθεσία - μουσική επιμέλεια: Μάριος Ιορδάνου
Θεατρική διασκευή - χορογραφίες: Σοφία Καζαντζιάν Ενδυματολογία: Ελευθερία Τώρα 
Σκηνογραφία: Βαλεντίνο Βαλάσης
Ερμηνεύουν: Σοφία Καζαντζιάν, Μάριος Ιορδάνου.

Πληροφορίες

Παραστάσεις:

Κάθε Σάββατο στις 18:30 (έως 31/03/2018)
Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμές εισιτηρίων: €12

Θέατρο Αλκμήνη
Αλκμήνης 8 - 12, 
Πετράλωνα
Τηλ. κρατήσεων: 2103428650 και 6974876024

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.