Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

Θάνος Μικρούτσικος - Μανώλης Μητσιάς στον Παρνασσό!


Θάνος Μικρούτσικος - Μανώλης Μητσιάς
"Υπέροχα μονάχοι"
Στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός
Σάββατα 23 & 30 Δεκέμβρη 2017,  6 & 13 Ιανουαρίου 2018

Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Μανώλης Μητσιάς θα βρεθούν στη σκηνή, σε μια ιδιαίτερη μουσική συνομιλία στον «Παρνασσό». Η φωνή του Μανώλη και το πιάνο του Θάνου ενώνονται για να δημιουργήσουν μια μοναδική ατμόσφαιρα. Η μουσική μορφή αυτής της παράστασης δεν είναι μια εύκολη ιστορία. Η λιτότητα, η αφαιρετικότητα απαιτούν τεχνική, γνώση κι εμπειρία, προϋποθέσεις που οι δυο σπουδαίοι καλλιτέχνες έχουν κατακτήσει στα χρόνια της μεγάλης τους πορείας στη μουσική. 

Τις προϋποθέσεις αυτές τις υπέδειξε πρώτος ο Μάνος Χατζιδάκις και ακολούθησε σε πολλές παραστάσεις του ο Θάνος Μικρούτσικος υποστηρίζοντας ότι το τραγούδι όταν παρουσιάζεται με αυτό τον τρόπο μπορεί να αναδείξει αυτό που υπάρχει πίσω από τις λέξεις και τους ήχους. Απογυμνωμένο από περιττά στολίδια που κάποιες φορές καλύπτουν την ουσία του εμφανίζεται καθαρό, καίριο όπως απαιτεί η μουσική και το μελοποιημένο κείμενο. Ο Θάνος και ο Μανώλης έχουν τη γνώση και αγγίζουν το βάθος των πραγμάτων. Αυτό άλλωστε μαρτυράει και η πρώτη τους συνάντηση το 1982. Ο Θάνος κάλεσε τον Μανώλη να τραγουδήσει το «Ερωτικό», την περίφημη Πιρόγα. Ο Μανώλης έκανε μια ανεπανάληπτη ερμηνεία που έμεινε ανεξίτηλη στο χρόνο. Λιτός, δωρικός, άμεσος χωρίς εκφραστικές υπερβολές ακολούθησε τη μελωδία κι έδωσε πνοή στους εξαιρετικούς στίχους του Άλκη Αλκαίου
Αργότερα οι δυο καλλιτέχνες συνεργάστηκαν στον δίσκο «Υπέροχα μονάχοι» σε ποίηση Άλκη Αλκαίου. Ο Θάνος θυμάται ότι ένα βράδυ που γύρισε από το στούντιο, τηλεφώνησε στον Αλκαίο και του έβαλε να ακούσει ένα από τα τραγούδια που μόλις είχε τραγουδήσει ο Μανώλης. Όταν τέλειωσε η περίεργη αυτή ακρόαση ο Αλκαίος είπε: «Αν δεν υπήρχε ο Μητσιάς, Θάνο θα έπρεπε να τον εφεύρουμε».
Οι στίχοι των τραγουδιών του Θάνου Μικρούτσικου που θα ακουστούν στην παράσταση είναι του Νίκου Καββαδία, του Άλκη Αλκαίου, του Μάνου Ελευθερίου και του Κώστα Τριπολίτη. Εκτός όμως από τα τραγούδια του Θάνου θα παρουσιαστούν τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Μίκη Θεοδωράκη, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Σταύρου Ξαρχάκου κ.ά.
Τους δυο καλλιτέχνες πλαισιώνουν, για να συμβάλουν στα ηχητικά χρώματα, δυο σπουδαίοι μουσικοί. Ο Θύμιος Παπαδόπουλος με τα πνευστά του, ο πιο πολυσύνθετος Έλληνας μουσικός, alterego του συνθέτη και ο Ηρακλής Ζάκκας, μουσικός νυκτών οργάνων, υψηλής αισθητικής κι ευαισθησίας.
Ο Γιώργος Κορρές εγγυάται τον ήχο ενώ η παραγωγή είναι της CricosProductions. Οι παραστάσεις αυτές θα δοθούν στη φιλόξενη αίθουσα του Συλλόγου “Παρνασσός” στις 23,30 Δεκεμβρίου και 6, 13 Ιανουαρίου φιλοδοξούν να αφήσουν το αποτύπωμά τους σ΄ αυτούς τους δύσκολους καιρούς..

Πληροφορίες:

Εμφανίσεις: Σάββατα 23 & 30 Δεκέμβρη 2017,  6 & 13 Γενάρη 2018
Ώρα έναρξης: 20:30

Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8,
Αθήνα
Τηλέφωνο: 210 3221917

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.