Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Όσα πρέπει να ξέρεις για… τους Nirvana

Ό,τι μουσική κι αν ακούς. Όποιο κι αν είναι το στυλ σου. Όσο ετών κι αν είσαι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχεις ακούσει έστω και ένα τραγούδι τους και μάλιστα ξέρεις πως είναι δικό τους.

Το 1987 ο Kurt Cobain δημιούργησε ένα από τα διασημότερα groups στον κόσμο, ένα από τα καλύτερα ροκ συγκροτήματα τα οποία διαμόρφωσαν την παγκόσμια ροκ μουσική σκηνή. Με κιθαρίστα τον Krist Novoselic και ντράμερ τον Dave Grohl οι Nirvana καθιερώνονται ως τμήμα της μουσικής σκηνής του Σιάτλ και κυκλοφορούν το πρώτο τους άλμπουμ το 1989, με τίτλο Bleach. 

Το 1991, στις 24 Σεπτεμβρίου, το Nevermind γίνεται το πιο πετυχημένο άλμπουμ του συγκροτήματος. Τον Ιανουάριο του 1992 φτάνει στο Νο1 του Billboard πουλώντας πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα, κάνοντας το Smells like teen spirit ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια όλων των εποχών. Γιατί δεν έχεις περάσει πραγματική εφηβεία αν δεν «λύγισες» με αυτό το τραγούδι. 

Το Σεπτέμβρη του 1993 το συγκρότημα κυκλοφορεί τον τελευταίο του δίσκο, In Utero.

Τον Απρίλιο του 1994, το συγκρότημα διαλύεται. Ο θάνατος του Cobain κλονίζει όχι μόνο το group, αλλά ολόκληρο τον κόσμο.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις…

1. Ο Cobain παράτησε το λύκειο κι αργότερα δούλεψε εκεί ως επιστάτης.


2. Πέρασαν τουλάχιστον 5 διαφορετικοί ντράμερς από το συγκρότημα πριν καταλήξουν με τον Dave Grohl.

3. Το πρώτο single των Nirvana ήταν ένα cover.
Η πρώτη τους επίσημη κυκλοφορία ήταν ένα τραγούδι της ολλανδικής μπάντας Shocking Blue, το Love Buzz. 



4. Το κόστος του πρώτου τους άλμπουμ ήταν 606.17 δολάρια.

5. Όταν ο Cobain είδε για πρώτη φορά τον εαυτό του στην τηλεόραση, τηλεφώνησε στη μητέρα του.
Στις 29 Σεπτεμβρίου του 1991 το MTV παρουσίασε το κλιπ του Smells like teen spirit και τότε ο Cobain τηλεφώνησε τη μητέρα του και της είπε «εκεί είμαι εγώ». 



6. Όπως κάθε καλλιτέχνης που σέβεται τον εαυτό του, έτσι και οι Nirvana κατηγορήθηκαν κάποτε για λογοκλοπή.
Όλα ξεκίνησαν το 1989 όταν στο τραγούδι τους Negative Creep υπήρχε ο στίχος «daddy’s little girl ain’t a girl no more», ο οποίος στίχος θύμιζε πολύ ένα τραγούδι των Mudhoney «sweet young think ain’t sweet no more». Αυτή η ιστορία ήταν η αιτία ο Cobain να αμφιβάλλει αργότερα για το έξοχο Come as you are, επειδή έμοιαζε με ένα τραγούδι των Killing Joke, το Eighties. Τελικά, οι Killing Joke όντως παραπονέθηκαν. Όμως, απλά παραπονέθηκαν και τίποτα παραπάνω. Ίσως, γιατί το τραγούδι τους ακουγόταν τόσο άθλιο δίπλα σ’ εκείνο των Nirvana. 



7. Το τραγούδι Polly βασίζεται σε μια πραγματική ιστορία.
Ο Cobain έγραψε το Polly το 1987, αφού διάβασε σε ένα άρθρο για το βιασμό και το βασανισμό ενός 14χρονου κοριτσιού. Ο Bob Dylan όταν έμαθε την ιστορία είπε για τον Cobain «αυτό το παιδί έχει καρδιά». 



8. Το μωρό στο άλμπουμ Nevermind είναι εξαιρετικά διάσημο και το ίδιο το εξώφυλλο είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο παγκοσμίως.


9. Kurt Cobain vs Axl Rose
Ο Cobain θεωρούσε τον Rose ομοφοβικό και ρατσιστή, μία άποψη με την οποία συμφωνούσαν πολλοί, «πατώντας» πάνω στους στίχους του τραγουδιού One in a million. Το 1992, στα βραβεία του MTV στήθηκαν πάνω στη σκηνή δύο πιάνο για μία επική παρουσίαση του November Rain. Επειδή ο Cobain υπέθεσε πως σε ένα από αυτά τα πιάνο θα παίξει ο Rose, έφτυσε τα πλήκτρα. Αργότερα έμαθε πως σε αυτό το πιάνο έπαιξε ο Elton John.

10. Το τραγούδι All apologies αρχικά ακουγόταν σαν τραγούδι των Beatles.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.