Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Όσα πρέπει να ξέρεις για ... τον Μπομπ Ντύλαν (Bob Dylan)

Ο Bob Dylan γεννήθηκε στις 24 Μαΐου του 1941 και δικαίως θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς τραγουδοποιούς. Τα τραγούδια του Dylan δεν είναι συμβατικά. Είναι ροκ ποιήματα επηρεασμένα από τους μεγάλους συμβολιστές Μπωντλαίρ, Ρεμπώ και Έλιοτ. Καθορίζουν τη ροκ σκηνή, δημιουργούν ιστορία και κερδίζουν το Νόμπελ Λογοτεχνίας στις 13 Οκτωβρίου του 2016. 

Βάλε αυτή τη λίστα να παίζει και διάβασε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον ροκ έφηβο Dylan. 

01. Το πραγματικό του όνομα είναι Robert Allen Zimmerman. Υιοθέτησε το ψευδώνυμο Dylan το 1958, για να τιμήσει τον ποιητή Dylan Thomas.

«Εγώ που ήμουν αδιάφορος σ’ Άνοιξη και Καλοκαίρι,
Που δεν ήξερα τον ήλιο και τη σελήνη με τ’ όνομά τους,
Ενω ήμουν ακόμη μια λιωμένη μορφή,
Τα μολύβδινα αστέρια, το βροχερό σφυρί
Στριφογυρισμένο απ΄τον πατέρα μου στο θόλο του».
Dylan Thomas

02. Έμαθε να παίζει πιάνο στα 9 του χρόνια και δεν δέχτηκε ποτέ να κάνει μαθήματα. Δεν γνωρίζει πώς να διαβάζει μουσική. Κι αυτό είναι μια έκπληξη!

03. Έφτιαξε το πρώτο του συγκρότημα στην ηλικία των 13 ετών, τους Golden Chords.

04. Το 1959 τον δέχτηκαν στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Νεάπολη, όμως δεν παρακολούθησε ποτέ τα μαθήματα. Έδινε παραστάσεις στα καφέ του Πανεπιστημίου. 

«Να προσέχεις τις αναμνήσεις σου. Δεν μπορείς να τις ξανά ζήσεις».

05. Όταν έφτασε στη Νέα Υόρκη το 1961 ήταν άφραγκος και τον πρώτο καιρό κοιμόταν στο μετρό. Κάποιοι λένε πως ήταν τότε που απέκτησε το χαρακτηριστικό του «ρινικό κλαψούρισμα». 

06. Απολάμβανε να λέει στους δημοσιογράφους πως ήταν ορφανός και πως ταξίδευε με ένα καραβάνι τσίρκου έως τα 13 του χρόνια. Το 1960 οι γονείς του παρευρέθηκαν σε μία συναυλία του και με έκπληξη διάβασαν την επόμενη ημέρα την εξής δήλωση «Δεν γνωρίζω τους γονείς μου, έχουμε χάσει επαφή εδώ και πολλά χρόνια». 



07. Το πρώτο του άλμπουμ κυκλοφόρησε το 1961, με τίτλο Bob Dylan, υπό την Columbia Records.

08. Την ίδια χρονιά δηλώνει πόσο επηρεασμένος είναι από τον Τσάρλι Τσάπλιν. Αυτό γίνεται εμφανές από το χαρακτηριστικό του καπέλο, αλλά και από το άλμπουμ του Modern Times του 2006, το οποίο παραπέμπει στην ομώνυμη ταινία του Τσάπλιν.  

09. Τα πρώτα δέκα χρόνια της καριέρας του είχε κοινό μάνατζερ με την Janis Joplin, τον Albert Grossman. 

«Κανείς δεν είναι ελεύθερος. Ακόμα και τα πουλιά είναι «αλυσοδεμένα» με τον ουρανό».

10. Το 1965 παντρεύτηκε τη Sara Lowndes και μαζί απέκτησαν  5 παιδιά: τον Jesse, την Anna, τον Sam, τον Jakob και τη Maria. Πλέον, δυσκολεύεται κάποιος να μετρήσει τους γάμους και τα παιδιά του. 

11. Το 1977, όταν πέθανε ο Elvis, ο Dylan δεν μιλούσε σε κανένα για μία ολόκληρη εβδομάδα. Αργότερα δήλωσε «Διαλύθηκε όλη μου η ζωή, όλη μου η παιδικότητα. Αν δεν ήταν ο Elvis, δεν θα έκανα αυτό που κάνω σήμερα». 

12. Το χειρότερο άλμπουμ της καριέρας του είναι το Self-Portrait και όταν ρωτήθηκε γι’ αυτό από το περιοδικό Rolling Stone το οποίο του έκανε ένα εξώφυλλο, ο Dylan απάντησε «ποια είναι αυτή η μαλακία;».

«Μπορώ μόνο να είμαι εγώ, όποιος κι αν είναι αυτός».

13. Μέχρι σήμερα, ταξιδεύει στις συναυλίες του όταν μπορεί με το ποδήλατο ή με τα πόδια, αρνούμενος να μπει στη λιμουζίνα του. 

14. Το 2004 εμφανίστηκε σε μία διαφήμιση σέξι εσωρούχων της Victoria Secret. 

15. Τον Μάρτιο του 2016, πωλήθηκε στο Ίδρυμα της οικογένειας George Kaiser το προσωπικό αρχείο του Dylan, με πάνω από 6.000 αντικείμενα τα οποία εκτιμώνται από 15 έως 20 εκατομμύρια δολάρια. 

16. Μέχρι σήμερα υπάρχουν 95.300 websites αφιερωμένα στον Bob Dylan. 

Φωτογραφικό Υλικό







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.