Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Όσα πρέπει να ξέρεις για... τον Γουίλ Σμιθ (Will Smith)

«Τα χρήματα και η επιτυχία δεν αλλάζουν τον άνθρωπο∙ απλώς ενισχύουν αυτό που ήδη υπάρχει».

Μουσική, τηλεόραση, σινεμά. Ο 48χρονος Will Smith τολμά, κατακτά, πετυχαίνει, προχωρά.

Εντάξει, μπορεί να μην  είμαι εντελώς αντικειμενική μιας και στο μουσικό στερέωμα δεν έκανε δα και καμιά τεράστια καριέρα, αλλά ποιος  λέει ότι πρέπει να είμαι; Είναι από τους πιο αγαπημένους μου και οι ταινίες του, ακόμα και οι μέτριες, είναι σίγουρα στις κινηματογραφικές μου προτιμήσεις. Το ίδιο ισχύει και τα εκατομμύρια των θαυμαστών του.

Το 1990 μας γνωρίζει τον εαυτό του ως Πρίγκιπα του Bel-Air και αυξάνει τη δημοτικότητά του δυναμικά. Η σειρά διήρκησε περίπου έξι χρόνια και θεωρείται μία από τις πιο επιτυχημένες κωμωδίες της Αμερικής. Στη σειρά ο Will παρουσιάζει τον εαυτό του όπως ακριβώς είναι∙ ένας έφηβος του δρόμου από τη Φιλαδέλφεια. Μετακομίζει στο Bel-Air στο σπίτι των θείων του του κι εκεί ξεκινούν οι εφηβικές του περιπέτειες. Δυνατό χαρτί της σειρά, ο εξαιρετικός James Avery.


Έχει συμμετάσχει επίσης και σε άλλες τρεις σειρές: The perfect date (1990), Happily ever after: fairy tales of every child (1997) και All of us (2003-2004).

«Το να είσαι ράπερ σημαίνει να είσαι ο αληθινός σου εαυτός. Το να είσαι ηθοποιός σημαίνει να αλλάζεις αυτό που είσαι».

Η επιτυχία στη rap
Ο Smith άρχισε να ραπάρει στα 12 και όταν στα 16 του συνάντησε τον Dj Jeff Townes δημιουργήθηκε το δίδυμο DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince το οποίο άρχισε να παράγει gangsta rap της δυτικής ακτής, κάνοντας το ντεμπούτο του με το single Girls is not nothing but trouble το 1986. Το 1987, το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο Rock the house μπήκε στο Top 200 της Billboard κάνοντας τον Smith εκατομμυριούχο πριν κλείσει τα 18.





Τηλεόραση – Κινηματογράφος
Το 1990 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στη σειρά ο Πρίγκιπας του Μπαιλ-Ερ, χωρίς να εγκαταλείψει τη μουσική και το 1991 έρχονται οι μουσικές επιτυχίες Summertime και το πολύ γνωστό Ring my bell. Κατά τη διάρκεια των σεζόν του Μπαιλ-Ερ άρχισε να κάνει μικρές εμφανίσεις στον κινηματογράφο ξεκινώντας με ένα μικρό ρόλο στην ταινία Where the day takes you (1992) και αμέσως μετά στην κωμωδία Made in America (1993), η οποία τον οδηγεί στο πλευρό του Donald Sutherland στην ταινία Six Degrees of Separation (1993). Από εκεί κι έπειτα η μία επιτυχία διαδεχόταν η μία την άλλη σε πρωταγωνιστικούς ρόλους που αναδεικνύουν όχι μόνο το ταλέντο σου ως ηθοποιό, αλλά και το επιχειρηματικό του ταλέντο ως παραγωγό.

Η ταινία επιστημονικής φαντασίας Ημέρα Ανεξαρτησίας (1996) φέρνει το Smith στην ελίτ του Χόλυγουντ, αποδεικνύοντας πως είναι ένα δυνατό χαρτί. Το 1997 ο Smith πολεμά ξανά τους εξωγήινους στην κωμική περιπέτεια Men In Black στο πλευρό του υπέροχου Tommy Lee Jones, ως το νέο του συνεργάτη στην υπηρεσία. Εκτός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ερμηνεύει και το τραγούδι της ταινίας, το οποίο εντάσσει σε ένα σόλο άλμπουμ του το 1997. 



Ιδιαίτερη στιγμή στην καριέρα του όταν το 2001 πρωταγωνιστεί στην ταινία Ali, ένα βιογραφικό δράμα για τη ζωή του Μοχάμεντ Άλι, το οποίο κάνει focus στη ζωή του Άλι τη δεκαετία 1964-1974, στην οποία ο Άλι παίρνει τον τίτλο από τον Sonny Liston, γίνεται μουσουλμάνος, κριτικάρει τον πόλεμο του Βιετνάμ, αποκόπτεται από το μποξ και έπειτα επιστρέφει σε έναν αγώνα με τον Joe Frazier και τελικά την εκ νέου κατάκτηση του τίτλου από τον George Foreman το 1974.

Οι άντρες με τα μαύρα και τα κακά παιδιά
Το 2002 ο Smith πρωταγωνιστεί στη συνέχεια του Men In Black (2002) και του Bad Boys ένα χρόνο αργότερα, το 2003. Παραμένοντας στο πνεύμα της φαντασίας, το 2004 πρωταγωνιστή στην ταινία I Robot στην οποία ηγείται τον πόλεμο εναντίον της εξέγερσης των ρομπότ. Με εισπράξεις 144 εκ. δολάρια η ταινία πήγε αρκετά καλά.

Το 2005, με μία μικρή στροφή από τη δράση ο Smith πρωταγωνιστεί στη ρομαντική κωμωδία Hitch όπου μεταμορφώνεται σε έναν σύμβουλο σχέσεων. Την τεράστια επιτυχία αυτής της ταινίας διαδέχτηκε μία άλλη τεράστια επιτυχία της (εξαιρετικής) ταινίας Το παιχνίδι της Ευτυχίας (2006), με ένα πατέρα που πρέπει να χτίσει τη ζωή του από την αρχή. Με τον βιολογικό του γιο στο πλευρό του, ο Smith κατακτά τη δεύτερη υποψηφιότητά του για Όσκαρ καλύτερης ερμηνείας.

Το 2007, βγαίνει στις οθόνες το remake της ταινίας του Charleton Heston Omega Men, η οποία τιτλοφορείται ως I Am Legend και ο Smith γίνεται αυτό που θα θέλαμε όλοι να είμαστε. Ο ήρωας που σώζει την ανθρωπότητα. Η ταινία κινείται ανάμεσα στη φαντασία, τη μοναξιά, το συναίσθημα, τον πόνο και κατακτά το κοινό από την πρώτη ημέρα προβολής.

Το 2008, στην ταινία Hancock, ο Smith εκτός από τον πρωταγωνιστικό ρόλο, έχει και το ρόλο του παραγωγού, όπως και στην ταινία Seven Pounds της ίδιας χρονιάς. Στο Seven Pounds ο Smith προσπαθεί να εξιλεωθεί αλλάζοντας τις ζωές 7 ανθρώπων. Αφού κάνει μία μικρή παύση, επιστρέφει στην οθόνη με το τρίτο μέρος του Men In Black, το 2012. Το 2015 επιστρέφει με το ρομαντικό δράμα Focus, μια μεγάλη εισπρακτική επιτυχία.
Ενδιάμεσα έχει πρωταγωνιστήσει και σε άλλες ταινίες και καμία από αυτές δεν απέτυχε.


Ο Will Smith έχει το κοκαλάκι της νυχτερίδας. Ή απλά ταλέντο και διαίσθηση; Ίσως όλα αυτά μαζί. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που είναι ο μοναδικός ηθοποιός με 8 συνεχόμενες ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί ο ίδιος με απολαβές πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια και με άνοιγμα στην 1η θέση στο εγχώριο box office.

«Μου αρέσει που είμαι ένας μαύρος στην Αμερική και ειδικά ένας μαύρος στο Χόλυγουντ».

Εξώφυλλα








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.