Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Όσα πρέπει να ξέρεις για... τον Τζίμι Χέντριξ (Jimi Hendrix)

«Η μουσική δε λέει ψέματα. Αν κάτι μπορεί ν’ αλλάξει στον κόσμο, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της μουσικής».

Τώρα βάζεις αυτό. Το ακούς. Το ξανά βάζεις και ταυτόχρονα διαβάζεις το αφιέρωμα.


Λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν να γίνουν αιώνιοι έχοντας μόνο λίγο χρόνο πάνω στη γη. Λίγοι άνθρωποι καταφέρνουν να μεγαλώσουν πολλές και διαφορετικές γενιές, ενώ οι ίδιοι δεν πρόλαβαν να μεγαλώσουν.

Ο Τζίμι Χέντριξ, κατά κόσμον, Τζώνη Άλλεν Χέντριξ, γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1942 στο Σιάτλ και δικαίως φέρει τον τίτλο του καλύτερου κιθαρίστα στην ιστορία της ροκ μουσικής.
Ελεύθερο πνεύμα από πολύ μικρός, είχε περιπέτειες με το νόμο και στα 19 του αποφάσισε να καταταγεί στο στρατό για να αποφύγει τη σύλληψη αφού βρέθηκε εμπλεκόμενος σε κλοπές αυτοκινήτων. Στις 31 Μαΐου κατατάσσεται και κάνει τη δίμηνη βασική εκπαίδευση. Έπειτα, ζητά από τον πατέρα του να του στείλει την κιθάρα του κι αρχίζει να παραμελεί τα καθήκοντα της σκληρής εκπαίδευσης των αλεξιπτωτιστών. Εκεί, σχηματίζει τους Casuals, έπειτα από τη γνωριμία που είχε με τον μπασίστα Μπίλι Κοξ με τον οποίο μετακομίζουν στο Νάσβιλ και για μεγάλο διάστημα παίζουν στο Club del Morocco. Μετακομίζοντας αργότερα στη Νέα Υόρκη με την κοπέλα του, Φέι, συνεργάζεται με διάφορα τοπικά συγκροτήματα και έπειτα από μια μικρή περιοδεία τον Ιούνιο του 1964 στις ΗΠΑ, αποχωρεί από το σχήμα με τον Κοξ.
Στις 19 Ιουνίου του 1962 αποστρατεύτηκε λόγω ακαταλληλότητας. Ο ίδιος θα υποστηρίξει ότι η αποστράτευση του οφείλεται σε χτύπημα από πτώση με αλεξίπτωτο. 


Το Σεπτέμβρη του 1966 γνωρίζει τους Νόελ Ρέτινγκ και Μιτς Μίτσελ οι οποίοι αναλαμβάνουν το μπάσο και τα ντραμς αντίστοιχα, στο νέο σχήμα του Χέντριξ, με όνομα The Jimi Hendrix Experience. Τον Οκτώβρη του ’66 δίνουν την πρώτη τους συναυλία και αφού κατακτήσουν το γαλλικό έδαφος, επιστρέφουν στην Αγγλία. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους κυκλοφορούν το πρώτο τους σινγκλ με τη διασκευή του υπέροχου Hey Joe.


Αφού κυκλοφόρησαν δύο άλμπουμ, στις αρχές του 1969 διαλύονται και ο Χέντριξ δημιουργεί τους Gypsy Sun and Rainbows οι οποίοι εμφανίζονται για πρώτη φορά στο φεστιβάλ του Γουντστοκ κι αργότερα υιοθετούν το όνομα Band of Gypsys. Μεγάλη τους επιτυχία το machine gun. Διαλύονται τον Ιανουάριο του 1970 μετά από μία συναυλία από την οποία ο Χέντριξ αποχώρησε έχοντας πει μόνο δύο τραγούδια. Ο μάνατζερ του συγκροτήματος προσπάθησε να επανενώσει τους Experience όμως η πορεία τους έληξε άδοξα, όταν μετά από το επιτυχημένο άλμπουμ The cry of love ακύρωσαν την ευρωπαϊκή τους περιοδεία το Σεπτέμβριο του 1970. Στις 4 Ιουλίου είχαν την πιο επιτυχημένη συναυλία της καριέρας τους παίζοντας μπροστά σε 600.000 θεατές στο Atlanta International Pop Festival.


«Όταν πεθάνω, θέλω ο κόσμος να παίζει τη μουσική μου, να τρελαίνεται και να κάνει ότι θέλει».

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1970 ο Χέντριξ πεθαίνει στο Λονδίνο από ναρκωτικές ουσίες και μόλις στα 27 του χρόνια, αφήνοντας στη ροκ μουσική το ανεξίτηλο σημάδι του μέχρι και σήμερα. Ο Χέντριξ είχε συνολικά 4 επιτυχημένες κυκλοφορίες άλμπουμ και 9 μετά θάνατον, αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα ταλέντα δεν χάνονται αφού πεθάνουν, κάποιες φορές ανθίζουν από την αρχή.

Εικόνα 1. Οι Experience σε μία από τις ζωντανές τους εμφανίσεις


Εικόνα 2. 21 Αυγούστου 1967



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.