Κυριακή 16 Ιουλίου 2017

"Κακό Χαρτί (Balada para un loco)" του Κώστα Μουζουράκη

Το "Κακό Χαρτί" είναι ένα ευχάριστο έξυπνο και ιδιαίτερο νουάρ του νέου και ταλαντούχου συγγραφέα - εφόσον αυτό είναι το δεύτερο του πόνημα - Κώστα Μουζουράκη.

Η γραφή του Μουζουράκη και η δομή του  μυθιστορήματος με εξέπληξε ευχάριστα, λιτή και ρέουσα χωρίς πολλές φιοριτούρες και επίθετα, σύγχρονη γραφή. Η πλοκή ιδιαίτερη και πολύ έξυπνα διασκορπισμένη στα κεφάλαια του βιβλίου με όμορφες αναδρομές στο παρελθόν. Δεν είναι ένα κλασσικό νουάρ που το θέμα του είναι "ψάχνω να βρω τον δολοφόνο", φόνος υπάρχει αλλά είναι στο πίσω μέρος της ιστορίας, παράλληλες και μπλεγμένες ιστορίες που αυξάνουν την αγωνία. Τι είναι λοιπόν το κακό χαρτί; Ποιοι άλλωστε το λένε έτσι; Ποιοι άλλοι; Οι χαρτοπαίχτες.

Η χαρτοπαιξία ως πάθος, ως τρόπος ζωής αλλά και φιλοσοφία για τη ζωή, η οικονομική διαφθορά, μία εξαφάνιση και ένας ανοιχτός λογαριασμός από τα χρόνια του εμφυλίου. Ο Άρης, ο πρωταγωνιστής του βιβλίου από την αρχή του βιβλίου τραβάει κακό χαρτί, πιστεύει στην τύχη που νομίζει ότι του χαμογελά και συνεχίζει. Η τύχη όμως δεν είναι με το μέρος του, τραβά συνέχεια κακό χαρτί. Η τύχη θα τον φέρει σε ένα απομακρυσμένο χωριό των Μεγάρων και στο καφενείο συναντά τρεις ιδιόρυθμους γέρους, χαρτοπαίχτες και αυτοί,  που τον υιοθετούν, παραθέτουν τις ιστορίες της ζωής τους και κατά κάποιο τρόπο γίνονται προστάτες του. 

Ένας πληρωμένος δολοφόνος και ένας νεαρός χαρτοπαίχτης λοιπόν. Μια εξαφάνιση, ένας εκβιασμός και μια φωτογραφία που είναι πενήντα έξι χιλιάδες φορές η ίδια λέξη. Ένας νονός χωρίς οικογένεια, ένας επικούρειος τζογαδόρος κι ένας καπετάνιος δίχως τσούρμο, που, επιπλέον, σιχαίνεται το νερό. Η κρίση και ο εμφύλιος. Ένα αδιάβροχο κίτρινο σας το δέρμα του θανάτου και ένας αόρατος μαέστρος με μπαγιάν, που περιφέρεται μέσα, έξω και πέρα απ'όλα αυτά. Σχέδια που καταστρώνονται με σκόπο να ανατραπούν και συμφωνίες που κλείνονται με σκοπό  να αναιρεθούν, συμβόλαια ζωής και συμβόλαια θανάτου και πληγές νωπές, θαμμένες μες στη σκόνη. Και πάνω απ'όλα η αναπόφευκτη βία που κλιμακόνεται δίχως έλεος, καθώς, κατά Κλαούζεβιτς, καθένας από τους αντιπάλους ακολουθεί το νόμο του άλλου, κι απ'αυτό προκύπτει μία αλληλεπίδραση που, ως έννοια, οφείλει να φτάσει στα άκρα.

Ο Κώστας Μουζουράκης και το Κακό Χαρτί του πραγματικά εντυπωσιάζουν!

Εκδόσεις Καστανιώτη
ISBN: 978-960-03-6019-6
σελ. 320
€ 15,90

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.