Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

"Η εκδίκηση" της Yrsa Sigurðardóttir

Το μοναδικό μυθιστόρημα της αδιαμφισβήτητης βασίλισσας του ισλανδικού αστυνομικού μυθιστορήματος που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά είναι εδώ. Πρόκειται για την "Εκδίκηση" της Yrsa Sigurðardóttir.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Η αστυνομική λογοτεχνία γνωρίζει μεγάλη άνθηση στην Ισλανδία τα τελευταία χρόνια. Το παράδοξο είναι ότι η Ισλανδία είναι ίσως μία από τις ειρηνικότερες χώρες παγκοσμίως, μια χώρα όπου το έγκλημα είναι σπάνιο και ακόμα και ο στρατός και η αστυνομία είναι άοπλοι. Είναι συχνό να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς να σημειωθεί ένας φόνος. Παρόλα αυτά στην Ισλανδία τα μυστικά είναι θαμμένα βαθιά, κάτω από στρώσεις πάγου και ηφαιστειακής τέφρας ή πίσω από τη μάσκα της ευτυχισμένης οικογένειας κρύβονται φριχτές ιστορίες βίας και καταπίεσης.

Δύο παράλληλες ιστορίες που εξελίσσονται ταυτοχρόνως στις απέναντι όχθες ενός φιορδ στη βορειοανατολική Ισλανδία και μία τρίτη που πηγαίνει πίσω στο παρελθόν, σε ένα γεγονός που όλοι οι πρωταγωνιστές του θέλουν να ξεχάσουν αλλά δεν τους ξεχνάει αυτό, πλέκονται σελίδα τη σελία μεταξύ τους σε ένα υφαντό του οποίου το σχέδιο μόνο στο τέλος μπορείς να διακρίνεις. Μέχρι εκείνη τη στιγμή παραδέρνεις ανάμεα στον γνήσιο τρόμο που σου παγώνει το αίμα και στην περιέργεια να λύσεις τον αστυνομικό γρίφο.

Ένα ζευγάρι και μία φίλη τους φτάνουν σε ένα ακατοίκητο το χειμώνα χωριό ενός φιορδ όπου η πρόσβαση είναι εφικτή μόνο μέσω θαλάσσης. Ο σκοπός τους είναι να ανακαινίσουν ένα παλιό σπίτι που αγόρασαν έτσι ώστε να το μετατρέψουν σε πανσιόν. Από το πρώτο κιόλας βράδυ καταλαβαίνουν ότι κάτι παράξενο συμβαίνει σε αυτό το σπίτι αλλά αρνιούνται να το αποδεχτούν, εκλογικεύοντας όλες τις περίεργες και στη συνέχεια τρομακτικές καταστάσεις. Εκτός του γεγονότος ότι βυθίζονται σταδιακά στον τρόμο, εντελώς απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, βγαίνουν στην επιφάνεια και οι ουσιαστικά επιφανειακές διαπροσωπικές τους σχέσεις και οι αγεφύρωτες διαφορές τους με αποτέλεσμα τις αναμεταξύ τους συγκρούσεις. Στο απομονωμένο και έρημο αυτό χωριό λοιπόν, επιπλέον οι τρεις φίλοι συνειδητοποιούν ότι δεν είναι μόνοι τους. Κάποιος θέλει να φύγουν και δηλώνει σαφώς την παρουσία του.

Την ίδια ώρα, στη μικρή πόλη στην απέναντι πλευρά του φιορδ, ένας νεοφερμένος γιατρός από το νότο που προσπαθεί να ξεπεράσει την εξαφάνιση χωρίς ίχνη του γιου του, συνεργάζεται με μία αστυνομικό για να εξιχνιάσουν την υπό παράξενες συνθήκες αυτοκτονία μιας γυναίκας μέσα σε μία εκκλησία. Σύντομα διαπιστώνουν ότι συνδέεαι με μία σειρά θανάτων που όλοι τους είναι βίαιαι και έχουν κοινά στοιχεία.

Ένα υπερφυσικό θρίλερ με αριστοτεχνική πλοκή και γραφή. Το κομμάτι της εξιχνίασης του εγκλήματος και του μυστηρίου από μόνο του αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα αστυνομικής λογοτεχνίας. Σ'αυτό έρχεται να προστεθεί το αλλόκοτο, το μεταφυσικό, το ανεξήγητο, κάτι απόκοσμο που αδράχνει τον αναγνώστη και τον τυλίγει σ'έναν ιστό τρόμου.

Πανέξυπνη σύλληψη.

Μετάφραση από τα αγγλικά: Γωγώ Αρβανίτη, σελίδες: 420, τιμή: 14,88 ISBN: 978-960-566-391-9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.