Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

"Από χωριό σε χωριό", ανοιχτά εικαστικά εργαστήρια στις εξοχές της Σύρου

Ανοιχτά εικαστικά εργαστήρια στις εξοχές της Σύρου με συντονίστρια την Αϊλίν Μπότσφορντ – Βελισσαροπούλου.

Από χωριό σε χωριό 

Η αμφίδρομη σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και καλλιτεχνικής δημιουργίας αποτελεί τη βασική πηγή έμπνευσης μικρών και μεγάλων «ζωγράφων» της Σύρου, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν στην εικαστική τέχνη με καμβά τους τη φύση. 

Το Δίκτυο Εικαστικών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Σύρου, μια πρωτοβουλία της Αϊλίν Μπότσφορντ – Βελισσαροπούλου, δημιουργεί εικαστικά προγράμματα για παιδιά και ενήλικους στο χωριό τους και στην κοντινή περιοχή τους.

Σκοπός του είναι η δημιουργία ανοικτών εικαστικών εργαστηρίων που θα πλαισιώνονται από ομιλίες εικαστικών και θεωρητικών της τέχνης.

Μέσα από συνεργασίες με πολιτιστικούς φορείς της Σύρου, της υπόλοιπης Ελλάδας και του εξωτερικού, το ΔΕΕΠΣ επιδιώκει τη γεφύρωση και προβολή των εικαστικών τεχνών.

Ελεύθερη συμμετοχή
Ο τόπος διεξαγωγής των προγραμμάτων ποικίλει ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις, όπως Πολιτιστικά Κέντρα και ανοιχτούς χώρους. Η είσοδος είναι ελεύθερη και απαιτείται η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στα προγράμματα. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται η δυνατότητα η εικαστική παιδεία να είναι προσιτή σε όλους.

Η εμπνεύστρια και συντονίστρια του ΔΕΕΠΣ Αϊλιν Μπότσφορντ - Βελισσαροπούλου (Eileen Botsford) είναι εικαστικός - Public Artist και εκπαιδευτικός με καταγωγή από τη Σύρο. Κατέχει Μεταπτυχιακό - Master in Fine Art από το Slade School of Fine Art και ένα BAhons in Public Art από το Chelsea School of Fine Art. Μετά από 11 χρόνια φοίτησης και δουλειάς στο Λονδίνο γύρισε στην Ελλάδα και παράλληλα με την καριέρα της ως εικαστικός δουλεύει απο το 2007 στην πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση (GCE & BTEC - Pearson), σε στενή συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ´Χωρίς Σύνορα' του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, σε εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νίαρχος, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποτρόφων «Έλα Μαζί μας» του Ιδρύματος Ωνάση, το πρόγραμμα επανένταξης και εκπαίδευσης προσφύγων και μεταναστών Άλεφ του Δυκτίου Μέλισσα, καθώς και πιο πρόσφατα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Documenta 14 «Telling Works». Συνεργασίες με τη Στέγη Ανηλίκων Σύρου και το Φεστιβάλ Syroskidz. Σήμερα, η κ. Μπότσφορντ συνεργάζεται με τη Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου. Μαζί με τα παιδιά της Στέγης δουλεύουν μεθοδικά και με πολύ κέφι για τη συμμετοχή τους τόσο στο φετινό Eye’s Walk Digital Festival, όσο και στην υπαίθρια έκθεση ζωγραφικής στην παραλία της Βάρης, στο πλαίσιο του Παιδικού Φεστιβάλ Syroskidz, που διοργανώνει το Τμήμα Πολιτισμού Κυκλάδων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Αυτή τη στιγμή, το ΔΕΕΠΣ διανύει τα πρώτα στάδια της πορείας του, ενώ στα επόμενα σχέδιά του είναι η έναρξη ενός πλούσιου εικαστικού εκπαιδευτικού προγράμματος την άνοιξη του 2018.
«Είμαστε συνεχώς σε επαφή και συζητήσεις με φορείς με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε θετικά για το καλό του νησιού μας», δηλώνει η υπεύθυνη του Δικτύου. Η δημιουργία του Δικτύου ήταν μια ιδέα που η κ. Μπότσφορντ δούλευε εδώ και έναν χρόνο, συζητώντας με φορείς, εικαστικούς και θεωρητικούς. Τα εργαστήρια ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούνιο. Στόχος η δημιουργία μιας οικογένειας από εικαστικούς και εκπαιδευτικούς.

Εκτός από τη συνεργασία με τη Στέγη Ανηλίκων και το Syroskidz, έχουν πραγματοποιηθεί ήδη μικρά πιλοτικά εργαστήρια με παιδιά των Χρούσσων και με ενηλίκους στην Ποσειδωνία. Όλες οι δράσεις είναι ανοιχτές στο κοινό της Σύρου και θα υλοποιούνται και εκτός Ερμούπολης.

«Τα εργαστήρια μέχρι στιγμής τα τρέχω εγώ, αλλά σκοπός είναι να χτίσω μια «οικογένεια» από εκπαιδευτικούς που ενδιαφέρονται για το καλό του νησιού μας», καταλήγει η δημιουργός, η οποία τον προσεχή Σεπτέμβρη θα συμμετάσχει στην ομαδική έκθεση Τέχνης με τίτλο «Tidal flow-relocated» στην Πινακοθήκη Κυκλάδων. Υπογραμμίζεται μάλιστα πως βρίσκεται υπό συζήτηση η διεξαγωγή εικαστικού εργαστηρίου με θέμα τη συγκεκριμένη έκθεση, στο πλαίσιο των δράσεων του ΔΕΕΠΣ. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.