Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Anna Netrebko

Η Anna Yuryevna Netrebko (Анна Юрьевна Нетребко) είναι μία από τις μεγαλύτερες σύγχρονες σοπράνο και αυτή τη στιγμή η "reigning diva" της Όπερας.

H Netrebko γεννήθηκε στο Krasnodar της Ρωσσίας στις 18 Σεπτεμβρίου 1971. Κατά την διάρκεια των σπουδών της στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης ήταν παράλληλα επιστάτρια στο Θέατρο Mariinsky. Αργότερα όταν έδωσε μία οντισιόν εκεί ο Μαέστρος Valery Gergiev την αναγνώρισε από την εκεί της εργασία, έγινε δασκαλός της και αργότερα ο μέντορας της.
Υπό την καθοδήγη του Gergiev η Netrebko έκανε το οπερατικό της ντεμπούτο στο Θέατρο Mariinsky με τον ρόλο της Σουζάνα στους "Γάμους του Φίγκαρο". Ακολούθησαν σπουδαίοι ρόλοι όπως Amina στη La sonnambula, Pamina στο Die Zauberflöte, Rosina στον Il Barbiere di Siviglia, Lucia στη Lucia di Lammermoor. Το 1994 έγινε η "Βασίλισσα της Νύχτας" στο Die Zauberflöte στην  Όπερα της Ρίγας υπό την διεύθυνση του  David Milnes. Το 1995 σε ηλικία 24 ετών η Νετρέμπκο έκανε το αμερικανικό της ντεμπούτο στην Όπερα του Σαν Φρανσίσκο με τον ρόλο της Lyudmila στην όπερα του Glinka "Ruslan and Lyudmila". Μετά από αυτή την επιτυχημένη εμφάνιση έγινε σύχνη "guest star" στην Όπερα του Σαν Φρανσίσκο ως ερμηνεύτρια ρωσσικών ρόλων όπως Natasha στην όπερα του Prokofiev "Πόλεμος και Ειρήνη", Louisa στα "Αρραβωνιάσματα σε ένα μοναστήρι" και Marfa στην "Νύφη του Τσάρου". Εκτός από ρώσικες όπερες έκανε επιτυχημένες εμφανίσεις εκεί σε ρόλους belcanto όπως Gilda στο "Rigoletto", Mimì στη "La bohème", Giulietta στην "I Capuleti e i Montecchi", και Elvira στην "I puritani".
Το 2002 έκανε το ντεμπούτο της στην Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης ως Natasha στην πρεμιέρα του "Πόλεμος και Ειρήνη". Την ίδια χρονιά ενσάρκωσε πρώτη φορά την Donna Anna από την όπερα Don Giovanni στο φεστιβάλ του Ζαλτσμπούργκ υπό τη διεύθυνση του Nikolaus Harnoncourt. Το 2003 έγινε Violetta στην Traviata του Verdi στο Μόναχο, ενσάρκωσε τον ομώνυμο ρόλο της Lucia di Lammermoor στην  όπερα του Λος Άντζελες και την Donna Anna στη Royal Opera House του Covent Garden. Το δεύτερο της άλμπουμ, Semper Libera, κυκλοφόρησε το επόμενο έτος. Αργότερα εμφανίστηκε πάλι ως Violetta Valery στην La traviata στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ υπό τη διεύθυνση του Carlo Rizzi και το 2008 ενσαρκώνει τον ίδιο ρόλο στο θριαμβευτικά στο Covent Garden με τους Jonas Kaufmann και Dmitri Hvorostovsky υπό τη διεύθυνση του Maurizio Benini. Εντούτοις, ακύρωσε τις τρεις επόμενες παραστάσεις λόγω βρογχίτιδας. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που έχει ακυρώσει τις εμφανίσεις της στη Βασιλική Όπερα, έχοντας αποσυρθεί από κάποιες εμφανίσεις του Don Giovanni το προηγούμενο καλοκαίρι λόγω ασθένειας. Τραγούδησε την περίφημη αριά της Violetta, "Semper Libera", στην οθόνη το 2004, όταν έπαιξε τον εαυτό της στην ταινία The Princess Diaries 2: Royal Engagement.

 
Στις 30 Μαΐου 2007, η Netrebko έκανε το ντεμπούτο της στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με τον Dmitri Hvorostovsky και την Ορχήστρα του Αγίου Λουκά. Αρχικά η εμφάνιση ήταν προγραμματισμένη για τις 2 Μαρτίου 2006, η Netrebko όμως την ανέβαλε με την αιτιολογία ότι δεν αισθάνθηκε καλλιτεχνικά έτοιμη. Η Netrebko εμφανίστηκε στην τελευταία νύχτα των Proms στις 8 Σεπτεμβρίου εκείνης της χρονιάς, με τις άριες "Ah! Se una volta ... Ah! Non crede mirarti ... Ah! Non giunge" από την La sonnambula, "Meine Lippen, sie küssen Τόσο heiß "(Giuditta) και το τραγούδι" Morgen! " του Richard Strauss (με τον βιολιστή Joshua Bell). Το φθινόπωρο του 2007 επαναλαμβάνει το ρόλο της ως Juliette στο Roméo et Juliette στη Μητροπολιτική Όπερα και τον Δεκέμβριο η Netrebko στο Center Kennedy για να τιμήσει τον σκηνοθέτει Martin Scorcese.

Τον Μάιο του 2008, έκανε ένα πολυαναμενόμενο ντεμπούτο στην Όπερα του Παρισιού στο I Capuleti e i Montecchi, με την Joyce DiDonato ως Romeo της. Στην πρώτη της εμφάνιση μετά την άδεια μητρότητας της, η Netrebko τραγούδησε τη Lucia στη Lucia di Lammermoor στο θέατρο Mariinsky στην Αγία Πετρούπολη στις 14 Ιανουαρίου 2009, σε μια παραγωγή από την Όπερα της Σκοτίας με επικεφαλής τον John Doyle. Στη συνέχεια τραγούδησε τον ίδιο ρόλο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2009 στην Μητροπολιτική Όπερα. Η Netrebko εμφανίστηκε ως Giulietta στο I Capuleti e i Montecchi στη Βασιλική Όπερα την άνοιξη του 2009 και ως Violetta στην La traviata τον Ιούνιο του 2009 στην Όπερα του Σαν Φρανσίσκο.
Στις 13 Νοεμβρίου 2010 ερμήνευσε τον ρόλο της Norina στο Don Pasquale στη Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση του James Levine. Στις 2 Απριλίου 2011, τραγούδησε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Άννας Μπόλενα στην ομώνυμη όπερα του Gaetano Donizetti στην κρατική όπερα της Βιέννης. Στις 7 Δεκεμβρίου 2011 άνοιξε τη νέα σεζόν στη La Scala του Μιλάνου ως Donna Anna στο Don Giovanni. Εμφανίστηκε σε τρεις διαδοχικές νέες παραγωγές στην Μητροπολιτική Όπερα όπου και άνοιξε τη σεζόν. Την Άννα Μπόλενα το 2011, το L'elisir d'amore το 2012 και ο Eugene Onegin το 2013. Η εμφάνιση της ως Lady Macbeth στη ΜΕΤ το 2014  ήταν ο απόλυτος θρίαμβος με διθυραμβικές κριτικές και απέδειξε ότι η φωνή της εξακολουθεί να επεκτείνεται σε κλίμακα και όγκο.

 
Συνέχισε σε άλλους ρόλους του Verdi στη Met τον επόμενο χρόνο, τραγουδώντας τον ρόλο της Leonora στο Il trovatore και αποθεώθηκε τόσο από κριτικούς όσο και από το κοινό.
Η Netrebko τραγούδησε τον ολυμπιακό ύμνο στην τελετή έναρξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο Σότσι. Τον Δεκέμβριο του 2014, φωτογραφήθηκε μαζί με τον Όλεγκ Τσαριόφ με τη σημαία της Novorossiya (μια αυτοανακηρυγμένη συνομοσπονδία στην Ουκρανία) και έδωσε μια επιταγή ύψους 19.000 δολαρίων στον Τσαρόφ, λέγοντας ότι δωρίζει τα χρήματα για την ανακαίνιση του Θεάτρου της Όπερας και του Μπαλέτου στο Ντόνετσκ. Ο Τσάρωφ είναι ένα από τα άτομα που κυρώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ρόλο του στις φιλορωσικές αναταραχές του 2014 στην Ουκρανία. Η Netrebko έκανε την εξής δήλωση "Θέλω να καταστήσω σαφές ότι αυτή η δωρεά δεν είναι πολιτική πράξη". Λόγω των προκλητικών σχολίων ανθρώπων που δεν έχουν σχέση με την όπερα, η Netrebko αναγκάστηκε να κλείσει τον λογοριασμό της στο facebook για περίπου 1,5 χρόνο.
Έχει παντρευτεί δύο φορές. Πρώτος της γάμος με τον Ουρουγουανό βαρύτονο Erwin Schrott με τον οποίο απέκτησε τον γιο της Tiago και ο δεύτερος με τον τενόρο από το Αζερμπαϊτζάν Yusif Eyvazov. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία για τις πωλήσεις των άλμπουμ της, καθώς και από πολλές χώρες και πόλεις.
Στη Ρωσία στις αφίσες την γράφουν με το μικρό της όνομα ΄Αννα. Είναι η σούπερ σταρ της παγκόσμιας όπερας. Η Άννα Νετρέμπκο άλλαξε πλήρως την αντίληψη για το πώς πρέπει να φαίνεται η τραγουδίστρια αυτού του είδους μουσικής. Λαμπρή, ελέυθερη, σεξουαλική και στυλάτη. Δεν είναι τυχαίο που την βάφτισαν "Εικόνα του γκλάμουρ της όπερας". Κινείται πολύ καλά στη σκηνή, βγάζει βίντεο κλιπ με άριες από όπερες και εμφανίζεται στα εξώφυλλα των στιλπνών περιοδικών. Το 2007 το περιοδικό "Musical America" ανέδειξε την ΄Αννα "Μουσικό της Χρονιάς". Στη Ρωσία τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο και τον τίτλο "Καλλιτέχνις του λαού".
Η ΄Αννα δεν είναι κακόβουλη ούτε αλαζονική και προσπαθεί να μη εμπλέκεται στις θεατρικές ίντριγκες. "Η ζήλια είναι ολέθριο αίσθημα. Πρέπει να εργάζεσαι σκληρά!" Λέει ανοιχτά ότι της αρέσει περισσότερο απ’ όλα η μουσική χιπ- χοπ. Πολύ σπάνια έχει κακή διάθεση και θεωρεί ότι το καλύτερο φάρμακο κατά της αδιαθεσίας είναι το σόπινγκ.
Στη Δύση οι δημοσιογράφοι την αποκαλούν "Σταρ της Όπερας με τζην". "Σε βλέπουν εκατομμύρια άνθρωποι", την επικρίνουν οι κριτικοί. "Δεν ξεχωρίζω τον ευατό μου απ’ αυτά τα εκατομμύρια" απαντά εκείνη. "Το τζην είναι πολύ βολικό". Στην σκηνή όμως της αρέσει να είναι μοδάτη. "Θέλω να χαροποιώ τόσο την ακοή, όσο και τα βλέμματα των θαυμαστών μου". Η ζωή της σήμερα είναι προγραμματισμένη για πολλά χρόνια. Εμφανίζεται με τους καλύτερους μαέστρους του κόσμου: τον Βαλέρι Γκέργκιγιεφ, τον Τζέιμς Λιβάιν, τον Σέιτζι Οζαβόι και τον Κλάουντιο Αμπάντο. Όμως η ίδια λέει "Δεν μπορείς να φτάσεις την κορυφή αυτού του επαγγέλματος. Πάντα έχεις τι να μάθεις ακόμα".


Δισκογραφία
2003: Opera Arias
2004: The Woman – The Voice DVD
2004: Sempre Libera
2005: Gala Concert from St. Petersburg DVD
2006: The Berlin Concert – Live from the Waldbühne DVD (with Rolando Villazón and Plácido Domingo)
2006: The Mozart album (with Thomas Quasthoff, Bryn Terfel, Elīna Garanča, and René Pape)
2006: Violetta: arias & duets from Verdi's La Traviata (CD/DVD)
2007: Opera
2007: Duets (with Rolando Villazon)
2007: Russian Album
2008: Puccini Gold (compilation)
2008: The Opera Gala – Live from Baden-Baden DVD
2008: Souvenirs
2008: A Mozart Gala from Salzburg DVD (with Thomas Hampson, recorded 2006)
2008: La nozze di Figaro – Highlights
2009: Puccini: La Bohème (Soundtrack Highlights)
2010: In the Still of Night
2010: Rossini: Stabat Mater
2010: Prima Donna – First Ladies of Opera (compilation)
2011: Anna Netrebko: Live at the Metropolitan Opera, Deutsche Grammophon
2011: Stabat Mater – A Tribute to Pergolesi (CD/DVD)
2013: Verdi
2013: Live from Red Square Moscow DVD (with Dmitri Hvorostovsky)
2014: Four Last Songs (Richard Strauss), Daniel Barenboim, Staatskapelle Berlin, Deutsche Grammophon
2016: Verismo, with Yusif Eyvazov; Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia, Antonio Pappano, Deutsche Grammophon



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.