Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2017

«Neruda» του Πάμπλο Λαραΐν: Μια από τις κορυφαίες ταινίες των τελευταίων χρόνων από σήμερα στις αίθουσες


Πέντε μήνες μετά την πανελλήνια πρώτη προβολή της στο πρόσφατο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, η θαυμάσια δημιουργία του Πάμπλο Λαραΐν αποτελεί την καλύτερη ταινία της σταθερά συναρπαστικής καριέρας του.

Το 1948, στη Χιλή του Ψυχρού Πολέμου, ο Γερουσιαστής Πάμπλο Νερούδα κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι προδίδει το Κομμουνιστικό Κόμμα, γεγονός που προκαλεί την αντίδραση του Προέδρου Γκονζάλες Βιντέλα. Ο αστυνομικός Όσκαρ Πελουτσονάου έχει αναλάβει να συλλάβει τον ποιητή. Ο Νερούδα προσπαθεί να διαφύγει από τη χώρα, με την γυναίκα του, τη ζωγράφο Ντέλια Ντελ Καρίλ, αλλά αναγκάζονται τελικά να κρυφτούν. Εμπνευσμένος από τα δραματικά γεγονότα της νέας του ζωής, ως φυγάς, ο Νερούδα γράφει την επική ποιητική συλλογή του «Canto General». Εντωμεταξύ, στην Ευρώπη, ο θρύλος του κυνηγημένου από την αστυνομία ποιητή μεγαλώνει και οι καλλιτέχνες με επικεφαλής τον Πάμπλο Πικάσο κραυγάζουν για την ελευθερία του Νερούδα. 


Η ταινία είναι υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Το «Neruda» είναι ένα πανέμορφο οπτικά, ευρηματικό σεναριακά και κινηματογραφημένο με απίστευτο ζήλο φιλμ το οποίο παίζει δεξιοτεχνικά με τις απρόσμενες διόδους της αφήγησης και τον τρόπο με τον οποίο η πραγματικότητα και η μυθοπλασία γίνονται απαραίτητο κομμάτι των ανθρωπίνων ζωών.
Στην ταινία οι πρωταγωνιστές είναι δύο: Στη μια μεριά βρίσκεται ο Πάμπλο Νερούδα των ημερών της δεκαετίας του '40, την εποχή που το καθεστώς της χώρας του αναθεματίζει τον κομμουνισμό και σπρώχνει τον ένθερμα πολιτικοποιημένο καλλιτέχνη να εγκαταλείψει κυνηγημένος την πατρίδα του και να αναζητήσει καταφύγιο στο εξωτερικό. Στην άλλη μεριά συναντάμε το νεαρό αστυνομικό επιθεωρητή που έχει βαλθεί να βρει και να τον συλλάβει και ο οποίος χρησιμεύει επιπλέον στο φιλμ ως αφηγητής, υπογραμμίζοντας συχνά όσα βλέπουμε στην οθόνη μέσα από μια άκρως ειρωνική και ενίοτε απαξιωτική πρόζα.
Και όσο καθώς η πραγματικότητα και η μυθοπλασία συγκλίνουν και αποκλίνουν με διαφορά μερικών πλάνων, το «Neruda» εισχωρεί ολοένα και πιο βαθιά σε όσα συμβαίνουν στο μυαλό του ποιητή, όσο εκείνος πλάθει ηρωικές φαντασίες για τον εαυτό του και επινοεί εξιδανικευμένες εξιστορήσεις για πράγματα και πρόσωπα που δεν υπάρχουν. Αλλά καταλήγουν να γίνουν κομμάτια ενός τεράστιου μηχανισμού κατασκευής μύθων, που δεν είναι άλλος από την ανθρώπινη Ιστορία.

Νερούδα / Neruda
(Χιλή – Αργεντινή – Γαλλία – Ισπανία - ΗΠΑ, 2016)

Σκηνοθεσία: Πάμπλο Λαραΐν / Pablo Larraín. Σενάριο: Guillermo Calderón. 
Με τους: Gael García Bernal, Luis Gnecco, Mercedes Morán. 
Έγχρωμη, 107'


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.