Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Νεοελληνική Μυθολογία του Αύγουστου Κορτώ

Το πρώτο βιβλίο που παρουσιάστηκε στη 2η σαιζόν του Art Magazino το Σάββατο 24/09 στις 18:00



"Μετά το καλοκαίρι και την ξεγνοισιά, αυτό το βιβλίο είναι ό,τι πρέπει για να συνεχίσουμε και το φθινόπωρο με χαμόγελο. Το τελευταίο πόνημα του ταλαντούχου και πολυγραφότατου Αύγουστου Κορτώ είναι εδώ και λέγεται "Νεοελληνική Μυθολογία".

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Όσοι απολαύσατε τα προηγούμενα τέτοιου είδους βιβλία του Αύγουστου Κορτώ, το "Έρως ανίκατε μάσαν" και τον "Άνθρωπο που έτρωγε πολλά" έχετε δύο λόγους για να θέλετε να χαμογελάσετε, ξανά και ξανά και ξανά με αυτό το βιβλίο. Στο στόχαστρο του συγγραφέα όμως αυτή τη φορά αντί για παραπανήσια κιλά και κακές διατροφικές συνήθειες μπαίνουν οι Ολύμπιοι Θεοί και οι μυθολογικοί ήρωες, τους οποίους ο Κορτώ μεταχειρίζεται με το γνωστό του χιούμορ και με σφαίρες τις υπέροχες ατάκες του από το ατέλειωτο οπλοστάσιο της φαντάσιας του.

Πόσα ξώγαμα είχε τέλος πάντων ο Δίας; Τι έπινε η Πυθία κι έβγαζε τέτοιους αλλοπρόσαλλους χρησμούς; Ήταν όντως δώδεκα οι άθλοι της Ηρακλάρας ή μήπως ο Ευρυσθέας του 'παιξε μπινιά στο ενενήντα; Κι η κοπελιά, η Ειλείθυια ήταν στ'αλήθεια τόσο στόκος όσο αφήνει να εννοηθεί τ' όνομά της ή πρόκειται για παρεξήγηση και την κακολογούνε τζάμπα;

Σ'αυτά και σ'άλλα φλέγοντα ερωτήματα έρχεται ν'απαντήσει η Νεοελληνική Μυθολογία. Παρωδώντας τους μύθους του Ησίοδου με τρόπο παραληρηματικό και σ'έναν διαρκή διάλογο με την αξεπέραστη Ελληνική Μυθολογία του Τσιφόρου, το βιβλίο αυτό αναπλάθει όλες τις αγαπημένες ιστορίες των παιδικών μας χρόνων, φωτίζοντας την ιλαρή πλευρά της συναρπαστικής περιπέτειας που οι αρχαίοι Έλληνες σκαρφίστηκαν για να ερμηνεύσουν τον κόσμο.

Γιατί χωρίς τους θεούς, τους ημίθεους και τα ατέλειωτα καμώματά τους η αλήθεια που γύρευαν και γυρεύουν ακόμα οι φιλόσοφοι ίσως και να' ναι λίγο βαρετή.

Ο Αύγουστος Κορτώ στον πρόλογο του γράφει: "Το βιβλιαράκι αυτό δε θα υπήρχε αν δεν είχε προϋπάρξει η αριστουργηματική Ελληνική Μυθολογία του Τσιφόρου. Όχι πως αυτό το καθιστά επ'ουδενί συνέχεια του θησαυρού αυτού των ελληνικών γραμμάτων - στην καλύτερη, είναι ένας ταπεινός φόρος τιμής στον μέγιστο Τσιφόρο, που με την ευρυμάθεια, την αφηγηματική του μαεστρία και το κωμικό του δαιμόνιο ευεργέτησε τον συγγραφέα όπως κι αμέτρητους άλλους αναγνώστες. Επιπλέον, αυτό που κρατάτε στα χέρια σας δεν είναι διδακτικό εγχειρίδιο, ούτε φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το πλήθος εξαίρετων βιβλίων μυθολογίας για παιδιά και νέους. Είναι απλώς και μόνο ένα σατιρικό ανάγνωσμα. Μάλιστα ορισμένα πραγματολογικά στοιχεία έχουν εσκεμμένα παραλλαχθεί, ποιητική άδεια, με μόνο σκοπό το αγαθό του γέλιου, που ουδέποτε έβλαψε κανέναν (πολλώ δε μάλλον τους αρχαίους παραμυθάδες, που οι ίδιοι επινόησαν τη σάτιρα)."

Η Νεοελληνική Μυθολογία είναι ένα αριστουργηματικό έργο και μέσα από τις σελίδες του μας κάνει να γελάμε και να γελάμε και να γελάμε... και το γέλιο, το έχουμε τόσο πολύ ανάγκη στις μέρες μας!"

Για να ακούσετε την "ηχογραφημένη" ώρα του βιβλίου, κάνετε ένα "click" στην εικόνα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.