Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

"Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα": Είναι η ταινία της χρονιάς;


Το Μια Πόλη Δίπλα στη Θάλασσα (Manchester by the Sea), είναι η νέα ταινία του Kenneth Lonergan, του δύο φορές υποψήφιου για Όσκαρ σεναριογράφου. Η συγκινητική αυτή οικογενειακή ιστορία που χάρισε στον Casey Affleck τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ερμηνείας και τον έχρισε υποψήφιο για Όσκαρ Α’ Ανδρικού ρόλου, έκλεψε τις εντυπώσεις στο Sundance Film Festival και θεωρείται οσκαρικό φαβορί με 6 υποψηφιότητες (Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, Α΄Ανδρικού ρόλου, Β’ Γυναικείου για την Michelle Williams και Β΄ Ανδρικού για τον Lucas Hedges), με τον Matt Damon να έχει αναλάβει τον ρόλο του παραγωγού. 
Η ταινία ανακηρύχτηκε ταινία της χρονιάς, αποσπώντας ακόμα τα βραβεία πρωτότυπου σεναρίου και πρώτου αντρικού ρόλου για τον Casey Affleck  από το National Board of Review, την ένωση κριτικών που δίνει μια έγκυρη πρώτη γεύση για τους οσκαρικούς νικητές.

Ο Lee (Casey Affleck) επιστρέφει στη μικρή πόλη, όπου γεννήθηκε, με αφορμή τον θάνατο του αδελφού του και το γεγονός ότι αναλαμβάνει την κηδεμονία του ανήλικου ορφανού ανιψιού του (Lucas Hedges). Εκεί, θα έρθει αντιμέτωπος με την αποξενωμένη γυναίκα του (Michelle Williams) και όλες τις ανοιχτές υποθέσεις του παρελθόντος. Μια μικρή περιπέτεια με καλό τέλος
Η ταινία έκανε μια συναρπαστική διαδρομή μέχρι τη μεγάλη οθόνη, ενώ δεν ήταν καν στα αρχικά πλάνα των εμπλεκόμενων να ενσαρκώνει ο Casey Affleck τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το 2011, o Matt Damon και ο John Krasinski προσέγγισαν τον Kenneth Lonergan προκειμένου να γράψει το σενάριο για μια οικογενειακή ιστορία γύρω από έναν ήρωα που αναλαμβάνει την επιμέλεια του ανιψιού του. Σκόπευαν να σκηνοθετήσει ο Damon και να πρωταγωνιστεί ο Kransinski. Όμως τα πράγματα άλλαξαν και τελικά το σενάριο έφτασε στα χέρια του Casey Affleck, ο οποίος είχε παίξει σε θεατρικό του Lonergan στο Λονδίνο.

Ο ηθοποιός ήταν ενθουσιασμένος με το σενάριο και μάλιστα πρόσθεσε μερικές επιπλέον σκηνές ανάμεσα στον Lee και στον ανιψιό του Patrick, που υποδύεται ο πρωτοεμφανιζόμενος Lucas Hedges. «Κυρίως για αυτό, ενίσχυσα τον χαρακτήρα του Patrick» λέει ο Lonergan. «Προσπάθησα να βάλω περισσότερο χιούμορ, όχι ως ανακούφιση, αλλά για να υπάρχει ισοδύναμο του κεντρικού ήρωα».

Ο Matt Damon δεν μπόρεσε να πρωταγωνιστήσει στην ταινία λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, αλλά είπε στον Lonergan ότι θα άφηνε τον ρόλο αυτό μόνο για έναν ηθοποιό, τον Casey. «Δεν με ενδιέφερε να κάνω παραγωγή για κανέναν άλλο ηθοποιό, παρά μόνο για κάποιον με τον οποίο μεγάλωσα και αγαπώ πραγματικά» λέει ο Damon. «Ήξερα ότι μπορούσε να το κάνει με έναν τρόπο που ποτέ δε θα μετάνιωνα που έπαιξε τον ρόλο αυτός. Είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς που ξέρω».
Ο σκηνοθέτης και ο πρωταγωνιστής έκαναν πολλές συζητήσεις για τον κεντρικό ήρωα. Η μεγαλύτερη τους διαμάχη ήταν για το πώς θα μιλούσε ο Lee. «Είχε την τρελή άποψη ότι κανείς δεν έχει προφορά σε εκείνα τα μέρη πια» λέει ο Lonergan. «Και πέρασα τέλεια όταν του υποδείκνυα πόσοι άνθρωποι κάτω από τα 40 είχαν έντονη προσφορά».
«O Kenny επιμένει πολύ για την προφορά και είχε δίκιο» συμπληρώνει ο Affleck. Από την άλλη, η ίδια η πένα του Lonergan ήταν τόσο δυνατή που με ή χωρίς προφορά, οι διάλογοι είχαν απίστευτη δύναμη. «Όταν διάβασα το σενάριο του Kenny, όλα έμοιαζαν αληθινά» λέει ο Affleck. «Ξεπερνάς το αν κάτι βγάζει νόημα. Μοιάζει με ανάμνηση, σαν να θυμάσαι κάτι από τη ζωή σου».
Ο Matt Damon δηλώνει κατενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα. «Είναι ό,τι ακριβώς ήθελα. Αυτό που κάνει ο Kenny πολύ καλά, έχει βαθιά κατανόηση κάθε χαρακτήρα. Είμαι πολύ περήφανος για όλους τους ηθοποιούς που παίζουν”.

Κριτικές του ξένου τύπου

«Αριστούργημα», The Rolling Stone

«Ο Casey Affleck κατατάσσεται δίπλα στους μεγάλους», Time Out

«Η Michelle Williams είναι καθηλωτική», Los Angeles Times

«Σπαρακτικό και συγκινητικό», The Wrap

«Λεπτοδουλεμένη, πληθωρική ταινία… Η ερμηνεία του Casey Affleck κατατάσσεται αμέσως στις καλύτερες τις καριέρας του», Screen International

«Ένας απόλυτος θρίαμβος!», Collider

«Ένας στρόβιλος αγάπης, θυμού, τρυφερότητας και λεπτού χιούμορ». Variety

«Η επιστροφή του Lonergan είναι χάρμα οφθαλμών, φωτίζει τις μικρές ζωές με χάρη, σοφία και ανθρωπιά», Vanity Fair

Σκηνοθεσία: Κένεθ Λόνεργκαν  
Πρωταγωνιστούν: Κέισι Άφλεκ, Κάιλ Χάντλερ, Μισέλ Γουίλιαμς, Λούκας Χέτζες 
Διάρκεια: 137'
Πρεμιέρα  στους κινηματογράφους: Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.