Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Είδαμε "The curing room" του David Ian Lee σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καρατζιά στον Πολυχώρο Vault Theatre Plus

Είναι από τις λίγες παραστάσεις που βγαίνεις από το θέατρο και θέλεις να σκεφτείς, θέλεις να περπατήσεις, να σκεφτείς και να κατανοήσεις τιείδες και τι βίωσες το προηγούμενο δίωρο. Είναι επίσης η μόνη παράσταση που ώρες μετά είσαι κατακλυσμένος από συναισθήματα και σκέψεις, δεν έχεις τίποτα άλλο στο μυαλό, για την ακρίβεια έχεις κοιμηθεί ελάχιστα... Φίλοι μου όμως, αυτό είναι τέχνη, γιατί αν αυτό δεν είναι τέχνη τότε δεν υπάρχει τέχνη.
Ξημερώματα παραμονής Πρωτοχρονιάς κάθομαι να γράψω αυτές τις αράδες, να πω τι γνώμη μου, κριτική δεν κάνω ποτέ. Άλλωστε ποιος είμαι εγώ να κρίνω αριστουργήματα; Γιατί απλά το έργο του David Ian Lee είναι ένα αριστούργημα που αναδεικνύεται άψογα με την αριστοτεχνική σκηνοθεσία του Δημήτρη Καρατζιά και τις καθηλωτικές ερμηνείες των 7 πρωταγωνιστών του Νίκου Γκέλια, του Στέλιου Καλαϊτζή, του Μάνου Κανναβού, του Παναγιώτη Μπρατάκου, του Θανάση Πατριαρχέα, του Βασίλη Τσιγκριστάρη και του Στέλιου Ψαρουδάκη.
Το έργο χαρακτηρίζεται ως αντιπολεμικό και αυστηρώς ακατάλληλο. Θα συμφωνήσω απόλυτα και με τους δύο χαρακτηρισμούς. Όσον αφορά τον πρώτο γιατί βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας να εκτυλίσσεται όλη η ωμότητα του πολέμου μέσα σε ένα δωμάτιο και αυτό το κάνει απόλυτα αντιπολεμικό και όσον αφορά το δεύτερο όχι - κατά τη γνώμη μου – λόγω του γυμνού αλλά λόγω της σοκαριστικής βίας του πολέμου, που μετατρέπει νοήμονες ανθρώπους σε κανιβαλιστικά όντα που κανιβαλίζουν σάρκες, αξίες, ιδέες, αξιοπρέπειες. Πρέπει επομένως ο θεατής να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτή την αλήθεια.
Με μεγάλη μαεστρία ο Lee και ο Καρατζιάς μας παρουσιάζουν πως μπορεί ο πόλεμος μέσα από την καταναγκαστική του εξουσία να στρέψει αδέλφια, συντρόφους και ομοεθνείς τον ένα ενάντιά στον άλλο. Πως μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζώα, πως ο δυνατότερος επιβάλλεται (;) στον ασθενέστερο αλλά όχι στον πονηρό και πώς καταρρίπτονται οι ηθικές αξίες μία προς μία ακόμα και στους πιο σκληραγωγημένους πνευματικά αλλά και σωματικά ανθρώπους όπως ήταν οι κομμουνιστές της πρώην ΕΣΣΔ.
Γιατί σε αυτό το δωμάτιο του καταναγκαστικού εγκλεισμού βλέπουμε μία μικρογραφία της ωμότητας και της σκληρότητας του πολέμου. Ναι αυτό ακριβώς είναι! Και ο πόλεμος δεν έχει αλλάξει. Μπορεί τα μέσα του να εκσυγχρονίστηκαν αλλά η βία του παραμένει απαράλλακτη.
Φεύγοντας έχεις ανακαλύψει και το δικό σου curing room και μία γνώση που οφείλεις να την κρατήσεις φυλακτό!
Ευχαριστώ όλους τους συντελεστές για την εμπειρία και τις πολλές ώρες σκέψεων και στοχασμών που επακολούθησαν. Συγχαρητήρια!




The Curing Room

Η νέα σκηνοθετική δουλειά του Δημήτρη Καρατζιά, μετά το περσινό Marvin's Room (τρεις υποψηφιότητες στα Βραβεία Κοινού 2016 του Αθηνόραματος:Καλύτερης Παράστασης, Γυναικείος ρόλος και Μουσικής σύνθεσης), το The Curing Room, το αντιπολεμικό κοινωνικό δράμα του David Ian Lee, βασισμένο σε αληθινά γεγονότα και αυστηρώς ακατάλληλο, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον Πολυχώρο VAULT. Ένα έργο βαθιά συγκινητικό, ανθρώπινο, σκληρό, άγριο, σπαρακτικό. Ένα αγωνιώδες, τολμηρό, αποτρόπαιο και έντονο θρίλερ. Από Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016 έως την Κυριακή 9 Απριλίου 2017, κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00.
Η υπόθεση
Άνοιξη 1944. Νότια Πολωνία. Πριν αποχωρήσουν τα Ναζιστικά στρατεύματα αιχμαλωτίζουν μια διμοιρία Ρώσων στρατιωτών. Τους σκοτώνουν όλους εκτός από επτά άνδρες, που κλειδώνουν γυμνούς, χωρίς φαγητό και νερό στο κελάρι ενός άδειου Μοναστηριού. Την ελπίδα, θα την διαδεχτεί η ένταση, ο θυμός, η άρνηση, ο φόβος, η απόγνωση. Ο εγκλεισμός, η πείνα και η δίψα, το ένστικτο της επιβίωσης γρήγορα θα τους οδηγήσει στα άκρα.
ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: David Ian Lee
Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρατζιάς
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση/ τραγούδι: Μάνος Αντωνιάδης
Σκηνικά: Γιώργος Λυντζέρης
Κατασκευή πτωμάτων: Μιχάλης Παπαδόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας
Φωτογραφίες παράστασης: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Αφίσα παράστασης: Σίμος Παπαναστασόπουλος
Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
Παραγωγή: VAULT
Παίζουν: Νίκος Γκέλια, Στέλιος Καλαϊτζής, Μάνος Κανναβός, Παναγιώτης Μπρατάκος, θανάσης Πατριαρχέας, Βασίλης Τσιγκριστάρης, Στέλιος Ψαρουδάκης
THE CURING ROOM
9 Δεκεμβρίου 2016 - 9 Απριλίου 2017
ΗΜΕΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Παρασκευή 21:15
Σάββατο 21:15
Κυριακή 19:15
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Τιμές Εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 15,00 ευρώ
Μειωμένο: 10,00 ευρώ (Φοιτητές/ Μαθητές / Σπουδαστές/ Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων/ ΑμΕΑ
Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) / Ατέλειες: 5,00 ευρώ
Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS
Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός
Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Κεραμεικός (8' περίπου με τα πόδια)
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 - 14:00 και 17:00 - 21:00)
Online αγορά εισητηρίων: www.viva.gr
Σελιδα παράστασης facebook: The Curing Room / Vault
Email: vaultvotanikos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.