Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016

Η Γκλέντα Τζάκσον επιστρέφει στο θέατρο

H Γκλέντα Τζάκσον μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς της Βρετανίας, μετά από δυο Όσκαρ και 25 χρόνια στην πολιτική, επιστρέφει στη σκηνή στα 80 της χρόνια για να παίξει τον τραγικό υπερήλικα ήρωα του Σαίξπηρ, Βασιλιά Ληρ.

Όταν η Γκλέντα Τζάκσον αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο και το θέατρο, ήταν για να ασχοληθεί με μια άλλη αγάπη της ζωής της, την ενασχόλησή της με τα κοινά. Μέχρι το 2011 διετέλεσε βουλευτής του Εργατικού κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας. Η καυστική κριτική και η έντονη παρουσία της σφράγισαν τις παρεμβάσεις των Εργατικών.
Η πρόταση για να ξανανέβει στο σανίδι ήρθε από τη φίλη της και σκηνοθέτιδα Ντέμπορα Γουόρνερ, που θεωρείται από τις κορυφαίες σκηνοθέτιδες της Ευρώπης, έχει επανειλημμένως τιμηθεί με διεθνή βραβεία για τη δουλειά της στο θέατρο, στην όπερα και στον κινηματογράφο. 
 Η επιστροφή της Γκλέντα Τζάκσον στο βρετανικό θέατρο θεωρείται το γεγονός της χρονιάς, ενώ ο προκλητικός ρόλος και το ιστορικό θέατρο Old Vic, στο οποίο θα ανέβει η παράσταση, έκαμψαν κάθε αντίστασή της.
Η σκηνοθέτης Ντέμπορα Γουόρνερ δεν μπόρεσε παρά να σχολιάσει με μια πρόταση την επιστροφή της Τζάκσον: "Η Γκλέντα παίζει τον Ληρ, τελεία". Η πρεμιέρα θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου και οι πρόβες ξεκίνησαν στα τέλη Αυγούστου. Είναι η τρίτη φορά που η Ντέμπορα Γουόρνερ σκηνοθετεί το βασιλιά Ληρ. Έχουν προηγηθεί οι παραστάσεις τόσο στο θέατρο Αλμέιντα, όσο και στο Εθνικό Θέατρο στο Λονδίνο.
 Η τόλμη δεν την έχει εγκαταλείψει ακόμα και στην όγδοη δεκαετία της ζωής της. "Το γεγονός ότι η Γκλέντα Τζάκσον ήταν ενθουσιασμένη για να κάνει οτιδήποτε, ήταν συντριπτικά συναρπαστικό", είπε η σκηνοθέτης Ντέμπορα Γουόρνερ. "Πρόκειται για μια επιστροφή που δεν έχει τολμήσει να κάνει κανείς".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.