Μετράμε πλέον αντίστροφα για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, την ημέρα που τα τελευταία σαράντα (plus) χρόνια απλώνει παγκοσμίως ένα πολιτιστικό κύμα, ενεργοποιώντας μουσεία και χώρους πολιτισμού, με αμέτρητους πολίτες να ξεχύνοντας απ’ άκρη σ’ άκρη της πόλης για να προλάβουν εκδηλώσεις και εκθέματα.
Με σημείο αναφοράς, φυσικά, την Παρασκευή 18 του μηνός, ολόκληρη η Αθήνα μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό μουσείο, σε ένα σύσσωμο πομπό πολιτισμού, με τη φετινή θεματική να είναι «Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες προσεγγίσεις, νέο κοινό». Μέσα από δεν-ξέρω-κι-εγώ πόσες σελίδες πρόγραμμα, διαλέξαμε (με αρκετή δυσκολία) επτά στάσεις που αξίζουν λίγο παραπάνω την προσοχής σας.
#1 Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ
Μιας και το τιμώμενο μουσείο για φέτος είναι το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ (Πρωτέως 25, Κηφισιά, 2106201899), το σημείο της πόλης που ενώνει επικοινωνία, ιστορία και πολιτισμό δίνει μερικούς επιπλέον λόγους για να ανακαλύψουμε ένα γνωστό-άγνωστο σημείο στα βόρεια της πόλης. Την Παρασκευή, 18 Μαΐου και ώρα 7 μμ., ένα πρόγραμμα ομιλιών από πανεπιστημιακούς καθηγητές και όχι μόνο (Μαρία Ρούσσου, Ντέπη Τζιμέα), ξεναγήσεις, μουσικά προγράμματα και άλλα, σας περιμένει, ενώ ακόμα περισσότερες εκδηλώσεις (εικαστικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα) απλώνονται από τις 17 έως τις 20 του μήνα, για όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα.
#2 Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Με σημείο αναφοράς τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το ΕΜΣΤ (Βασ. Γεωργίου 17-19Β & Ρηγίλλη, 2109242111) ξεκινά από τις 19 του μηνός (ημέρα με ελεύθερη είσοδο) το νέο πρόγραμμα «Εντός – Εκτός», σε συνεργασία με το Δημοτικό Ίδρυμα «Μουσείο Κώστα Τσόκλη» από το νησί της Τήνου. Δύο νέα site-specific έργα των Στέλιου Τσάτσου (6 μ.μ.) και Ιωάννη Μανταφούνη (9 μ.μ.), υπό τον τίτλο ARC_hitects έρχονται από το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Arc for Dance Festival, ερευνώντας τα ρευστά όρια ανάμεσα στον χορό και την performance. Παράλληλα, ο διεθνούς φήμης ακτιβιστής φωτογράφος Benjamin Von Wong, φέρνει την πρώτη ατομική του έκθεση στη χώρα, με τίτλο «Ηyper Realities», μία σειρά υπέρ-ρεαλιστικών φωτογραφιών που εστιάζουν στην προβολή κρίσιμων κοινωνικών και περιβαλλοντικών θεμάτων (συνεργασία με ΤEDxAthens).
#3 Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου
Μια οπτικοακουστική διαδρομή με θεματικό τίτλο «Ne(s)t» διοργανώνει η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηνών (Πειραιώς 100 & Περσεφόνης 1, Γκάζι, 21301093009), στις 18 του μηνός, από το πρωί στις 10 μέχρι το βράδυ στις 10. Σε συνεργασία με το Innovathens και το ΕTHNOFEST – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου Αθήνας, μία σειρά προβολών από εθνογραφικά ντοκιμαντέρ έρχεται στους χώρους του παλιού εργοστασίου φωταερίου, μια οπτικοακουστική διαδρομή με την κάμερα σε θέση αμέτοχου παρατηρητή και τον άνθρωπο στο επίκεντρο μαζί με τις ιστορίες του. Πλάνα καθημερινότητας, μετανάστευσης, μνήμης και τέχνης φτιάχνουν ένα γοητευτικό ψηφιδωτό πέρα από δόγματα. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.
#4 Μουσείο Ακρόπολης
Το μουσείο των μουσείων (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, 2109000900) συμμετέχει στην παγκόσμια γιορτή πολιτισμού, ανοίγοντας τις πόρτες του από τις 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, στις 18 του μηνός, με την περιοδική έκθεση «Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια» να τρέχει παράλληλα με τα μόνιμα εκθέματα. Την επόμενη ημέρας, ή μάλλον το επόμενο βράδυ, στις 19 του μηνός, συνεχίζει Ευρωπαϊκή Νύχτα Μουσείων και ένα μουσικό πρόγραμμα, με ελεύθερη πάλι είσοδο. Από τις 8 το βράδυ μέχρι τα μεσάνυχτα, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών (δύο βιολιά, μια βιόλα και ένα βιολοτσέλο) θα ερμηνεύει έργα από τους μεγάλους συνθέτες, όπως W. A. Mozart, L. Van Beethoven και Ν. Σκαλκώτα, στον εξώστη του δεύτερου ορόφου με θέα τα αγάλματα στην Αρχαϊκή Αίθουσα.
#5 Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Τι καλύτερο και πιο κοντινό στη φετινή μουσειακή θεματική από το να βλέπεις ειδώλια μεταμορφωμένα σε video art και animation; Το μουσείο Κυκλαδικής (Νεοφύτου Δούκα 4, 2107228321) λέει «Δες το ειδώλιο αλλιώς» και εγκαινιάζει μία νέα έκθεση (18/5, 6 μ.μ.) με τα 33 έργα που διακρίθηκαν από τον σχετικό παιδικό διαγωνισμό (4-12 ετών), όπως και κοντά στα δυόμιση χιλιάδες που συμμετείχαν και είχαν κάτι το ξεχωριστό να δείξουν. Μάλιστα, στις 7 μ.μ. την Παρασκευή και στις 11.30 π.μ. την Κυριακή, ο animation and media artist Μπάμπης Αλεξιάδης ετοιμάζει ένα εργαστήριο κινούμενης εικόνας αφιερωμένο στον διαγωνισμό, με την τεχνική του φωνοτρόπιου (κινούμενη εικόνα σε ζωντανό περιβάλλον).
#6 Μουσείο Μπενάκη
Πέρα από την Διεθνή Ημέρα Μουσείων που όλα τα επιμέρους κτίριά του ανοίγουν ελεύθερα στο κοινό με μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις (Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Ισλαμικής Τέχνης, Πινακοθήκη Γκίκα, Πειραιώς 138, Μουσείο Παιχνιδιών, Εργαστήρι Γιάννη Παππά), το Σάββατο 19 του μηνός (11 π.μ.), τα «Αρχιτεκτονικά παιχνίδια: Η κατακόρυφος κάτοψη» περιμένουν τους μικρούς μας φίλους 5-10 ετών στο αίθριο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 2103453111) μεταμορφώνεται για να δώσει μια μικρή αλλά δυνατή γεύση αρχιτεκτονικής. Την ίδια ημέρα, στις 11 π.μ. και τη 1 μ.μ., παιδιά από 8 ετών απολαμβάνουν δύο ειδικές ξεναγήσεις στην έκθεση «Τόποι Αναφοράς. Από τη Συλλογή της Τράπεζας της Ελλάδος» (κρατήσεις στο 2103671067/-69).
#7 Atopos – Contemporary Visual Culture
Μία αρκετά επίκαιρη πλην με ιστορικές ρίζες που ξεκινούν από το γλωσσικό ζήτημα αλλά και πολύ παλαιότερα, έρχεται στη γκαλερί στο Μεταξουργείου (Σαλαμίνος 72, 2108838151) με τίτλο «Memes και διαδικτυακός λόγος στον ελλαδικό χώρο». Ποια είναι η αντίληψή μας για τη γλώσσα, πως έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια, πώς συνδέονται αυτές οι αλλαγές με το κοινωνικοπολιτικό υπόβαθρο; Οι Σ. Αποστολίδου, Φ. Δούσος, Β. Λαζαρίδου και Χ. Νίκα δίνουν ραντεβού στις 7 μ.μ. για μία ανάλυση σε βάθος της διαδικτυακής επικοινωνίας.
Πηγή: athinorama.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.